Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 17 juni 2015

Svennis älgfilé med kantarellsås och klyftpotatis

Sven-Göran ”Svennis” Eriksson har en förkärlek för viltkött, men har aldrig jagat själv. Här är receptet till hans paradrätt.

Det här behöver du:

4 portioner
800 g potatis (fast sort)
olivolja
salt och peppar
600 g älgfilé
300 g kantareller
25 g smör
3 dl matlagningsgrädde
soja
¼ buljongtärning (kalv eller kött)

Land.se skriver om Camilla Classons och Anki Haraldssons bok "Från raggarkorv till älgfilé".

Gör såhär:

1. Skrubba potatisen och behåll skalet på. Skär den i klyftor och lägg dem i ugnsform. Häll lite olja på potatisen och strö på salt. Rosta potatisen mitt i ugnen i 225 grader i 20–25 minuter tills den får gyllenbrun färg. Rör om några gånger under rostningen.

2. Bryn älgfilén på alla sidor. Salta och peppra. Ställ in den i ugnen på 125 grader och ta ut den när innertemperaturen på köttet är 60 grader.

3. Fräs kantarellerna i smör i en kastrull tills nästan allt vatten har kokat bort.

4. Häll grädde, soja, salt och vitpeppar i kastrullen och smula i buljongen. Vispa såsen och låt koka upp och sedan småkoka i cirka tre minuter. Red såsen om du vill ha den tjockare.

5. Servera med svartvinbärsgelé och kokta morötter.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen