Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 4 maj 2017

Vilka vardagshjältar – 10 dråpligheter du bara får uppleva som tvillingförälder

Att det skulle vara dubbelt så jobbigt att ha två bebisar jämfört med en är lätt att gissa. Men att vardagen kunde bli så här galet kaosig och härlig som tvillingförälder – det trodde vi aldrig.

Emelie S. Magnusson är expert på att vara tvillingmamma. Hon har nämligen två! Två tvillingpar alltså! Hon och hennes man har gått igenom blöjperioden, nattvak och matning med tvillingar två gånger i livet – andra gången med lite mer rutin. Det inger respekt i vilken ”vanlig” singel-bebis-förälder som helst.

– Vi blev tvillingföräldrar när vi var 21 och 22 år gamla. Den perioden var tuff. Vi hade en tvååring också, så det var tre blöjbarn här hemma, berättar Emelie.

Trotsade alla odds

När paret blev gravida 2015 bad de om ett tidigt ultraljud för att försäkra sig om att de bara väntade en bebis men vad skulle egentligen oddsen vara att det är två?

Men så fel de hade – visst var det två igen.

– Det härliga med tvillingar är just bandet de får mellan varandra. Vårt första par har varsitt rum men vill ändå sova tillsammans.

Tiden går dubbelt så fort

Hela syskonskaran med storebror Elias i mitten och till vänster om honom första tvillingparet Hugo och höger Hampus, födda 2010. Foto: Privat
Hela syskonskaran med storebror Elias i mitten och till vänster om honom första tvillingparet Hugo och höger Hampus, födda 2010. Foto: Privat

Med tvillingar i familjen känns det ofta som att tiden går dubbelt så fort efter som de utvecklas samtidigt. Allt händer samtidigt.

– Men det tar det ändå dubbelt så lång tid att komma ut i bilen, då går det inte särskilt fort, säger Emelie.

Till blivande tvillingföräldrar säger hon att det är inte konstig att känna att det är svårt att räcka till som förälder.

– När den känslan dyker upp tror jag att det är viktigt att släppa en del på de vardagliga sysslorna, och att försöka ta sig tid att umgås med sina tvillingar en och en.

10 saker du bara får uppleva som tvillingförälder

1. Jag har aldrig fått så konstiga blickar som när jag gick till Coop med två Baby Björn-bärselar, en på magen och en på ryggen. Hur ska man annars få händerna fria liksom?

Susanne Korsvoll

2. När man sitter med en tvilling på varsin sida och läser högt ur två böcker samtidigt, utan att reflektera över det.

Anna Breitholtz Monsén

3. Jag köper två av nästan allt och ibland är jag på väg att köpa två av bara farten som igår när jag beställde två koftor till mig själv …

Hannah Eriksson

4. När man lyckats klä på tvilling 1 kläder, overall och man är helt svettig och slut och det är dags för tvilling 2 att gå igenom samma procedur. Båda ungarna vrålar självklart. När man är klar med tvilling 2 så bajsar tvilling 1 och man måste börja om från början. Väl utanför utanför dörren har man missat minst en buss och själv glömt att ta på sig byxorna.

Sandra Klang

5. När man klär två 3-åringar på förskolan och drar på den första tvillingen overallen halvvägs för att kunna ha foten på dess ärm så den första inte smiter medan man klär den andra.

Henrik Månsson

6. Jag gick på babyrytmik med båda till priset av en!

Ingrid Westman Wass

7. När man plötsligt blir osäker på om man la barnen i rätt säng när de flyttas från föräldrasängen till sin egen, man byter plats på dem för att inse på på morgonen att man gjorde rätt första gången.

Linda Sjörs

8. Den skruvade segerkänslan när man rullar runt två små bebisar i platsbaljan på BB och tänker ”åh fick du bara en”!

Helén Sedström

9. Att man inte kan barnsäkra hemmet eftersom de hjälper varandra att klättra upp och över allt.

Amela Gruhonjic Keranovic

10. Hur de alltid frågar efter den andra direkt på morgonen, ser till att den andre också har ett äpple eller bara håller handen och kramas.

Sofia Emthén

Tack till föräldrarna i Facebookgruppen Tvillingar 2014 för alla svar.

Relaterade artiklar

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen