Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 12 april 2017

10 saker du alltid undrat om påsken

Varför vi firar påsk kanske du vet. Men var kommer äggen in i bilden och vilken dag ska egentligen ungarna ut och påska? Land reder ut begreppen inför vårens största helg.

Bild 1/2 FOTO: Istock
Bild 2/2

1. Varför heter det påsk?
Det kommer troligen från det hebreiska ordet pesach som betyder passera förbi och syftar på historien där Gud meddelar Moses att den förstfödde sonen i varje egyptiskt hem kommer att mördas. Men Gud passerar förbi de dörrar som insmorts med blod från påskmåltidens lammoffer. Andra Moseboken 12:13.
2. Varför firar vi påsk?
Kristendomen firar för att påminna om Jesus lidande, död och återuppståndelse. Inom judisk tro har påsken också stor betydelse och firas till minne av judarnas uttåg ur Egypten år 1500 före Kristus efter en lång tids slaveri.
3. När ska man skicka ut barnen som påskkärringar?
På skärtorsdagen eller påskafton. Förr, alltså innan industrisamhället, trodde man att häxorna samlades vid kyrkans klockstapel för att inleda sin resa till Blåkulla. Påskeldar, påsksmällare och kors på ladugårdsväggar var ett bra sätt att skrämma bort påskkärringarna.

4. Vi firar alltså Jesus lidande med att äta ägg. Hur går det ihop?
När Sverige var katolskt var påsken slutet på en 40 dagar lång fasta. Påsken infaller i en tid då hönorna börjat värpa och tillgången till ägg var stor. Ägg är också en stark kristen symbol. Att måla ägg har vi gjort sedan 1700-talet.
5. Påskharen då, vad har den med Jesus att göra?
Det är en tysk tradition som hoppade hit från Tyskland på 1800-talet. Godisindustrins expansion under just 1800-talet kan förklara påskharens allt starkare roll. Det är ju påskharen som delar ut påskäggen med godiset.
6. Varför tar vi in påskris?
I bondesamhället var det en stark, men också lekfull, symbol för lidandet. På 1600–1700-talen sprang folk omkring och låtsaspiskade varandra.  På 1800-talet blev riset mer dekorativt, vilket det fortfarande är.

7. Varför är inte dymmelonsdagen dagen före skärtorsdagen?
Förr inleddes påskveckan med dymmelveckan eller stilla veckan som den också kallades. Den startade med palmsönda­gen då det var olämpligt att ha fester eller bröllop. Att dymla innebar att kyrkklockans järnkläpp byttes till en träkläpp eller kläddes med tyg. Då blev ljudet dovare.
8. Varför heter det skärtorsdag?
Skär är ett fornnordiskt ord för ren och kommer av att Jesus den här natten firade den judiska påsken. Före måltiden, alltså nattvarden, tvättade han lärjungarnas fötter.
9. Långfredagen då, är den dagen extra lång?
Nej, det var då Jesus korsfästes och dagen skulle präglas av sorg. Ända fram till 1969 var det förbjudet för nöjesarran­görerna i Sverige att ha öppet på långfredagen. Affärerna var stängda, hemma fick barnen inte ens leka. Allt skulle vara lugnt och stilla. På Åland hävdes det här nöjesförbudet så sent som 2010, även om lagen under de sista åren inte hade följts så noga.
10. Varför förknippas påsk med färgen gul?
Det är inte bara Jesus som återuppstår på påskdagen, även livet börjar göra det efter en mörk höst och lång vinter. Den gula solen är tillbaka, hönorna börjar värpa sina gyllengula ägg. Påskliljorna börjar spira och de gula kycklingarna pipa. Enligt den gamla folktron ska du gå upp tidigt på påskdagens morgon för att se solen dansa eller se den göra tre glädjesprång.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen