Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 8 maj 2015

”Vi bygger huset av vår egen skog”

När familjen Axelsson förvandlar sitt gamla torp till ett stort och modernt hus så hämtar de byggnadsmaterialet i sin egen skog.– Att använda våra egna träd till att bygga känns oerhört bra, säger Magnus Axelsson och Malin Axelsson.

Bild 1/2
Bild 2/2

En gång var det här ett torp på 70 kvadratmeter. Nu har den över hundra år gamla stugan växt till ett 170 kvadratmeter stort och modernt hus med gammal stil.
Och större ska det bli. Magnus och Malin Axelsson planerar redan att bygga till ytterligare 70 kvadratmeter.

Land.se skriver om familjen Axelsson som renoverar huset med hjälp av naturen. Foto: Carina Olander
Huset har växt från 70 kvm till nuvarande 170, som så småningom ska bli 240 kvm.

Arbetsmaterialet hittar de runt knuten – i sin egen skog.
– Att leva nära naturen och använda träden i vår skog till byggnadsmaterial känns oerhört bra, säger de.

Läs också: Renoveringen blev en resa tillbaka i tiden

Prova själv

Det är inte bara panel och golv som kommer från skogen. Även fönstren har Magnus gjort själv.
– Det finns flera anledningar till varför vi har gjort våra egna fönster. Den ena är att vi vill ha genomspröjsade glas, med kittat glas och mått som stämmer med de befintliga fönstren. Den andra är att det finns vissa saker man bör prova att bygga själv för att slippa fundera på om det är svårt. Det ger en form av personlig tillfredsställelse, berättar Magnus.

Land.se skriver om familjen Axelsson som renoverar huset med hjälp av naturen.
I hallen har familjen lagt in ett schackrutigt linoleumgolv i grått och vitt. På väggen sitter tapeten Vårklockor av Josef Frank.

Det knuttimrade huset ligger vackert beläget invid skogskanten, nära den mytomspunna kurorten Helsjön.
När Magnus och Malin tog över huset ville de bevara så mycket som möjligt av det gamla, men ändå skapa ett funktionellt och praktiskt hem.

Husets mittpunkt

Det nedgångna köket byggdes om med enkla platsbyggda skåp och bänkar som är anpassade efter dagens mått. Några element finns inte. Huset värms upp av golvvärme och kakelugnar. I köket värms rummet upp av en köksspis.
– Vedspisen är en stor spansk spis som alla tror är minst hundra år men den monterades 1994. Den är husets mittpunkt. Här kokar vi kaffe och det är perfekt att torka barnens våta vantar, i korgarna över den, berättar Malin.

Läs också: Så fixade vi vårt lantliga kök – 10 smarta tips

Land.se skriver om familjen Axelsson som renoverar huset med hjälp av naturen.
Vedspisen är en stor spansk spis som monterades 1994. Här kokar vi kaffe och det är perfekt att torka barnens våta vantar över den, berättar Malin.

Det gamla torpet har fått växa tillsammans med familjen och ger besökaren en känsla av ”Carl Larsson-anda”.

2009 fick huset ny hall och en amerikansk veranda. Huset fick även en ny färg den sommaren. Mest för att bryta av mot de andra röda uthusen, men också för att förbereda huset för att bli större med fler verandor.
– Eftersom den gamla verkstaden var i så dåligt skick valde vi att bygga en ny isolerad verkstad på den gamla grunden. I den gamla verkstaden gjordes förr träredskap, till exempel räfsor och orvar. Det finns en uppsättning läster så troligen har det även gjorts skor här. Nu använder vi verkstaden till allehanda snickeriarbete som att göra fönster och tavelramar, då Malin är konstnär och vill ha egenproducerade ramar till sina verk, berättar Magnus.

Land.se skriver om familjen Axelsson som renoverar huset med hjälp av naturen.
I salen ligger det gamla originalgolvet. Här löser familjen värdsproblem, tar ett glas whisky, och läser gärna en god bok. Eller så sitter de bara och lyssnar till kakelugnens knaster, och hör elden spraka.

 

Bara ladugården är original

Tidigare fanns det ett bykhus i anslutning till bäcken. Nu står där ett nytt uthus med bastu och vedbod.
– Egentligen är det bara ladugården som är original sedan stället byggdes. Den används som förråd och traktorgarage.

Malin, som växte upp i Göteborg, trivs med livet på landet.
– Vi har en livsstil som vi inte vill vara utan. Vi har valt att behålla allt gammalt som är praktiskt att använda. Man kan även ha några saker just för att de är gamla och vackra. Men blir det för mycket gammalt som bara finns för att det är gammalt börjar det lätt lukta loppmarknad.
– En viktig del i den gamla stilen är att att det inte ska finnas mer än vad som behövs. Det är så vi försöker leva, berättar Magnus och Malin.

Läs också: De förvandlade ladan till ett drömhus 

Land.se skriver om familjen Axelsson som renoverar huset med hjälp av naturen.
Familjen har inrett andra våningen, där TV-rummet ligger, med ohyvlade furubrädor som de själva sågat till.
Land.se skriver om familjen Axelsson som renoverar huset med hjälp av naturen.
Magnus i färd med att kvista träden han fällt.

 

Magnus & Malins 3 renoveringstips

1. Anlita lokala hantverkare
– Vi har använt lokala hantverkare som vi känner och som är vana att jobba med gamla hus. VVS, kakel, tätskikt och el är utfört av hantverkare. I övrigt har vi endast haft punktinsatser vad gäller vanligt snickeriarbete.
2. Isolera lagom 
Huset har fått 45 millimeter isolering utåt och lika mycket inåt. Vindstaket 260 millimeter inåt.
– Vår nu framlidne granne, som var en kopia av Ernst Günther i sin Änglagårdskaraktär, var vänlig att komma över när isoleringsarbetet just påbörjats. Han påpekade vänligt att ”de gamle som bodde här frös inte ihjäl, de blev bara gamla. Bra att veta så man inte överarbetar.”
3. Trädgården
– Vi har gjort en stenläggning mellan huset och garaget med stora naturstenar. Och skapat några försänkningsmurar med natursten. Vi har även en fungerande köksträdgård.

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen