Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 14 januari 2016

10 trender som kommer göra landsbygden ännu hetare 2016!

Livet på landet är hetare än någonsin. Det syns i Lands spaning för 2016. Bland nästa års trender finns: att bli "medbonde", satsa på byaekonomi och att växla ned till ett bättre liv.

Nästan alla trender pekar mot landsbygden 2016. Framtidsexperter spår att allt fler människor kommer att söka sig mot själsligt lugn och hälsa. Det vill säga att äta riktig mat, idka friluftsliv, aktivt skärma av stress för att få ett enklare och lugnare liv. Allt detta kan påverka landsbygden positivt.

– Ju bättre vi får det desto mer medvetna blir om hur vi bäst kan ta hand om oss och leva ett lyckligare liv. Många upptäcker att förutsättningarna till det ofta är bäst på landsbygden, säger Terese Bengard, verksamhetschef på Hela Sveriges ska leva.

– Kanske leder detta till att fler skaffar dubbelt boende, för att kunna leva både i staden och i oasen på landet. Andra tar med sig jobbet och flyttar ut för gott, fortsätter hon.
Lokala företagare inom natur-, fiske- och jakturism kan komma att växa på grund av detta, och även lokala matproducenter.

Vad gäller maten blir det under 2016 ännu viktigare att veta vad vi stoppar i oss och var maten kommer ifrån. ”Mat med samvete” boomar ytterligare och ännu fler vill ha så närproducerade, djur- och miljövänliga råvaror som möjligt. Fler bönder säljer direkt till konsumenten via Bondens marknad, Min farm.se, facebookgrupper med mera.

I år får dessutom klassikern långkok en pånyttfödelse och vi tillreder gärna våra egenodlade grönsaker. Jorden, naturen och skogen gör avtryck även i inredning, trädgård och mode. Naturens färger (framför allt brunt, beige grått och olika varma och brända jordtoner) kommer att dominera i möblemang och tyger. I trädgården inspireras vi av skogens mustiga och mörka färger, och även om kulörerna i våra kläder gärna är fylliga pasteller plus naturens rika färgskala.

10 trender på landsbygden 2016

1. Fler grisar och kycklingar släpps ut!

Glada utegrisar. Frisk luft och massor av jord att böka i.
Glada utegrisar. Frisk luft och massor av jord att böka i.

Djurvälfärd är lönsamt! Det visar både den ökade försäljningen av svenskt konventionellt och ekologiskt kött. Nu kommer ett mellanting för dem som vill att djuren ska ha tillgång till utevistelse, men kanske inte har råd med KRAV-kött och ägg – frilandsuppfödning. Matjättar som Kronfågel och Ica satsar nu på frilandskyckling och gris. Redan tidigare finns ägg från utehöns.

2. Flyktingar får jobb på lantbruk

skogsmaskin

Sveriges ökade flyktingmottagning innebär att fler invandrare kommer att arbeta inom lantbruket. I höstas fick LRF tre miljoner kronor av regeringen för att organisera så att flyktingar kan erbjudas både boende och arbetspraktik på gårdarna. LRF-medlemmarna visar stor engagemang i flyktingfrågan och är också beredda att hjälpa till med sociala aktiviteter.

3. Downshifting allt populärare

Drömmen om livet på landet för en stressad storstadsbo.
Drömmen om livet på landet för en stressad storstadsbo.

Att växla ner och leva enklare, mer balanserat och samtidigt bidra till en bättre miljö, blir allt populärare. Fler hoppar av konsumtionssamhällets ekorrhjul för att få ett lugnare liv, helst på landsbygden för att bli lyckligare. Jakten på pengar och status överges till förmån för mer tid till ett kvalitativare liv. Inkomstbortfallet kompenseras gärna genom billigare leverne, egenodlad mat och mindre konsumtion.

4. Mer delningsekonomi

Land.se skriver om att delningsekonomi ökar. Samåkning är en populär tjänst som fler och fler svenska är intresserade av.
Samåkning är en populär tjänst som fler och fler svenska är intresserade av.

När världsekonomin går på tomgång växer mer småskaliga ekonomier fram. Delningsekonomier där man med olika arrangemang hyr, delar eller lånar saker i stället för att själv äga dem blir allt populärare. Bilpooler och nätverk för att byta bostad under kortare perioder är två exempel. Det kan också vara att byta tjänster och saker med varandra. Även lokal ekonomi väntas öka, då ortsbor bildar gemensamma bolag och företag som sätter fart på bygden och pengarna kommer till lokal nytta.

5. Solenergin ökar

solceller

Allt fler svenskar väljer att producera sin egen el från solen, då priserna på solceller fortsätter att sjunka. Det statliga solcellsbidragen slut redan under det första halvåret 2014. Men fram till 2019 satsar regeringen nu ytterligare 1,4 miljarder kronor på investeringsstöd, som innebär att man får tillbaka 20 procent på installationskostnaden.

6. Fler konsumenter vill bli ”medbönder”

Land.se skriver om grönsaksodlaren Niklas Markie.

Trenden med medvetna konsumenter som vill veta vart maten kommer ifrån tar ett steg till. Andelsjordbruk, det vill säga att konsumenter blir andelsägare eller medproducenter i jordbruk, blir allt vanligare. De tio andelsjordbruk som finns i dag beräknas, precis som i hela Europa, minst fördubblas varje år. Konsumenten får närproducerat kött, ägg och grönsaker och kan även få hjälpa till med ogräsrensning och skörd.

7. Unga kvinnor mot strömmen

karin-jonsson-glesbygdsgirls

Hittills har trenden varit att unga kvinnor flyttat från landsbygden till städerna, men nu tycks trenden vända.  Allt fler unga tjejer väljer att bosätta sig på landsbygden för att skapa sitt drömliv, gärna med egna kor, får eller hästar. Facebookgruppen Glesbygdsgirls, som startades i höstas av Karin Jonsson, i Bomsund i Jämtland, ger röst åt denna rörelse. Redan finns över 7 000 medlemmar från hela landet som dela med sig av erfarenheter, tips och glesbygdskärlek.

8. Mer lokal mjölk

wermlandsmjolkW

När Wermlands Mejeri i fjol satsade på lokalproducerad mjölk blev det succé direkt – 400 000 liter sålde direkt den första månaden – trots att priset var två kronor högre per liter. En krona per liter går direkt till de åtta mjölkbönderna. Runt om i landet finns redan små lokalmejerier som Källsjö, Grådö, Hjordnära och Emåmejeriet, som växer i takt med att folk vill ha närproducerad mjölk.

9. Pensionärer de nya hjältarna

Östen Viklund, 71, är en av fyra pensionärer som kör skolbarn till den nyöppnade skolan i Hemmingsmark utanför Piteå. "Här i byn hjälps vi alla åt", säger han. Foto: ANDREAS RUU - Printbyrån
Östen Viklund, 71, är en av fyra pensionärer som kör skolbarn till den nyöppnade skolan i Hemmingsmark utanför Piteå. ”Här i byn hjälps vi alla åt”, säger han. Foto: ANDREAS RUU

När Piteå kommun inte ville betala för att skjutsa de äldre eleverna köpte skolan i Hemmingmark en egen skolbuss. Och fyra av byns pensionärer ställde upp som chaufförer och kör den fem mil långa turen till och från Dalbackens friskola. Många fler exempel finns, särskilt på landsbygden, på pensionärer som ordnar svenskundervisning för flyktingar, är läxhjälpare i skolan och ledsagare för äldre och handikappade, med mera.

10. Fler söker lugn i naturen

Många av de som bor i fjällkommuner värdesätter vida vyer, utsikt och mäktiga fjäll.
Många av de som bor i fjällkommuner värdesätter vida vyer, utsikt och mäktiga fjäll.

Allt fler söker sig till skog och mark för att motionera eller bara vara. Att naturen gör oss lugnare och minskar halten av stresshormoner, visar bland annat forskning vid SLU, lantbruksuniversitetet visat. De svenska fjällen har visat sig ha en extra lugnande och läkande effekt enligt en ny studie vid Göteborgs universitet. En trend som många företagare på landsbygden kan dra nytta av genom natur- fiske och jaktturism.

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen