Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 8 maj 2015

Sven-Erik Bucht om hemliga mötet med Kamprad

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht har haft hög svansföring i debatten om landsbygdens utarmning. Nu är det upp till bevis. Klarar han att leva upp till kravet att hela Sverige ska leva?

FOTO: Pressbild

Sven-Erik Bucht var kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd i Haparanda 2003-2010. Han blev riksbekant sedan han övertygade Ingvar Kamprad om att starta ett Ikea-varuhus i Haparanda.

Land.se skriver om landsbygdsminister Sven-Erik Bucht
Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht om sitt möte med Ingvar Kamprad.

Vid ett näringslivsseminarium i Stockholm 2005 stegade han fram till Ingvar Kamprad med en upp- och nedvänd Europakarta som visade att Haparanda var knutpunkten i ett område som inom 1,5 timme kan nås av en halv miljon människor.

– Vi blev kära i varandra direkt, har Ingvar Kamprad berättat om deras första möte. Sven-Erik Buchts insats renderade honom titeln Årets svensk 2007 i tidningen Fokus. Med Ikea på plats växte framtidstron i Haparanda till den milda grad att kommunen blev en av landets hetaste tillväxtkommuner.

Det gick så långt att Bucht skämtade om att han inte gick någonstans utan sitt tjänstevapen – en fällkniv med sax som han klippte invigningsband med.

När Stefan Löfven presenterade sin regering utsågs Sven-Erik Bucht (S) till landsbygdsminister. Landsbygdsfrågorna ligger under näringsdepartementet. Låt oss hoppas att detta inte innebär att landsbygdsfrågorna graderas ner i regeringen. Frågorna kring landsbygdens problem är stekheta om Sverige ska hålla samman och utvecklas.

Klarar han mobiltäckningen?

Bucht har som regionalpolitisk talesman för Socialdemokraterna gått till häftig kritik mot den dåliga mobiltäckningen i landet och han har bland annat luftat tankar om lagstiftning på området:

”När det gäller el, finns det inskrivet i lag att det ska levereras dygnet runt. Det övergripande lagkravet är att nätföretaget ska se till att överföringen av el till kund är av god kvalitet. Elavbrott, eller leveranssäkerhet, är en del av elöverföringens samlade kvalitet. Vid elavbrott blir bolagen återbetalningsskyldiga. Varför inte införa en liknande lagstiftning på mobilnäten?”, skrev han i en debattartikel förra året.

Det ska bli intressant att se om Bucht och den nya regeringen lyckas bättre än företrädarna med att ta mobilföretagen i örat.
Bucht har också deklarerat att det behövs någon form av garanterad grundservice i hela landet.

– Oavsett var vi bor måste vi har någorlunda lika skola, barnomsorg och äldrevård, sa han under en av sina många resor i landet.

Garanterad service

Hur ska en sådan ”någorlunda lika-service” garanteras? Det blir en av de viktigaste uppgifterna för Bucht och regeringen. I valrörelsen lovade socialdemokraterna att satsa mer på så kallade Servicepunkter vilket är en av många pusselbitar i sammanhanget.

Sven-Erik Bucht visade med sitt Ikea-grepp att han kan tänka och handla stort. Det behöver landsbygden när det gäller infrastruktur och andra övergripande frågor som samhället måste ta ansvar för. Med sin bakgrund har han förhoppningsvis också en känsla för vad människor kan uträtta tillsammans lokalt: Rädda skolan, starta mack, utveckla lanthandeln…

Ta bort alla krokben för den kraften och underlätta för småföretag och lokala grepp är vårt råd till Bucht.

Fakta

Namn: Sven-Erik Bucht, 60
Familj: Hustrun Mervi och tre barn
Bor: Villa i Karungi
Bakgrund: Född i Karungi utanför Haparanda, pappa Ragnar var en stark socialdemokratisk profil i Tornedalen och Sven-Erik engagerade sig tidigt i SSU. Han jobbade bland annat åt HSB innan han blev kommunalpolitiker. År 2010 valdes han in riksdagen efter att ha fått 17 674 personvalsröster, den näste mest kryssade S-politikern efter Mona Sahlin.

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen