Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 8 oktober 2015

Studentidén blev verklighet: De fixar drömresan – hyr bil för noll kronor!

Resan behöver inte kosta en enda krona. Webbföretaget DriveBack i Linköping matchar transportföretag som vill ha bilar hämtade med privatpersoner som behöver åka någonstans.– Vi vill bli störst på crowdsourcing av biltransporter och gratis bilresor i Skandinavien.

Idén kommer från fyra studenter vid Linköpings universitet. Häni Ashkar kom på idén när han grunnade över problemen med att resa under studietiden. Han sökte efter mer flexibla och billigare alternativ.

I stället kom han på idén att matcha hyrbilsföretag med ressugna privatpersoner. Om en bil hyrs ut och stannar på ”fel” plats behövs någon som kan köra tillbaka.

Läs även: Så får du CSN att räcka längre

– Hyrbilsföretag har alltid haft behov av att hitta förare som kan köra deras bilar och det har skötts mer inofficiellt. Idén är att göra det enkelt för både företag och de som vill köra att hitta varandra. Vi är en oberoende aktör som strävar efter att jobba med alla företag i branschen, säger Häni Ashkar.

Häni presenterade idén för Viktor Andersson, Sam Dadnahal och Gustav Ernberg som också läser på Linköpings universitet. Tillsammans startade de sedan företaget DriveBack.

På DriveBacks hemsida kan företag lägga upp de turer de söker förare till mot en avgift. De som vill köra går med i DriveBack och kan sedan teckna sig gratis för resor de vill göra.

– Vi har redan flera tusen DriveBackers, som vi kallar våra medlemmar, och de blir hela tiden fler. Resorna ökar också. Nu räknar vi med att det är i snitt en resa per dag.

Läs även: Så sparar du smartare – 7 tips för en rikare framtid

Det är ”först till kvarn” som gäller. Ett företag lägger upp sin resa och när någon nappat tas turen ner från hemsidan.

Oftast är resorna gratis för den som kör, med ett vanligt hyrbilskontrakt med noll kronor i hyrkostnad. Precis som för vanliga hyrbilsaffärer utgår självrisk om något händer men DriveBack har fått ner självriskerna kraftigt.

– Dessutom kan de som vill köra köpa en frivillig försäkring för 30 kronor som drar ner självrisken till noll kronor, berättar Häni.

DriveBack startade sin verksamhet våren 2014. I början var det aningen trögt men nu har antalet resor stigit så mycket att Häni söker efter studenter som kan tänka sig jobba extra som ambassadörer för verksamheten.

Framtiden ser ljus ut och DriveBack siktar högt.

– Vi vill bli störst på crowdsourcing av biltransporter och gratis bilresor i Skandinavien. Vi är stolta över vår lösning och jobbar för att bli bäst på det vi gör!

—–

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen