Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 29 april 2016

Träningen som får fart på hjärnan! Forskarens 3 bästa tips

Fysisk aktivitet kan göra under för din hjärna! Synapser och ny hjärnceller bildas och trasiga nervkopplingar lagas. Här är hjärnforskaren Rolf Ekmans 3 bästa träningstips!

Fysisk träning är bland det bästa du kan göra för din hjärna – och för att minska risken för demens. Den stimulerar nybildning av hjärnceller,synapser och blodkärl och  ökar blodcirkulationen och syresättningen i hjärnan. Dessutom produceras till växtfaktorer som hjälper till att reparera trasiga nervkopplingar och andra stressymtom i hjärnan.

– En person som börjar ta regelbundna promenader får mätbara förbättringar i sin hjärna, det har studier med magnetkamera visat. Det är fantastiskt, säger hjärnforskaren och professorn emeritus Rolf Ekman entusiastiskt.

3 träningsformer som är bra för hjärnan

1. Tuff konditionsträning

Träna hjärnan kondis

Ganska intensiv träning flera gånger i veckan, som spinning, löpning, gympa, skidåkning. Du ska ta i så att du blir andfådd och svettig för att få effekt.

2.Vardagsträning

Träna hjärnan lagom

Måttligt ansträngande som raska promenader, snabba cykelturer . lätta joggingturer med mera. Du ska bli lätt andfådd och varm.

3. Yoga, mindfullness och meditation.

Träna hjärnan yoga

Mjuka och avslappnande träningsformer som i flera studier visat sig ha mycket positiva effekter på hjärnan – leder bort stress och ökar koncentrationsförmågan.

 

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen