Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 13 augusti 2015

Vinbärsfrossa – nu är det dags att safta och sylta

Röda och svarta vinbär frodas i dessa tider. Plocka hem godsakerna från naturens skafferi och var inte blyg för att börja safta och sylta. Här är några enkla recept.

Bild 1/2 FOTO: Mostphotos
Bild 2/2

Vinbärssylt med nektariner

Recept

Cirka 1 liter
1 liter vita eller röda vinbär
500 g nektariner
1 dl vatten
500 g syltsocker

Gör så här:

  1. Repa vinbären, tvätta nektarinerna och skär dem i mindre bitar.
  2. Koka vinbär, nektariner och vatten sakta under lock cirka 15 minuter.
  3. Tillsätt syltsockret och höj värmen. Koka sylten kraftigt utan lock.
  4. Ta grytan från värmen och skumma.
  5. Låt sylten vila cirka 15 minuter, rör någon gång under tiden så att temperaturen jämnas ut.
  6. Häll upp sylten på varma, väl rengjorda burkar och sätt på lock. Förvara sylten mörkt och svalt eller i kylskåp.
  7. land_artikel_saftaochsylta6

    Läs också: Sara Bäckmo lagar barnens bästa vinbärssylt

    Ljuvlig röd vinbärssaft

    I den här saften bryter vaniljens mjuka, runda smak fint mot vinbärens friskhet.

    Recept

    Cirka 1 liter
    2 liter röda vinbär
    4 dl vatten
    1 vaniljstång
    6 dl strösocker

    Gör så här:

    1. Skölj bären. Lägg dem i en gryta och häll på vattnet. Klyv vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i grytan. Lägg även ner själva vaniljstången. Koka upp och låt sedan koka på svag värme under lock cirka 10 minuter. Kläm bären mot grytans kant så att saften pressas ur.
    2. Häll upp bärmassan i en silduk och låt den självrinna cirka 30 minuter.
    3. Skölj ur grytan och häll tillbaka saften i den. Tillsätt sockret och låt saften koka några minuter under omrörning så att sockret löser sig. Ta grytan från värmen och skumma noga.
    4. Häll upp saften på varma, rengjorda flaskor. Fyll ända upp och sätt på lock eller kork och låt saften kallna. Förvara saften i kylen.
    5. land_artikel_saftaochsylta3

      Läs också: Frossa i blåbärsbak – här är 8 recept med saftiga blåbär

      Hallon- och vinbärssylt

      Vinbärens friskhet och hallonens sötma passar bra tillsammans och ger en härlig sylt.

      Recept

      Cirka 1 liter
      1 liter röda vinbär
      1 liter hallon
      Pressad saft av 1/2 citron
      500 g syltsocker

      Gör så här:

      1. Repa vinbären. Lägg vinbär och hallon i en gryta och tillsätt citronsaften. Hetta långsamt upp bären. Koka på svag värme under lock 10–15 minuter, skaka lite då och då.
      2. Tillsätt syltsockret och höj värmen. Koka sylten kraftigt utan lock 2–3 minuter.
      3. Ta grytan från värmen och skumma. Låt sylten vila cirka 15 minuter, rör försiktigt någon gång under tiden så att temperaturen jämnas ut.
      4. Häll upp sylten på varma, väl rengjorda burkar och sätt på lock. Det är viktigt att sylten hälls ända upp till kanten. Förvara sylten i kylen.
      5. land_artikel_saftaochsylta4

        Läs också: Därför är blåbär rena hälsobomben

        Svartvinbärsparfait

        Gör så här:

        1. Lägg bären i mixer och kör snabbt i cirka 5 sekunder så att skalen går sönder. Passera bärmassan i en sil.
        2. Blanda socker och vatten i en kastrull på medelstark värme. Rör tills sockret löst sig, det tar några minuter. Rör ner sockerlagen i bärmassan.
        3. Vispa grädden. Vänd ned bärmassan i grädden.
        4. Häll upp allt i en form, täck den med plastfolie och ställ i frysen cirka 4 timmar. Ta fram den 30 minuter före servering.
        5. land_artikel_saftaochsylta5

          Relaterade artiklar

          Läs mer om

          Lands Nyhetsbrev

          Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

          Missa inga nyheter
          Gratis

          Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


          Läs fler artiklar från Land.se

          Till toppen