Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 3 maj 2016

Viktoria målar huset hållbart med miljövänlig linoljefärg

Dags att måla om huset? Inspireras av Viktoria Olausson på Tjörn som har valt att renovera enligt traditionella metoder. Här kan du följa hennes arbete med att måla fasaden med miljövänlig linoljefärg.

Bild 1/5 FOTO: Mari Dahl
Bild 2/5
Bild 3/5
Bild 4/5
Bild 5/5

– Du hittar huset lätt, det är det enda som inte är målat, skrattar Viktoria Olausson när hon beskriver vägen till sitt hus i Säby på Tjörn.

Ja, precis så är det. Plötsligt efter en sväng på den långa Säbyvägen står huset där. Som hon sa. Vackert trärent i solen.

Land.se skriver om att måla med linoljefärg.
Före: Viktorias hus trärent innan målningen.

Viktoria Olausson vinkar från källardörren, smiter snabbt in, men kommer strax ut igen med en burk linoljefärg i handen. Nu startar projekt målning i den pågående renoveringen. Efter hårt jobb med att skrapa, impregnera med rå linolja och skura fasaden ska huset nu mellanstrykas med linoljefärg i två lager.

Viktoria har valt husets ursprungsfärger grått och grönt. Det gröna är redan målat runt fönstren, nu är det dags för de grå ytorna.

– Jag vill renovera huset enligt moderna principer om byggnadsvård som baseras på traditionella kunskaper. För mig är linoljefärg en del av det, säger hon och ställer upp stegen mot väggen.

Viktoria är uppvuxen på Tjörn på västkusten, men har de senaste femton åren bott i Stockholm, Göteborg, Japan och Sydafrika. För ett tag sedan sa hon upp sig från sitt jobb och bestämde sig för flytta tillbaka till Säby och renovera släkthuset som byggdes 1880.

– Det är väldigt roligt att renovera ett hus där en stor del av min släkthistoria finns. Allt jag hittar här har en koppling till mig.

Viktorias hus har alltid varit målat med linoljefärg, så det är inte konstigt att hon fortsätter med linolja. Den är hållbar och miljövänlig. Dessutom arbetar linoljan tillsammans med träet för att hålla fukten ute.

– Fukten kommer ändå in, då är det bättre med en färg som släpper ut den igen än en plastfärg som stänger den inne.

Innan Viktoria börjar måla impregnerar hon penslarna i rå linolja för att de ska hålla längre. Hon har valt penslar av svinborst.

Land.se skriver om att måla med linoljefärg.
Viktoria använder pensel av svinborst som hon impregnerar i rå linolja.

– De släpper inte hår och håller längre. De är dyrare, men jag tjänar på det i längden, säger hon.

Att måla med linoljefärg kräver lite mer arbete än annan färg. Linoljan ska arbetas in i ett tunt lager, inte bara strykas på.

– Även om det går långsammare än att måla med andra färger är det roligt.

När Viktoria tog över huset hade inte mycket gjorts sedan i början av 70-talet. Mycket av det gamla fanns kvar, men var i dåligt skick.

– På sommaren, när jag hade tagit över huset, lyssnade jag på ett inspirerande radioprogram om byggnadsvård. Det var då mitt intresse väcktes, berättar hon.

Land.se skriver om renovering.
Viktoria bevarar gamla eldetaljer som från förr.

Viktoria läste allt hon hittade på nätet, blev medlem i Svensk Byggnadsvårdsförening och gick en kurs i fönsterrenovering.

– Plötsligt förstod jag att fönster inte bara är ett hål i väggen för att få ljus. Det gjorde att jag inte kunde byta ut de gamla fönstren, de tillhör ju huset, säger hon.

Hon behöll englasfönstren, som kräver innerfönster och tätning med vadd och fönsterband på vintern, och är säker på att de kommer att hålla värmen.

– Det är många som tror att om man gör saker på gammalt sätt, då betyder det att man måste bo primitivt. Så är det inte. Det finns studier som visar att värmevärdena med gamla fönster i stort sett är lika bra som med moderna fönster, förutsatt att du använder energiglas.

Sedan Viktoria övertog huset har hon renoverat under sina semestrar. Brunnen har lagats, vatten dragits in och skorstenen är klar för användning efter en sista strykning av muren med traditionell lerfärg.

– Nu hoppas jag bara på torrt väder några veckor framåt så att jag kan måla färdigt fasaden, säger Viktoria och beundrar de första kvadratmetrarna i nymålat grått.

Viktorias bästa tips när du ska måla med linoljefärg:

 • Skrapa bort all lös färg från fasaden. I mitt fall satt all färg löst så huset blev i stort sett renskrapat.
 • Tvätta fasaden med diskmedel och borste.
 • Om du är osäker på om fasaden är tillräckligt torr finns fuktmätare att köpa till en liten kostnad. Kolla med fuktmätare att panelen inte har högre fukthalt än 15 procent, eller vad färgproducenten råder dig till.
 • Använd naturhårspenslar och lägg ner en bra slant på dem.
 • Impregnera fasaden med rå linolja. Kan göras säsongen innan om du tvättar rent innan du sedan börjar måla.
 • ”Impregnera” penslarna i rå linolja innan du börjar måla med färgen.
 • Jobba ordentligt med linoljefärgen och arbeta in den i träet i ett tunt lager.
 • Populära ämnen på Land.se

  Gör som 60 000 andra!

  Missa inte Lands nyhetsbrev

  Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

  Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

  Läs artiklar i säsong

  Till toppen