Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 28 juli 2015

Supertrendigt med glutenfri mat – expert reder ut hälsovinsten

Varför är det plötsligt trendigt att äta glutenfritt? Land träffade kostdebattören Jacob Gudiol för att få svar på frågan.

FOTO: Mostphotos

LCHF-dieten slog igenom på allvar i början av 2000-talet. Sedan kom stenålderskosten och därefter den glutenfria kosten. Dieterna har sitt ursprung i USA och undersökningar visar att nästan 30 procent av USAs befolkning har ambitionen att äta glutenfritt. Och vi svenskar hakar på trenden.

Vetenskaplig fakta

Land.se skriver om trenden med glutenfri mat.
Jacob Gudiol.

Jacob Gudiol är sjukgymnast och ligger bakom en välbesökt blogg som handlar om kost och träning. Han hörs ofta i kostdebatten och säger själv att han drivs av ambitionen att söka vetenskapliga fakta i stället för att godta antaganden.

Hur kommer det sig att så många tar bort gluten utan att de har någon medicinsk anledning att göra det?

– För de flesta blir det per automatik en bättre kost att utesluta spannmål med gluten eftersom mycket onyttig mat och bakverk innehåller gluten. Vad de inte förstår är att det inte är gluten i sig som är boven, förutsatt att personen inte har celiaki eller är glutenkänslig, säger Jacob.

Läs också: 10 smarta trender som kan förändra ditt liv

Men kan det inte vara så att det finns ett stort mörkertal av personer som, även om de inte har diagnosen glutenintolerans/celiaki, är ”glutenkänsliga”?

– Ingen kan svara med säkerhet på det eftersom det inte går att diagnostisera genom provtagningar. Bevisen som framhålls blir i stället att många människor vittnar om att de mår bättre av att inte äta de tre sädesslagen med gluten: vete, råg och korn.

Läs också: Bli frisk och snygg med honung – 5 kurer att göra själv

Det har gjorts få vetenskapliga studier på personer som upplever sig som känsliga mot gluten.

Ett annat svar på varför den glutenfria trenden är på frammarsch, tror Jacob, är att den gett ett nytt alternativ till dem som kanske misslyckats med tidigare dieter för att uppnå sitt mål om att må bättre eller att gå ner i vikt. En ny teori blir extra välkommen då.

– Ofta läser de en populärvetenskaplig bok, eller flera, i ämnet och blir väldigt hängivna just den metoden. Böckerna är aldrig neutrala eftersom de driver en tes mycket hårt.

Missionera sin diet

Jacob Gudiol förespråkar inte någon speciell kosthållning framför någon annan. Han drivs av att ta reda på fakta och tycker att det florerar för mycket myter om mat.

– Människor får äta vad de vill. Det jag ogillar är när de som mår bättre av en viss kosthållning tar det till intäkt för att alla andra skulle må bra av att äta precis likadant.

Det verkar finnas en vilja hos vissa att ”missionera” sin diet och berätta för andra hur fel de äter.

– De som inte följer den diet som missionärerna förespråkar känner sig skuldbelagda och anklagade och sedan är den hätska debatten i gång, säger han.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen