Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 3 juli 2018

10 nostalgipärlor att pricka in på semestern

Ånglok, veteranbilar, lanthandlare och leksaker. För den som älskar nostalgi finns många intressanta museer att besöka på olika håll i landet. Här tipsar vi om tio nostalgipärlor.

 Loket vänder på museijärnvägen Anten-Gräfsnäs i Västra Götaland.
Loket vänder på museijärnvägen Anten-Gräfsnäs i Västra Götaland. FOTO: Carina Andeasson

Museijärnvägen Anten-Gräfsnäs – utanför Alingsås

Gräfsnäs slottspark är sedan länge ett populärt utflyktsmål och den gamla traditionen med tågresor dit hålls fortfarande vid liv. En resa med ångtågen utmed den smala järnvägen mellan Anten och Gräfsnäs är ett måste på sommaren! Läs mer här.

Smålands Bil-, Musik- och Leksaksmuseum – Rydaholm

Utmed riksväg 27 mellan Värnamo och Växjö ligger detta museum med självspelande instrument, leksaker, bilar, motorcyklar, mopeder, traktorer och mycket mer. Grupper kan boka en guidad visning enligt överenskommelse. Läs mer här.

Domarbo Nostalgimuseum – Tierp

En nostalgisk resa i ett unikt museum, som omfattar en tidsperiod om 100 år, med allt från kakburkar till bilar. Självklart kan du också köpa karameller i strut över disk. Läs mer här.

The 50’s Museum och nostalgicafé – Tomelilla

 The 50s Museum och nostalgicafé i Tomelilla har en 2000 kvm stor utställningsyta
The 50s Museum och nostalgicafé i Tomelilla har en 2000 kvm stor utställningsyta FOTO: The 50s Museum

Ett innehållsrikt och livligt museum där du välkomnas in i en salig blandning av nostalgiska miljöer, bilar och prylar på en 2 000 kvm stor utställningsyta. Här kan du göra ett besök i en lanthandel, titta in i ett tryckeri eller skomakeri och ta en fika i nostalgicaféet. Läs mer här.

FOTO: The 50s Museum

Läs också: 19 hetaste retrokaféerna från norr till söder

Grängesbergs Motor Nostalgimuseum – Grängesberg utanför Ludvika

Vackert beläget vid sjön Hörken i Dalarna ligger detta museum med veteranbilar som huvudattraktion. Utöver motordelen finns avdelningar för kameror och film, öl och bryggeri samt skog och skogsbruk. Läs mer här.

Derome Trä & Nostalgimuseum – Veddige utanför Varberg

Här samlas skulpturer, installationer och annan konst – naturligtvis i trä. Träkonstverk tillverkade av Europas bästa motorsågskonstnärer finns till salu. Museet har också ångmaskiner och en nostalgiavdelning med saker som fanns i hemmen på 1700- och 1800-talet. Läs mer här.

Gråfors Samlingar – Sparreholm, Flen.

Vid natursköna Båven har man byggt upp en frisersalong från 40-talet, en lanthandel och ett apotek från början av 1900-talet. Här finns också samlingar av gamla motorcyklar, mopeder och cyklar, och en helt komplett bensinstation. Läs mer här.

Läs också: Unik Volvo 262C auktioneras ut

Wallanders Nostalgimuseum – Vilske-Kleva, Falköping

Ett omvandlat gammalt missionshus har blivit ett nostalgimuseum fyllt med saker främst från 50- och 60-talet. Olika affärsmiljöer har byggts upp, även en skolsal från 60-talet. Läs mer här.

Gotlands Lantbruksmuseum – Havdhem

Upplev teknikens utveckling från en 100-årig dieselmotor till dagens traktorer på detta lantbruksmuseum på Spenarve gård, beläget på södra Gotland. Museet visar stor spännvidd av gamla lantbruks- och hushållsmaskiner som berättar historier om hårt arbete, mekanisering och uppfinningsrikedom inom gotländskt lantbruk. Läs mer här.

Nostalgimuseet – Visingsö

Ta färjan ut till denna sommarpärla i Vättern och upplev nostalgiska miljöer som kök och vardagsrum från sent 50-tal, 1800-talsskola och en kafémiljö från 40- till 50-talet. Läs mer här.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen