Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 30 oktober 2018

‪Maja vill få 100 000 att nobba flyget‬

"Skulle du avstå från att flyga 2019 om 100 000 gör samma sak?"

Så lyder utmaningen i initiativet Vi håller oss på jorden, som ska få tusentals svenskar att välja bort flyget för klimatets skull.

– Många tror att klimatkrisen ska lösas av någon annan än en själv, säger initiativtagaren Maja Rosén.

 Kampanjen "Flygfritt 2019" utmanar svenska folket att ta ett kollektivt ansvar för att minska vårt flygande och går ut på att helt avstå från att flyga under 2019 – förutsatt att 100 000 personer lovar att göra samma sak.
Kampanjen "Flygfritt 2019" utmanar svenska folket att ta ett kollektivt ansvar för att minska vårt flygande och går ut på att helt avstå från att flyga under 2019 – förutsatt att 100 000 personer lovar att göra samma sak. FOTO: iStock/Privat

Kampanjen Flygfritt 2019 går ut på att få 100 000 personer att ta ett kollektivt ansvar – och vägra att flyga under år 2019. Men bara om alla lovar samma sak.

– ‪Många känner att om man som enskild person avstår från att flyga så gör det ingen skillnad. Här är målet att 100 000 personer ska vara med och tillsammans göra stor skillnad. Det är ett steg mot medvetandehöjande för en själv och andra, ett steg närmare att bryta flygnormen, säger Maja Rosén, som med hjälp av en granne har dragit i gång kampanjen.

Läs också: Nu lanseras Sveriges första klimatpanel

Vill sprida klimatuppvaknande

Maja Rosén, som bor på Styrsö utanför Göteborg, slutade flyga för 10 år sedan för klimatets skull, men har sedan dess känt sig ensam om det.

– ‪ Jag har inte vetat hur jag ska hantera när folk pratar flyg. Man vill bara säga ”klimatet då?”, men vill samtidigt inte vara glädjedödaren. Sedan mitt klimatuppvaknande har jag samtidigt känt mig allt mer frustrerad. Jag bestämde mig ett år för att våga vara mer socialt obekväm och prata med folk, och det gick jättebra. ‪Många känner inte till hur mycket flygandet påverkar klimatet och hur allvarlig klimatkrisen är, säger Maja Rosén.

Maja beskriver att de som väljer att göra en livsstilsförändring oftast inte upplever det som betungande, utan snarare som en lättnad.

– Man kan känna en större tacksamhet för vad man faktiskt kan göra utan att belasta miljön. Det gör en sådan jätteskillnad att välja exempelvis tåg framför att flyga.

Läs också: Expertens svar – så klimatkompenserar du flygresan

Motsvarar utsläpp från 45 000 bilar

Initiativet har hittills nått upp till 6 300 anmälningar. Maja är optimistisk till att kampanjen ska få spridning och väcka samtal om klimatet.

– Jag är helt säker på att det finns 100 000 personer som kan tänka sig att göra detta. ‪Ju fler vi blir som visar att vi är beredda att ställa om för klimatet, desto mer kan vi få politikerna att vakna till och tillsätta de styrmedel som krävs för att nå målet att halvera utsläppen om tio år.

Det finns ännu inga tekniska lösningar för miljövänligt flyg i sikte inom en rimlig framtid. Flygresandet ökar globalt, vilket tyder på att koldioxidutsläppen från flyg bara kommer att öka. Medelsnittssvensken reser utomlands en gång per år, tur och retur – en flygresa motsvarande avståndet mellan Stockholm och Lissabon. Om 100 000 personer ställer upp på ett flygfritt 2019 motsvarar den insparade utsläppsvolymen ungefär vad 45 000 bilar släpper ut under ett år.

Den som vill anmäla sig kan göra det via evenemanget Flygfritt 2019 som finns på Facebooksidan ”Vi håller oss på jorden”, eller via hemsidan vihallerosspajorden.se.

Läs också: Rädda klimatet! Här är grönsakerna som du ska sluta köpa nu

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen