Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 25 maj 2022

10 museum att besöka i sommar – alla på temat skog

Det kanske är dags att börja planera sommarens utflykter? Varför inte se till att få lite bättre kunskap om skogen - denna livsviktiga del av naturen som gett oss så mycket rikedom och som fortsätter att ge på alla sätt. Det finns många muséer som berättar om skogen - här är några av våra favoriter.

KAMPANJ:Börja prenumerera – Erbjudande till dig som följer Land.se

 Besök den svenska skogen i sommar!
Besök den svenska skogen i sommar! FOTO: Istock

Skogen är inte bara natur och investeringar, det är tradition och kultur också. Och mycket mycket mer. I Sverige finns det över 300 000 skogsägare och intresset för skog blir större och större år efter år. På Sveriges museér med fokus på skog kan vi alla lära oss mer om skogen och förstå hur viktig den varit och fortsätter att vara – utan skogen stannar Sverige! Så ta en närmare titt på den svenska urskogen och dess invånare eller utforska skogsbrukets mekanisering från yxa till motorsåg – det finns ett museum för de flesta!

 Skogs- och samemuseet i Lycksele ligger på klassisk flottningsmark.
Skogs- och samemuseet i Lycksele ligger på klassisk flottningsmark. FOTO: Skogs- och samemuseet i Lycksele

Skogs- och Samemuseet

Lycksele, Lappland

Skogs- och Samemuseet ligger på Gammplatsens halvö i Umeälven. Här låg tidigare samlingsplatsen för samer, nybyggare och handelsmän. På museet hittar du en skogsutställning som är uppdelad i huggarepoken och maskinepoken. Här finns livshistorier från timmerhuggaren, kockan och flottaren och även modernare maskiner från skogsbruket finns med i utställningen. Passa också på att besöka Samemuseet som visar samernas relation till skogen och vilken betydelse den har för renbetet, maten, hantverken och själen.

Mer info: www.skogsochsamemuseet.se

 Skogsmuseet i Eggby
Skogsmuseet i Eggby FOTO: Skogsmuseet i Eggby

Torsby Finnskogscentrum

Torsby, Värmland

Ett besök till finnskogen, visst lockar det? Här möter du en unik bit av nordisk historia och hör berättelsen om de finska nybyggarna som befolkade de nordiska skogarna. Besök utställningen Finnskogens landskap, som visar livet mellan 1500- tal till 1900-tal under svedjebrukarnas kolonisering av landskapet. Museet erbjuder även en naturupplevelse lämpad för vandring i storslagen natur och urskog. Samtidigt som du kan passa på att besöka de världsunika finngårdarna i området.

Mer info: https://varmlandsmuseum.se/finnskogscentrum/

Siljansfors Skogsmuseum

Mora, Dalarna

I ruinerna vid det forna Siljansfors järnbruk har skogsmuseet tagit plats. Upplev traktens skogsanläggningar från förr i sin naturliga miljö, med den traditionella kolmilan, eldpallkojan och tjärdalen. Allt detta och mycket mer går att se vid Siljansfors Skogsmuseum. Här finns också många naturstigar och du kan samtidigt testa kunskaperna i tipspromenaden om natur och skogsbruk. Det perfekta stoppet för dig med husbil som kan parkera här för 150 kronor/dygn.

Mer info: www.skogsmuseum.se

Derome Trä & Nostalgimuseum

Varberg, Halland

Ett spännande utflyktsmål för hela familjen hittar du på Derome trä- & nostalgimuseum utanför Varberg. Här kan du bland annat se den 8 meters höga fågelholk med 25 (!) våningar eller titta på de omkring 300 skogsmaskinerna som finns på utställningen. Nytt på museet är utställningen i träbearbetning från 1500-talet fram till modern tid. Passa också på att besöka Snickeboa för att testa på lite hederligt snickeri

Mer info: www.derometramuseum.se

Lomkällan, Särna skogsmuseum

Särna, Dalarna

Särna skogsmuseum visar skogsarbetarepoken fram till mekaniseringen. Här hittar du flera autentiska byggnader med anknytning till skogsbruket från hela skogsarbetarepoken. Besök skogsarbetarnas forna hem och se hur de levde i kojorna förr. Här kan du ta del av redskap och verktyg men även motorsågar från alla tider. Utställningsområdet är enkelt att ta sig till och passar att besöka med hela familjen.

Mer info: www.sarnahembygdsforening.se

Norrbyskär Museum

Umeå, Västerbotten

Med en kort färjetur på 15 minuter så tar du dig till Umeås skärgårdsidyll i Norrbyskär. På ön kan du få guidade turer på de sågverk som en gång sågs som Europas största, i museet kan du höra om öns unika sågverkssamhälle som byggdes upp av sågverksägaren Frans Kempe. Utöver museet finns det konsthall och restaurang. Den som gillar att äventyra kan också passa på att utforska området kring Norrbykärrs hjärta med kanot.

Mer info: www.norrbyskar.se

Skogsmuseet i Daretorp

Tidaholm, Västra Götaland

I Kulturladan visar Daretorpsbygdens intresseförening utställningen ”Årsringar – Skog och Skogsbruk från forna dagar”. Föreningen har tillsammans samlat ihop omkring 500 skogsredskap av alla de slag, bland annat ett hundratal äldre motorsågar och spännande dokumentationer från förr.

Mer info: www.parhuset.se

Skogsmuseet i Eggby

Skara, Västra Götaland

Museet drivs av Norra Billings Hembygdsförening och ligger på Remningstorps egendom i Eggby. Här får besökaren ta del av skogsbruket och skogsutbildningens utveckling från tidigt 1900-tal till 1980-talet. Museet har samlat redskap och maskiner av diverse slag. Stor del av utställningen ärvdes från Sparresäters Skogsbruksskola efter att den lades ned 2015 efter en 60-årig verksamhet inom skogsbruket. Ett stenkast från museet kan man också passa på att besöka ett av Sveriges främsta arboretum som uppfördes för att studera träd från hela norra halvklotet.

Museet är öppet för visning efter överenskommelse.

Mer info: https://www.hembygd.se/norra-billing/skogsmuseet.com

Strömsbergs skogsbruksmuseum

Strömsberg, Uppland

I den gamla ångsågsbyggnaden har Strömbergs skogsbruksmuseum flyttat in. Här kan man få en inblick i hur livet såg ut för arbetarna som en gång i tiden ägnade sig åt skogsbruk. Här visas förändringen av arbetsmetoder, tidens verktyg och hjälpmedel samtidigt som arbetarnas livshistorier berättas och skogsnäringens hjältar får liv. Passa också på att besöka den väldokumenterade älghornssamlingen som tillhör herrgården med över 600 (!) älghorn som ingår i utställningen.

Mer info: www.stromsbergsbruk.nu

Naturhistoriska riksmuseet

Är du i huvudstaden i sommar och har möjlighet att besöka Naturhistoriska riksmuseet har de den perfekta skogsutställningen för hela familjen. Denna utställning är en av museets största där man kan ta del av vår skandinaviska natur och få en närmare titt på arterna som bebor den. Barnen får lära sig mer om vad som finns i skogen samtidigt som de kan delta i olika aktiviteter som finns på utställningen: Natur i Sverige.

Mer info: www.nrm.se

Prenumerera på Land

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen