Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 30 maj 2018

10 saker du behöver veta för att klara krisen bättre

Hur gör du för att förbereda dig på en kris, när allt inte fungerar som vanligt? Lands bloggare Niklas Kämpargård ger sina tio bästa tips.

 Det gäller att vara förberedd vid en eventuell kris. Lands Niklas Kämpargård ger sina bästa tips.
Det gäller att vara förberedd vid en eventuell kris. Lands Niklas Kämpargård ger sina bästa tips. FOTO: Istock & Niklas Kämpargård

1. Bunkra vatten

Det låter avancerat, men utan egen brunn (med handpump eller vattenpump som drivs med 12-voltsbatteri) är det svårt att få tag på vatten i händelse av en kris. Bunkra dricksvatten i vanliga vattendunkar. Byt vatten var sjätte månad och fyll på nytt. Lagra mörkt och svalt.

Läs också: Bunkra eget vatten – tänk på det här

2. Kallt när strömmen går

 Bestäm vilket rum ni ska använda i bostaden om värmen slutar att fungera. Genom att bo tätt tillsammans, gärna i ett rum där det finns en alternativ värmekälla kan man hålla värmen även mitt i smällkalla vintern. Ett bra tips för att öka värmeisoleringen är att slå upp ett tält inomhus.
Bestäm vilket rum ni ska använda i bostaden om värmen slutar att fungera. Genom att bo tätt tillsammans, gärna i ett rum där det finns en alternativ värmekälla kan man hålla värmen även mitt i smällkalla vintern. Ett bra tips för att öka värmeisoleringen är att slå upp ett tält inomhus. FOTO: Niklas Kämpargård

Bestäm vilken del av huset eller lägenheten som du ska använda. När strömmen går blir det snabbt kallt inomhus, i synnerhet mitt i vintern. Genom att använda ett fåtal rum och stänga fönster och dörrar kan man behålla en hyfsad inomhustemperatur genom att bo tätt tillsammans. Ta fram varma kläder, filtar och madrasser och sov tillsammans (gärna i ett rum med en alternativ värmekälla). Utan värmekälla blir det snabbt fuktigt inomhus.

3. Alternativ spis

 Klassiska vedspisar är utmärkta för både uppvärmning och matlagning.
Klassiska vedspisar är utmärkta för både uppvärmning och matlagning. FOTO: Niklas Kämpargård

Om du saknar en effektiv och fungerade vedspis bör du skaffa ett alternativt kök för att kunna koka kaffe och laga mat utan ett fungerande elnät. Allra enklast är att skaffa ett spritkök som drivs med T-röd eller metanol (som inte sotar).

4. Bunkra basvaror

 Lagra mat som du uppskattar att äta och som håller länge. Cirkulera efter hand så att maten inte blir gammal.
Lagra mat som du uppskattar att äta och som håller länge. Cirkulera efter hand så att maten inte blir gammal. FOTO: Niklas Kämpargård

Trots att vi klarar oss i flera veckor utan mat är det svårt att behålla humöret när blodsockret är lågt. Bunkra sådan mat som du använder i vardagen och köp helt enkelt hem mer basvaror och utöka skafferiets omfattning.

5. Se över uppvärmningen

 Skaffa ett elverk eller 12-voltsbatteri med solcellsladdning.
Skaffa ett elverk eller 12-voltsbatteri med solcellsladdning. FOTO: Niklas Kämpargård

Numera är de flesta uppvärmningssystem beroende av elektricitet för att fungera optimalt. Inte ens en vedpanna fungerar utan cirkulationspump. Skaffa ett kraftigt bilbatteri för att driva cirkulationspumpen eller ett eget elverk.

6. Öva på kontakt

Utan elnät fungerar varken kollektivtrafik, internet eller mobiltelefoni. Åtminstone inte på längre sikt. Se till att förbereda – och öva – hur du och familjen ska få kontakt med varandra när barnen är i skolan och du är på arbetet när strömmen går. Bestäm återsamlingsplatser och se över hur ni kan ta er mellan arbetsplatsen/skolan och bostaden.

7. Sanitet

Om du bor på landet kan du gräva en grop i trädgården och kissa bakom en bestämd buske. Även i stadsmiljön bör man diskutera olika lösningar med sina grannar för att kunna gräva en gemensam toalettgrop på innergården (eller i ett närliggande buskage) som alla kan använda i händelse av en långvarig kris. Genom att sätta upp en presenning som väggar kan man göra toaletten mer användarvänlig.

8. Larmsystem

Vad innebär VMA (viktigt meddelande till allmänheten)? Larmsystemet VMA är ett utmärkt sätt för att varna allmänheten om en pågående – eller hotande – fara. När du hör signalen bör du gå inomhus, stänga fönster, dörrar och ventilation och slå på Sveriges Radio P4 och ta del av samhällsviktig funktion. Man kan också tanka ner appen Krisinformation för att ta del av samma information.

9. Var finns ditt närmaste skyddsrum?

Titta över var ditt närmaste skyddsrum är lokaliserat. Tänk på att det kan vara olika skyddsrum beroende på var du befinner dig. Om du inte vet var skyddsrummet ligger kan du använda dig av sökfunktionen ”Hitta närmaste skyddsrum” på MSB:s hemsida

10. Öva, öva och öva.

Tänk igenom hur du och familjen ska lösa olika utmaningar och öva på hur allting sker rent praktiskt. Anmäl dig till en kurs i första hjälpen och hjärt- och lungräddning och lär dig göra upp eld, koka vatten och laga mat på alternativa sätt.

Mer information:

www.dinsakerhet.se

www.krisinformation.se

www.msb.se

www.krishandboken.se

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen