Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 8 maj 2015

Tio bra tips som räddar landsbygden

Trotsa det höga bensinpriset, få fart i bredbandet och runda politikerna. Här är orterna som gjorde slag i saken och löste sina problem. Jan Petterssons bensinmack i Sorunda gjorde succé.

FOTO: Malin Karlunden

1. Konsten att locka inflyttare

RESELE. Socknen i Sollefteå kommun har satsat stenhårt på att locka barnfamiljer till bygden. De senaste åren har ett 30-tal familjer nappat vilket har räddat skolan och skapat nya jobb. Reseleborna jobbar mycket med marknadsföring i olika former och informerar på Facebook och Blocket om lediga fastigheter.

Mer information: www.resele.se

2. Konsten att utveckla det närproducerade

HAMRÅNGE. Suget i Sverige är enormt efter närproducerade livsmedel. Men det kan vara tufft för små mathantverkare att investera i maskiner och lokaler. I Hamrångebygden, Gävle kommun, satsade man på att bygga om en gammal bank till ett producentkök. Här kan traktens livsmedelsproducenter hyra in sig och förädla sina råvaror till sylt, ost och inläggningar. Till köket finns en butik som säljer och marknadsför produkterna.

Mer information: Kevin Sjögren, tel: 076-311 76 21

3. Konsten att påverka politiker

VARBERG. Föreningar som vill utveckla landsbygden i kommunen har bildat Varbergs Landsbygdsråd som jobbar med enkäter för att få fram medborgarnas åsikter. Resultaten läggs fram och diskuteras med politikerna på öppna möten. Metoden har hittills lett till att frågor som trafikfarorna på väg 153 och bostadsbyggandet på landsbygden fått en helt annan dignitet i kommunalpolitiken.

Mer information: www.varbergslandsbygdsrad.n.nu

4. Konsten att hålla nere bensinkostnaderna

TOLG. Höga bränslepriser svider på landet där bilen ofta är enda möjliga transportmedlet.  I Tolg, Växjö kommun, har man hittat på ett smart system. Några enkla klick – antingen på datorn eller i mobiltelefonen – och vips har du samordnat din resa med en eller flera andra i byn.

Mer information: www.tolg.se

5. Konsten att bygga bostäder

NÄR. Bostadsbrist är ett stort problem i många byar och småorter. Det saknas framförallt lägenheter för de som vill bo enkelt. I När socken på Gotland kläckte utvecklingsbolaget Virudden idén att bygga om ett nedlagt församlingshem till hyreshus med sex lägenheter. Den nedlagda skolan hade man redan byggt om till ett företagshus!

Mer information på: www.virudden.se

6. Konsten att få kö till byskolan

HÖRBY. Byskolor slåss för sin överlevnad och måste hitta nya grepp. Ludvigsborgs Friskola har skapat en trygg värdegrund som omfattar alla på skolan, också de som kör skolskjutsen.  Man är lyhörd för elevernas åsikter om justa toaletter, läxhjälp och andra inslag i skolans liv. Den fina stämningen har fått elever att köa till skolan.

Mer information: www.ludvigsborgsskolan.se

7. Konsten att starta en egen mack

SORUNDA. Mackdöden på landsbygden har faktiskt brutits på senare år. Mycket tack vare att byagrupper startat egna mackar. Men Jan Petersson i Sorunda tog saken i egna händer när bensinjätten lade ner den gamla macken. Han startade en containermack på sin mark. En bra affär för honom och bygden jublar.

Mer information: Jan Petersson: 070-266 50 70.

8. Konsten att få folk att cykla mera

RUDSKOGA. Att cykla är hälsosamt och bra för miljön. Vi borde cykla mer också på landsbygden, men vägarna är ofta smala och riskabla, inte minst för barnen. I Rudskoga, Kristinehamn, bygger byborna en cykelväg i samverkan mellan markägare, frivilliga och kommunen.

Mer information: www.rudskoga.se

9. Konsten att tänka nytt tillsammans

RÖSTÅNGA. Den ideella föreningen Röstånga tillsammans har förändrat Röstånga, Svalövs kommun, i grunden. Den gamla järnvägsstationen blev restaurang och den gamla byfrysen gjordes om till Sveriges minsta konsthall. Nu planeras för fler bostäder och ett antal entusiaster har köpt in en gemensam fruktpress. Inget är omöjligt med gemensamma krafter.

Mer information: www.rostangatillsammans.se

10. Konsten att koppla upp sig

BADELUNDA. Bredband i nergrävt fiber är en ny folkrörelse som kopplar ihop människor i byn och byn med världen. I Badelunda, Västerås, kunde man kombinera fiberutbyggnad (höghastighetsinternet, TV och telefon) med grävningar för vatten och avlopp och fick med kompetenta och ideella insatser ner kostnaderna.

Mer information: www.badelunda.se

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen