Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 21 september 2015

Succé för den miljövänliga cykelbussen!

Snacka om miljövänlig kollektivtrafik! Knattarna på en förskola i Lund susar fram i en cykelbuss. Det här nya och roliga transportsättet för barn ökar nu i landet.

Läs också: Kolla in 5 smarta hemmabyggen – galet klurigt!

Cykelutflykt för dagiset på ett helt nytt sätt – med barnen i en cykelbuss! Det finns nu i Malmö, Lund, Stockholm, Uppsala och snart kanske också i Östersund. Bakom står det nya företaget Movebybike, vars affärsidé bygger på cykelburna transporter.

Företagets lastcyklar används till allt från flytt-, mat- och varutransporter. Fördelen med att använda ”cykelbilar” är att de tar mindre plats, är snabbare i trång stadstrafik – och säkrare!

– Vi kör en del mattransporter till förskolor och skolor, där det ofta är barn i rörelse utanför. Då är våra lastcyklar mycket säkrare än vanliga lastbilar eftersom vi hör och har kontakt med barnen på ett helt annat sätt, säger Johan Wedin, en av dem som starta Movebybike.

Läs också: 10 saker du måste vet om miljön!

Även cykelbussen är säker. Barnen har trepunktsbälten och cykelhjälmar och föraren är inhyrd från företaget och en trafiksäker cykelbussförare.  Drygt 700 kronor per cykelutflykt kostar det, inklusive förare.

– Många förskolor hör av sig och vill köpa en egen cykelbuss, men jag brukar avråda dem. Det kräver en hel del underhåll och det är lätt att den blir stående om någon del går sönder. Bättre då att hyra en cykelbuss när det behövs, säger Johan Wedin.

Se cykelbussen rulla i SVT:s klipp

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen