Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 19 september 2015

Superodla i tunnel och körda hela året!

Odla året runt, det är Sara Bäckmos mål. Och nu gror det – igen. Små plantor tittar upp och sätter fart i tunnelväxthusen. Här är Saras bästa tips för att kunna skörda hela hösten, vintern och våren.

Bild 1/9 FOTO: Sara Bäckmo
Bild 2/9
Bild 3/9
Bild 4/9
Bild 5/9
Bild 6/9
Bild 7/9
Bild 8/9
Bild 9/9

Sakta släpper sommaren taget om köksträdgården. Ett säkert tecken är att grönsaker och blommor okontrollerat väller ut över gångar och angränsande bäddar. Blast och blomstänglar orkar inte hålla sig upprätta. Snart väntar förfallet.

Här kand du se Sara Bäckmos trädgårdsfilmer!

Men på andra håll i trädgården spirar det. Just nu förbereder jag för skörd under de kyliga årstiderna genom att så och plantera all yta jag har tillgänglig i mina tunnelväxthus. Med någon form av växthus kan jag nämligen odla under nästan hela året.

inuti

Ett tunnelväxthus är som ett växthus, bågformat eller mer traditionellt husaktigt, med plast i stället för glas. Här kan jag odla rakt i backen, i upphöjda bäddar eller i krukor. I tunneln är det varmare än ute under nästan hela året. Nattetid skiljer sig dock inte temperaturen så mycket ens under vintern, men då har växterna ändå en fördel i tunneln eftersom de slipper snö, blåst och övrigt ruggigt väder.

Jämfört med ett vanligt växthus är tunnlarna ofta mycket billiga, enkla att sätta upp och kräver minimalt med markberedning.

Läs också: De byggde ett orangeri av tegel & gamla fönster

Jag började snegla på växthustunnlar efter det att jag sett flera klipp på Youtube där brittiska odlare visade sina så kallade polytunnels. Särskilt nyfiken blev jag när jag såg odlare som övervintrade grönsaker i tunnel och fick supertidig skörd våren därpå. Jag fantiserade om att kunna göra något liknande hemma hos oss och köpte min första tunnel våren 2014.

Första vintern med tunneln

Bild 2

Förra året experimenterade jag med att odla många saker i liten skala för att se vad som fungerade och inte. Jag gjorde ett gäng varmbänkar under höst och vinter att övervintra grönsaker i. Med stor förvåning konstaterade jag att vintersallad, majrova, persilja och salladskål överlevde där under hela den kalla perioden, trots flera nätter med minus tjugo grader utomhus och en avsvalnad varmbänk.

Långt innan de värmekrävande växterna vi normalt odlar i växthus och växthustunnlar sattes ut hade tunneln gett oss i princip alla gröna blad familjen kunde äta under flera månader den våren.

Läs också: Citrusträd kan också övervintra!

En av trädgårdsmästarna jag inspireras av är Monty Don, den brittiske programledaren som med ett vänligt leende guidar hemmaodlare i tv-programmet Gardener’s World.

I ett avsnitt sådde han en hel bädd av sallad i sitt växthus några månader innan tomaterna planterades ut vilket gav honom två skördar av späda blad innan tomaterna kom på plats. Efter att ha provat själv vet jag att det funkar och gör nu likadant under hösten. Prova du med!

sallat

Sår mycket och mer

I år har jag vigt två tunnelväxthus åt vinterodling. Här ska jag praktisera det jag lärde mig förra året. Det viktigaste är att så och plantera mycket för att skörden ska bli värd arbetet. Eftersom tillväxten under den mörka perioden är lika med noll måste det vara många växter att skörda från och det kräver många plantor.

Läs också: Så förvandlades en skiva tomat till 21 plantor

Det som ska ätas under höst och vinter behöver växa sig så stort att det blir färdigt för skörd innan november här hos mig. Under tiden november–februari växer i princip ingenting eftersom dagsljuset är så begränsat.

GREEN

Grönsaker som inte hunnit bli skördeklara till november behöver ha blivit kraftiga nog för att övervintra den kalla perioden. Här har jag mycket att utforska, men vet att grönsakerna behöver tåla kyla, gärna gå att skörda blad för blad under lång tid, och helst växa snabbt.

Flera grönsaker har jag sått just för detta ändamål redan under sommaren men mycket sår jag också under hösten, direkt på plats i tunneln eller i krukor och tråg för att senare plantera ut. Det som övervintrar ger riktigt tidig skörd. I våras skördade jag i tunneln tidigare än i varmbänken på friland. Det finns alltså en stor poäng med att försöka övervintra vissa grönsaker.

Läs också: Konsten att odla stort med smått

Vintersådder i tunneln

Eftersom det fortfarande står en del tomater i tunnelväxthusen kan jag inte så all yta utan gör det efterhand. Jorden i tunnlarna håller sig fri från tjäle. Det gör inget att det är vinter och jorden kall när fröna kommer i backen, de känner själva av när temperaturen stiger och gror när förutsättningarna är de rätta. Det gäller till exempel morot, sallad, dill och spenat.

Det blir varmt i tunnlarna tidigare än på friland. I början av mars gjorde jag tunnelsådderna i T-shirt i underbara 20 grader medan det bara var enstaka plusgrader ute.

Läs också: ”Odla varje dag & skörda året om!”

Vintersallad, vinterportlak, grönkål, persilja och spenat tål kyla mycket bra och behöver inget extra skydd under vintern. Andra grönsaker kan behöva täckas på något sätt för att inte frostskadas. Ett eller två lager fiberduk hjälper, liksom att täcka bädden med ett litet drivhus eller ett lock av något slag.

Jag har sått så att alla tåliga grönsaker står i bäddar för sig medan mindre tåliga, till exempel sallad och rädisa, står ihop och kan täckas tillsammans.

RADISA
Rädisor som sås kontinuerligt i växthuset under hösten kan skördas under lång tid. Dessa såddes den sista veckan i juli och började skördas fyra veckor senare.

När jag började odla mycket grönsaker hemma siktade jag på att vara självförsörjande under minst halva året. Med tunnelväxthus och en någorlunda lyckad säsong kan jag utöka mängden hemodlad mat och skörda egna grönsaker nästan hela året.

Arbetsinsatsen är tämligen liten i förhållande till de matupplevelser vi får. Dessutom är det en våt dröm för en trädgårdsgalning som jag att kunna sätta fingrarna i jorden året om. Det är fantastiskt!

Matnyttigt

Bild 7
Flera snabbväxande bladgrönsaker kan fylla ut bäddarna under hösten. Smörgåskrasse, rucola, rädisa, spenat och sallad är grönsaker som passar.

Glöm inte att land.se finns på Facebook också. Gilla oss där så missar du inga av Saras tips!

Grönsaker jag sår i tunnel:

• Vintersallad
• Rucola
• Spenat
• Rädisa
• Asiatiska bladgrönsaker
• Salladsmix
• Vinterportlak
• Dill
• Majrova
• Rödbeta
• Persilja

 

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen