Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 10 juni 2015

Stjärnmäklaren Fredrik Eklund tycker landsbygden är sexig

Han som numera oftast kallas stjärnmäklaren, Fredrik Eklund, kom till New York utan varken krona eller dollar på fickan. Nu är han faktiskt en av världens hetaste fastighetssäljare. Hur lyckas man? Och kan Fredrik Eklund sälja svensk landsbygd?

FOTO: Stefan Nilsson

Fredrik Eklund berättar i senaste ATL om sitt förslag på vem som ska sälja in den svenska landsbygden och svenskt livsmedel till övriga världen. Nämligen han själv. ”Då kommer allt att gå bra.”

Många tycker att landsbygdens frågor kommer i skymundan. Men hur skulle du sälja svensk landsbygd?

– Jag tycker att den är det hippaste och sexigaste. Jag har bott så länge i den stinkande, störande och högljudda staden att jag inte önskar något hellre än att komma ut på landsbygden. Jag tog med mig mitt kamerateam i tv-showen en vecka till Åre i januari och filmade ett helt avsnitt för att göra lite reklam för ett svenskt winter wonderland.

Med kamerateamet syftar han på produktionen av sin realityserie, Million Dollar Listing New York, som visas i 113 länder.

– När jag är här med vänner från USA försöker jag alltid få dem att se den svenska landsbygden. Den är så otroligt exotisk för folk från USA, från New York, säger Fredrik Eklund entusiastiskt.

Han säljer många gods och herrgårdar och tycker att ett sätt att höja statusen för landsbygden är att locka hit utländska turister, inte minst från storstäder.

Hur skulle du sälja svenska livsmedel utomlands?

– Sverige är ju hett i USA där jag bor, Sverige är ett starkt varumärke i sig. Jag fattar inte varför svenska ostar inte är en jätteindustri, men det kanske de kan bli. Den stora frågan är hur man säljer in och skapar ett behov som tidigare inte fanns för svenska produkter, säger han.

Fredrik Eklund tar exemplet Fika, en kafékedja som gjort succé i New York. Dit går han själv för att dricka Gevalia, äta en semla och köpa livsmedel som han saknar från Sverige.

– Det handlar ju bara om att få ut det i världen och att marknadsföra på rätt sätt. Det skulle jag jättegärna göra. Gör Fredrik Eklund ansvarig för den svenska livsmedelsexporten så kommer allt att gå bra! säger han.

Läs hela intervjun i ATL här.

Fredrik Eklunds bästa tips

Han är i ropet nu, det kan ingen argumentera emot. Och visst är det välförtjänt. Fredrik Eklund har nyligen släppt boken Sälj! Konsten att sälja vad som helst till vem som helst, som klättrar på både svenska och amerikanska bästsäljarlistor och redan tryckts om. Tidningen Driva Egets chefredaktör Camilla Björkman har läst den med förtjusning och listar 5 tips för att maximera din chans att lyckas.

1. Skaka loss och hitta dig själv

Var du än befinner dig i livet så säljer du dig själv – privat och på jobbet. Och ingen vill jobba med en tråkig, rädd person som inte gillar sig själv. Så skaka loss, bryt isen, skoja till det och visa människor vem du verkligen är. Framhäv dina starka sidor och låt din personlighet blomma ut!

2. Ha AV- och PÅ-tid

Fredrik Eklund går upp 5.30 på vardagar, tränar och jobbar sedan till 21.30. Han är PÅ, som han säger. På lördagar och semestrar är han däremot helt och hållet AV. På söndagar är han 50 procent PÅ och 50 procent AV.

3. Ta rygg på en vinnare

Tro inte att du kan bli framgångsrik helt på egen hand. Nosa dig fram till de som vill göra det som du vill göra och jobba för dem ett tag. Leta på branschlistor och via nätet. Som Fredrik Eklund säger: En enda dag när du skuggar en vinnare är som att suga i sig information under en hel termin på högskolan.

4. Klä dig attraktivt

Är du säljare, lägg 10 procent av dina provisionspengar på din garderob och på ditt utseende. Justera dina kläder med en skräddare så att de passar dig perfekt. Hitta ditt signum, till exempel en färgglad kostym, ett par vassa glasögon eller en tokig slips. Och icke att förglömma: köp skor i organiskt material med sydda sulor – inte limmade!

5. Odla din charm

Ingen vill jobba med en tråkig, negativ människa – särskilt inte kändisar. Att framhäva din humor och din charm och få folk att skratta kan därför hjälpa dig till toppen. När Fredrik Eklund går in i ett konferensrum fullt av folk stannar han upp, visualiserar skratt och öppnar dörren med ett stort leende. Sen skuttar han in i rummet som ett spralligt barn och ropar högt: ”Hallå där!”. Kom ihåg: lycka kan inte köpas för pengar, men pengar kan köpas för lycka.

land_artikel_fredrik_eklund1.jpg

Andra läser också:

 • Behöver du en affärsidé? Här är 29 superheta trender att haka på just nu
 • Kadim gick från städare till mångmiljonär
 • Läs intervjun med Fredrik Eklund i ATL
 • Läs ATL Magasinet som e-tidning!
 •  

   

  Mest läst på land.se

  • Ny hjärnforskning: Du mår som du tänker! 18 698 views
  • Odla dig frisk! 7 bevis för trädgårdens läkande kraft 844 views
  • Gör egen vildjäst så får du se på andra bullar 573 views
  • Din hund ger dig bättre hälsa 481 views
  • 10 utrotningshotade kunskaper vi inte får glömma 333 views
  •  

   Relaterade artiklar

   Lands Nyhetsbrev

   Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

   Missa inga nyheter
   Gratis

   Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


   Läs fler artiklar från Land.se

   Till toppen