Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 24 februari 2017

10 vardagliga ting i Sverige som är exotiskt för turisten

För oss är det vardag, för en utländsk turist är det otroligt exotiskt. Här är 10 saker som kan få den mest världsvana turisten att tappa andan av förtjusning – och som kan göra att du får en vän för livet.

Bild 1/8 FOTO: Istock
Bild 2/8
Bild 3/8
Bild 4/8
Bild 5/8
Bild 6/8
Bild 7/8
Bild 8/8

1. Sparkåkning

Många turister kan tycka att det är exotiskt att åka spark.

– En creative director på en av världens största reklambyråer tillbringade två timmar på en parkering i Skellefteå med att åka spark och tyckte att det var det mest fantastiska hon någonsin gjort, säger David Eriksson som är vd för North Kingdom.

2. Norrsken

Många turister kan tycka att det är exotiskt med norrsken.

En annan gång hade David en grupp japaner. När de skulle in för att äta middag såg de norrsken. Middagen byttes ut mot tre timmars fotograferande.

3. Julgranshuggning

julgran

Bor du i närheten av en skidturistort och äger lite granskog? Gör en julgranshuggar-happening av det och sälj in det hos turisterna. Att gå ut i skogen, sitta vid en eld, höra en historia och sedan få vara med om att hugga en egen gran kan bli något barnfamiljen pratar länge om.

4. Bjud ut din vän på hal is

pimpelfiske

Att gå ut på isen och fiska tycker många av oss är roligt. Har du en gäst från ett varmare land så behövs det inte mer än så för att bjuda på något exotiskt. I Luleå har man tagit det längre och arrangerar packis-safari.

5. Viltsafari

alg

Hjortar, rådjur, älgar, vildsvin, ugglor. You name it. Att gå ut i skogen och spana på vilda djur är alltid populärt.

6. Plocka blåbär

blabar

Nej, nu tar ni i, tänker du? Nej, när Martin Sahlin, skaparen av Unravel, besöktes av ett filmteam från USA berättade Martin om allemansrätten. Han hade knappt berättat klart förrän en ur sällskapet hade sprungit till skogs. 1,5 timme senare kom filmaren tillbaka med famnen full av blåbär.

7. Sova i tält i skogen

talta

Mycket udda inslag för folk som bor i mångmiljonstäder. Ta med din gäst på dagstur på exempelvis Sörmlandsleden.

8. Vinterbada

isbad

Det är ett riktigt äventyr som du aldrig glömmer.

9. Kanottur

kanot

Att ta sig ut med en kanot eller en liten båt på sjön är alltid spännande.

10. Grilla korv

grillakorv

Att tända en eld, njuta av tystnaden i skogen och grilla en korv är något många av oss har växt upp med. Men för den som inte har det blir det en fantastisk helhetsupplevelse.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen