Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 17 juni 2015

Svennis älgfilé med kantarellsås och klyftpotatis

Sven-Göran ”Svennis” Eriksson har en förkärlek för viltkött, men har aldrig jagat själv. Här är receptet till hans paradrätt.

Det här behöver du:

4 portioner
800 g potatis (fast sort)
olivolja
salt och peppar
600 g älgfilé
300 g kantareller
25 g smör
3 dl matlagningsgrädde
soja
¼ buljongtärning (kalv eller kött)

Land.se skriver om Camilla Classons och Anki Haraldssons bok "Från raggarkorv till älgfilé".

Gör såhär:

1. Skrubba potatisen och behåll skalet på. Skär den i klyftor och lägg dem i ugnsform. Häll lite olja på potatisen och strö på salt. Rosta potatisen mitt i ugnen i 225 grader i 20–25 minuter tills den får gyllenbrun färg. Rör om några gånger under rostningen.

2. Bryn älgfilén på alla sidor. Salta och peppra. Ställ in den i ugnen på 125 grader och ta ut den när innertemperaturen på köttet är 60 grader.

3. Fräs kantarellerna i smör i en kastrull tills nästan allt vatten har kokat bort.

4. Häll grädde, soja, salt och vitpeppar i kastrullen och smula i buljongen. Vispa såsen och låt koka upp och sedan småkoka i cirka tre minuter. Red såsen om du vill ha den tjockare.

5. Servera med svartvinbärsgelé och kokta morötter.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen