Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 12 mars 2016

10 tecken på att landsbygden trendar – i storstan

Södermalm i Stockholm är Sveriges kanske lantligaste bostadsområde. Här är äkta, jordnära och lantligt superhett. Kolla in våra 10 bevis på att landsbygden trendar i storstan.

Bild 1/3
Bild 2/3
Bild 3/3

Vi flytt int´. Så löd slagorden på 1970-talet när jobben i Norrland försvann söderut.

Men flytt blev det. Till Stockholm mest. Och utan lapplänningar, skåningar, jämtar, östgötar och hundratusentals andra landsbygdsbor skulle Stockholm inte vara Europas hetaste region i dag.

Så mycket som en fjärdedel av alla som bor i huvudstaden är inflyttade från olika delar av landet, visar siffror från Statistiska centralbyrån.

Och här slåss man om bostäder man inte har råd med och desperatsår grönsaker i övergivna tågspår.

För som de bönder de flesta av oss innerst inne är längtar också 08-orna så förtvivlat efter en bit mark att bruka att de odlar där de står.

Enligt konsumtionsforskaren Sofia Ulven handlar den stora konsumtionstrenden just nu om att söka efter det äkta och jordnära. Det som man ofta hittar på landsbygden. Där man kanske har sina rötter. Och som är den plats på jorden man innerst inne vill tillbaka till.

Denna växande trend visar sig tydligt på Södermalm i Stockholm.

10 tecken på att landsbygden trendar i stan

1. Bondens marknad

Att handlar direkt från producenten blir allt populärare. Södermalms trendigaste gata förvandlas varje lördag mellan april och oktober till bondemarknad. Här köar söderborna i timmar för att köpa bondbönor, honung och bladpersilja från länets ekologiska gårdar.

2. Stadsodling

vaxthus4

En äkta Södermalmshipster odlar sin egen mat. På innergården, på taket, på balkongen eller i det nedlagda tågspåret som löper genom stadsdelen. Men fönsterbrädan kan också duga. Här sår man frön från granatäpple, dadel och ingefära. Eller kanske sätter sötpotatis i en kruka med jord. Växthus gör man av petflaskor eller sugrör.

3. Söderhöna

Ölandshönan klarar både kyla och hård vind. Foto Jirka B Fors.

Det kacklas på Söders innergårdar. Att skaffa egna höns är superhett och miljöförvaltningen i Stockholm har de senaste åren fått ta emot rekordmånga ansökningar om att skaffa höns.

4. Urbana bin

bi-jpg

Vad är det som surrar på Götgatsbacken – shoppingmeckat för landets alla hipsters? Troligtvis svärmande bin från någon av stadsdelens bikupor. För några år sedan checkade 60 000 bin in i sina kupor på Södermalmshotellet Hiltons takterrass. Nu serveras egenproducerad honung till frukosten.

5. Äkta mat

Många Södermalmsbor har ett passionerat intresse för bra mat, restauranger med grönt fokus och lokalproducerat. Man vill veta från vilken gård kotletten kommer och man betalar gärna extra för bark i brödet. Japp, Fattigsveriges nödbröd har blivit hälsotrend. Annars bakar man helst sitt eget sudegsbröd, stoppar sin egen korv och brygger eget öl. Åtminstone i tanken.

6. Min Farm

När Min Farm, som säljer mat via nätet direkt från bonden, etablerade sig i Stockholm förra året blev det succé direkt.

7. Kosläpp

Land.se skriver om kosläpp

I maj vallfärdar Södermalmsbor till länets bondgårdar för att njuta av kornas första glädjeskutt ut i våren. Kosläpp har blivit rena folkfesten och lockar tusentals besökare varje år.

8. Träsnideri

Trä är trendigt och allra trendigast är att snida. När digitaliseringen går på högvarv dras Södermalmsbon till det ursprungliga och handfasta. Det vittnar bland annat Gunnes gård norr om Stockholm om. Deras hantverkskurser har aldrig varit populärare. En bit trä och en kniv – så på riktigt!

9. Naturen

Södermalms lokaltidning Stockholm direkt rapporterar att stadsdelens parker ska bli naturligare. Specialanpassade planteringar ska dra till sig fjärilar, dammar ska locka grodor och på sina håll kommer gräsklippare ersättas av betande får.

10. Vi flytt´ tillbaka

En Sifo-undersökning visar att 70 procent av unga kvinnor kan tänka sig att bo på landsbygden. Och enligt konsumtionsforskaren Sofia Ulver pågår, parallellt med urbaniseringen, en flyttvåg i motsatt riktning, där drömmar om livet på landet förverkligas. Detta inspirerar andra att ta efter, inte minst när media berättar om det, och kan bidra till en växande grön flyttvåg, menar Sofia Ulver.

Så många lämnar Stockholm

• 2014 flyttade 61 731 stockholmare från stan.

• 8 751 av dem flyttade till andra länder.

• 36 953 flyttade till andra platser i länet.

• 16 027 flyttade till andra län.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen