Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 18 juni 2015

Titta in i lekstugan som har det lilla extra

I den lantliga idyllen Segersäng finns en liten, liten röd stuga. Där bor bröderna Elton, 6, och Texas, 3, hela sommaren. Låt dig inspireras av deras fantastiska lekstuga där lek och drömmar står i fokus.

Bild 1/2
Bild 2/2

Vintern 2014 bestämde sig familjen Nordin i Segersäng för att bygga en lekstuga till sina söner. Elton, som är äldst, älskar att laga mat och baka och en lekstuga skulle passa honom perfekt. Mamma Ewa drömde om att själv få en lekstuga när hon var liten, så det var extra kul att få bygga en till sina söner.

– Eftersom vi bor på landet ville vi ha en lekstuga som passade in i miljön, berättar Ewa.

Land.se skriver om familjen Nordins fantastiska lekstuga.
Elton och Texas älskar att leka i sin fina lekstuga. Och de säljer glassar och kakor hela sommaren.

De köpte en byggsats från Skandinaviska småhus, som de sedan gjorde om tills de blev helt nöjda.

När grunden var fixad var det dags att sätta upp lekstugan. Det gjordes på en dag. De målade stugan röd med gula fönsterspröjsar och en gul dörr – precis som familjens eget hus. På taket lades tegel för att stärka huskänslan ännu mer.

Tävling: Skicka in bilder på din lekstuga – vinn priser för 13 000 kronor!

Blandar gammalt och nytt

Sedan var det dags för det roligaste: att få inreda lekstugan. Väggarna målades vita och på golvet lades en svartvitrutig plastmatta. De köpte ett färdigt kök med spis, ugn och diskho från Ikea men gjorde en egen bänkskiva så att den skulle bli längre. Diskho och kran sprejades med mässingsfärg.

Land.se skriver om familjen Nordins fantastiska lekstuga.
Familjen använde ett färdigt kök från Ikea, men de gjorde en egen bänkskiva, målade allt i vitt och pimpade köket med knoppar och mässingsfärg på kran och diskho.

Köksdelen kaklades med vitt kakel och hyllor sattes upp. En gammal köttkvarn – ett loppisfynd – fick pryda hyllan. På en stång kan man hänga vispar, mått och annat.

Ett vitt litet bord och två små, gamla pinnstolar som målats vita placerades framför ett fönster – och en liten bänk byggdes vid andra fönstret.

Land.se skriver om familjen Nordins fantastiska lekstuga.
Här fikas det ofta. Det är alltid något nybakt som serveras. Pinnstolarna har familjen köpt på Blocket och målat om. Gardinerna har Ewa sytt.

Säljer glass och tårta

Självklart finns en mängd fina och roliga leksaker i lekstugan. Nästan alla är i trä. Glassar, korv, bröd, kakor, frukt, en  kaffe-maskin, en brödrost, en bakmaskin och annat. I kioskluckan, som familjen gjort, säljer Elton och Texas glassar och tårta hela dagarna.

Land.se skriver om familjen Nordins fantastiska lekstuga.
Här i kioskluckan säljs många glassar! Familjen specialbyggde en bänkskiva med hål för att kunna placera glassar i.

Med söta små detaljer som färgglada flaggor på en lina i taket, fina tavlor på väggen och en hylla med gamla burkar och andra föremål blev lekstugan så hemtrevlig att man nästan själv vill flytta in.

– I vårt kök har vi en stång med knäckebröd ovanför fönstret vid diskbänken – så självklart ville vi ha en sådan stång med knäckebröd i lekstugan också, säger Ewa. 

Land.se skriver om familjen Nordins fantastiska lekstuga.
En clown från Maileg har fått flytta in i lekstugan.

 

Egen trädgård

Utanför lekstugan byggdes en liten trappa i sten. Familjen planterade smultron, vinbär och hallon tillsammans. En liten grill fick en självklar plats eftersom Elton älskar att grilla. Och en liten sittmöbel med parasoll som skydd mot solen är placerad bredvid grillen.

– Runt lekstugan satte vi upp ett staket för att rama in. Det blev perfekt, säger pappa Pontus. Och självklart har pojkarna en liten postlåda också.

Land.se skriver om familjen Nordins fantastiska lekstuga.
En liten hylla med fina burkar, sugrör och en plåsterlåda. Under hänger stången med knäckebröd i rad för att förstärka den lantliga känslan.

Tävling: Skicka in bilder på din lekstuga – vinn priser för 13 000 kronor!

Tips för dig som vill bygga en lantlig lekstuga

1. Var kvadratsmart

Utnyttja den lilla ytan till fullo. Gör flera rum i rummet. En köksdel, ett bord med stolar och en liten soffa eller bänk får plats. Vill man kan man byta ut bänken och i stället ställa dit en docksäng.

2. Blanda gammalt och nytt

Blanda gamla och nya saker för att få den rätta lantliga känslan. Blanda leksaker med riktiga plåtburkar, glasflaskor och annat från loppis för en billig peng.

3. Plantera

Plantera gärna tillsammans med barnen runt lekstugan. Smultron, hallonbuskar, morötter, blommor med mera.

4. Bygglov

Det krävs inget bygglov för att bygga en normalstor lekstuga. Men ska du bygga en större lekstuga gäller samma regler som för friggebod. Men det kan alltid vara bra att prata med berörda grannar.

5. Lantlig känsla

Sätt in spontade väggar som målas vita och lägg gärna en svartvitrutig plastmatta som golv.

6. Sök på nätet

På nätet finns massor av inspiration för dig som vill bygga en lekstuga.

Andra läser också:

 • La ut lekstugan på Blocket – fick beställningar för 200 000
 • 8 fantastiska lekstugor
 • Populära ämnen på Land.se

  Gör som 60 000 andra!

  Missa inte Lands nyhetsbrev

  Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

  Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

  Läs artiklar i säsong

  Till toppen