Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 12 april 2017

10 spännande fakta om ägg – den fantastiska råvaran

Världens bästa livsmedel är ägg, anser svenskarna. Här är 10 matnyttiga fakta om vår favoritråvara.

1. Äggstorlek: Generellt värper äldre hönor större ägg medan yngre värper mindre ägg. Stora ägg är skörare i skalet än mindre ägg.

2. Svenskarna äter 222 ägg vardera varje år, som de är eller i olika livsmedel, men jämfört med Mexiko, Malaysia och Japan ligger vi i lä. Där går det åt i snitt 335–350 ägg per år och person.

3. Kolla färskheten genom att lägga ner ägget i en vattenskål. Om ägget ligger kvar på botten med bredsidan ned är det riktigt färskt. Om ägget ställer sig på högkant är det mer än 10 dagar gammalt och går fortfarande bra att äta. Om ägget däremot flyter upp till ytan är det för gammalt.

4. I många fall värper vita hönor vita ägg och bruna hönor bruna ägg, men inte alltid. Allt handlar helt enkelt om genetik. Hönsfåglar kan ha utvecklat färgerna eftersom de har haft nytta av att kamouflera sina ägg med en viss färg, den bruna färgen kan också göra skalet starkare så att det tål skrapiga strån i redet och krafsande hönsfötter bättre.

Man varför värper så många höns i storskalig äggproduktion vita ägg? Det beror på oss. Eftersom de vita äggen är lättare att genomlysa när man kontrollerar kvalitén har raser som värper vitt valts i första hand.

5. Ägg är ett komplett livsmedel och innehåller högkvalitativt protein och är en bra källa för vitaminer och mineraler. Det enda som saknas är kolhydrater och C-vitamin. Det innehåller även antioxidanter som motverkar ögats åldrande genom att skydda mot fria radikaler. Ägg innehåller även HDL, high density lipoprotein, vilket brukar kallas för det “goda” kolesterolet.

6. Äggen håller bättre om de förvaras med den spetsiga sidan nedåt – och alltid i kylskåp. Förvaras äggen rätt håller de sig ätbara i mellan två och tre månader.

7. Koka rätt: Picka försiktigt hål på skalet i äggets trubbiga ända. Därunder finns en luftblåsa. Blir det hål där spricker inte ägget lika lätt vid kokning.

8. Riktigt färska ägg är svåra att skala eftersom de olika hinnorna klibbar fast vid varandra. Det bästa är att koka ägg som är minst en vecka gamla.

9. Traditionen att färga och dekorera ägg är äldre än den kristna påsken. Det gjordes även i det forna Egypten och i Persien.

10. Att vi äter ägg till påsk är en kombination av kristna och hedniska seder. Enligt kristen sed äts inga ägg under fastan, som bryts i och med påsken. Under hednisk tid firades vårens ankomst bland annat genom att offra ägg. Dessutom så hade hönorna åter börjat värpa efter vinteruppehållet, så man hade gott om ägg.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen