10 saker du behöver veta för att klara krisen bättre
Hur gör du för att förbereda dig på en kris, när allt inte fungerar som vanligt? Lands bloggare Niklas Kämpargård ger sina tio bästa tips.
1. Bunkra vatten
Det låter avancerat, men utan egen brunn (med handpump eller vattenpump som drivs med 12-voltsbatteri) är det svårt att få tag på vatten i händelse av en kris. Bunkra dricksvatten i vanliga vattendunkar. Byt vatten var sjätte månad och fyll på nytt. Lagra mörkt och svalt.
Läs också: Bunkra eget vatten – tänk på det här
2. Kallt när strömmen går
Bestäm vilken del av huset eller lägenheten som du ska använda. När strömmen går blir det snabbt kallt inomhus, i synnerhet mitt i vintern. Genom att använda ett fåtal rum och stänga fönster och dörrar kan man behålla en hyfsad inomhustemperatur genom att bo tätt tillsammans. Ta fram varma kläder, filtar och madrasser och sov tillsammans (gärna i ett rum med en alternativ värmekälla). Utan värmekälla blir det snabbt fuktigt inomhus.
3. Alternativ spis
Om du saknar en effektiv och fungerade vedspis bör du skaffa ett alternativt kök för att kunna koka kaffe och laga mat utan ett fungerande elnät. Allra enklast är att skaffa ett spritkök som drivs med T-röd eller metanol (som inte sotar).
4. Bunkra basvaror
Trots att vi klarar oss i flera veckor utan mat är det svårt att behålla humöret när blodsockret är lågt. Bunkra sådan mat som du använder i vardagen och köp helt enkelt hem mer basvaror och utöka skafferiets omfattning.
5. Se över uppvärmningen
Numera är de flesta uppvärmningssystem beroende av elektricitet för att fungera optimalt. Inte ens en vedpanna fungerar utan cirkulationspump. Skaffa ett kraftigt bilbatteri för att driva cirkulationspumpen eller ett eget elverk.
6. Öva på kontakt
Utan elnät fungerar varken kollektivtrafik, internet eller mobiltelefoni. Åtminstone inte på längre sikt. Se till att förbereda – och öva – hur du och familjen ska få kontakt med varandra när barnen är i skolan och du är på arbetet när strömmen går. Bestäm återsamlingsplatser och se över hur ni kan ta er mellan arbetsplatsen/skolan och bostaden.
7. Sanitet
Om du bor på landet kan du gräva en grop i trädgården och kissa bakom en bestämd buske. Även i stadsmiljön bör man diskutera olika lösningar med sina grannar för att kunna gräva en gemensam toalettgrop på innergården (eller i ett närliggande buskage) som alla kan använda i händelse av en långvarig kris. Genom att sätta upp en presenning som väggar kan man göra toaletten mer användarvänlig.
8. Larmsystem
Vad innebär VMA (viktigt meddelande till allmänheten)? Larmsystemet VMA är ett utmärkt sätt för att varna allmänheten om en pågående – eller hotande – fara. När du hör signalen bör du gå inomhus, stänga fönster, dörrar och ventilation och slå på Sveriges Radio P4 och ta del av samhällsviktig funktion. Man kan också tanka ner appen Krisinformation för att ta del av samma information.
9. Var finns ditt närmaste skyddsrum?
Titta över var ditt närmaste skyddsrum är lokaliserat. Tänk på att det kan vara olika skyddsrum beroende på var du befinner dig. Om du inte vet var skyddsrummet ligger kan du använda dig av sökfunktionen ”Hitta närmaste skyddsrum” på MSB:s hemsida
10. Öva, öva och öva.
Tänk igenom hur du och familjen ska lösa olika utmaningar och öva på hur allting sker rent praktiskt. Anmäl dig till en kurs i första hjälpen och hjärt- och lungräddning och lär dig göra upp eld, koka vatten och laga mat på alternativa sätt.
Mer information:
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.