Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 6 maj 2015

Varning för avdragen som kan ge dig bakläxa

När det är dags att deklarera finns det vissa fiffiga knep – som inte går igenom. Tidningen Driva eget har listat svenskarnas vanligaste tabbar.

Den fjärde maj är det dags att skicka in årets deklaration. Varje år får tusentals skattebetalare nobben på avdrag de försökt göra. Det vanligaste misstaget är att försöka dra av för privata utgifter som inte kan styrkas ha med företaget eller inkomster att göra.

Exempelvis går det oftast inte att dra av för en tv som finns i hemmet även om du som företagare ibland måste se ett tv-program för ditt företags räkning. Skattegranskarna kan hävda att tv finns i de flesta hem. En tv på ett kontor är däremot avdragsgill om den behövs för verksamheten.

Även om du använder något i företaget gäller det att  utgiften har en direkt relation till verksamheten i företaget för att vara avdragsgill. Grundregeln är att du i företaget får göra avdrag för kostnader som läggs ner för att du ska få inkomster.

– Ett av de vanligaste skatteavdragen som avvisas är inköp av dator, som numera anses vara en normal privat kostnad, och reseavdrag för bil när man bara har rätt till busskort. Många chansar helt enkelt, säger Kay Kojer, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, till TT.

Ett annat vanligt misstag är att göra avdrag för kostymer, eftersom ens yrke har särskild klädkod. Men det enda som är avdragsgillt är skyddskläder.

Därför är inte heller skönhetsprodukter avdragsgilla, även om du upplever att du behöver vara snygg i ditt företag:

– Det är allt vanligare att modeller och kändisar, eller sådana som hoppas bli det, förgäves försöker dra av för skönhetsoperationer och smink, berättar Kay Kojer till TT.

Är du ute i sista stund och behöver snabba svar. Driva egets deklarationsguide ger dig allt du behöver.

Land.se om deklaration och avdrag
Se upp med vanliga avdrag som Skatteverket genomskådar.

 

Här är vanliga avdrag som nobbas:

 • En företagare som sålde bilpolermedel ville ha avdrag för en Porsche som han påstod enbart användes för att demonstrera produkterna. Men Skatteverket avslog begäran och menade att det var sannolikt att bilen inte enbart användes som ”poleryta”, utan även för privat bruk.
 • En annan företagare fick inte dra av kostnaden för en helikopter som han sa att han använde i jobbet när flygintresset visade sig mest vara av privat karaktär.
 • Det är vanligt att försöka dra av motsvarande “sitt” bidrag till försvarsmakten. och “sin” andel av statslåneräntan. Men den här typen av avdrag underkänns. Man kan inte välja vad man vill betala skatt för eller inte i deklarationen. Det är i riksdags- och kommunalval man kan påverka det.
 • En ensamstående mamma med dotter som bodde ensligt och kände otrygghet ville ha avdrag för sin hund, införskaffad som skydd. Men fick avslag då hunden bedömdes vara en privat kostnad. Däremot kan företag i vissa fall få avdrag för vakthund.
 • En man ville dra av kostnader för en kurs, eftersom han sa att han gick den för att stå ut med chefen. Kurser kan dras av i den mån de har med arbetet att göra, men det gäller arbetsuppgifter inte besvärliga relationer.
 • Familjen med barn som varje dag drack litervis med mjölk ville dra av för mjölkinköp men fick nej då mjölken inte var ett krav för att föräldrarna skulle kunna få inkomster.
 • Gör som 60 000 andra!

  Missa inte Lands nyhetsbrev

  Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

  Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

  Populära ämnen på Land.se

  Läs artiklar i säsong

  Till toppen