Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 7 juli 2016

12 smarta idéer: Rugstorps lantgård är rena nöjesparken

När mjölkgården inte kunde växa mer - fick de bli kreativa. Nu har Ingeli och Örjan Ivansson förvandlat Rugstorps lantgård till ett dragplåster för både barn och vuxna.

FOTO: Eva Finder

Säsongen får en rivstart i början av maj. Då är det dags för kosläpp som i år lockade 1 200 besökare till Rugstorps lantgård några mil från Nybro i Småland. Sextiotalet kor stormar ut på grönbete och gör några bejublade krumbukter inför publiken.
– Hela gården är full med barn. Då blir man glad, säger Örjan som gillar att ha folk omkring sig.

Egen glass med smak av bär, fläder och rabarber

Dottern Emma med två strutar av gårdens egen glass, smaksatt med fläder och svartvinbär.
Dottern Emma med två strutar av gårdens egen glass, smaksatt med fläder och svartvinbär.

Sedan stod de kö i ett par timmar för att få sig gårdens glass tillverkad av mjölk och grädde från gårdens kor och med rena smaker av till exempel bär, fläder och rabarber. Detta är ett bra exempel på Ingeli och Örjans affärsidé: Att låta barn och vuxna får bekanta sig med livet på en gård – på ett lustfullt sätt.

Många vill åka med på vagnen

Ett annat är att hänga med Örjan på bonnasafari som han kör varje lördag på sommaren. Då lastar han upp folket på en balvagn och kör runt på ägorna.
De får se en stor gård med sammanlagt 200 hektar åker och bete.

70 kor, 30 får och tre hästar

Ägorna som delvis är arrenderade sträcker sig en mil åt varje håll. Här odlas det mesta av hö, spannmål och majs som behövs för att livnära de 70 mjölkkorna, 30 får och 3 hästar.  Gården har brukats av Örjans släkt i sex generationer.

Måste hitta på något annat

Örjan med några av de 70 mjölkkorna.
Örjan med några av de 70 mjölkkorna.

Men för några år sedan, kände Örjan och Ingeli att de varken ville eller kunde utöka sin mjölkproduktion mer. De måste hitta på något annat.

Rustade upp drängstugan till familjer

Redan för 16 år sedan hade de börjat i lite skala med Bo på lantgård, genom att göra ordning drängstugan för uthyrning till familjer. De märkte hur särskilt barnen uppskattade livet på gården.

Tog världen till gården

För familjens egna barn var gästerna också ett spännande och roligt inslag i vardagen.
– Som lantbrukare hinner man sällan resa runt i världen. Vi började ta hit världen i stället. Och våra fem barn fick nya lekkamrater hela sommaren, säger Ingeli.

Minigolf av rostiga redskap

Mycket att välja bland på Rugstorps gård.
Mycket att välja bland på Rugstorps gård.

Uthyrningen var populär och fullbokad. Makarna Ivansson såg att intresset för djur och livet på landet var stort. Undan för undan har nya, roliga idéer poppat upp hos dem.

Minigolf av rostiga redskap

Vad sägs om en minigolfbana byggd av en gamla rostiga jordbruksredskap?
– Det är en liten utmaning att ta sig igenom gliporna i en gammal såmaskin eller klorna på en uttjänt harv innan bollen när hålet, säger Örjan.

Café för busslaster av gäster

Kaféet var en av de första, större satsningarna, med var skulle det inrymmas?  Lösningen fanns på Blocket. De köpte en nedlagd skola ifrån Skurup i Skåne som de plockade ner och byggde ihop med gårdens gamla ”snickerboa”. Ingeli tapetserade med gammaldags småblommig tapet och inredde med lite udda bord och stolar till ett trivsamt kafé.

Sonen Victor är utbildad bagare

Passande nog hade sonen Victor, i dag 22 år, just då utbildat sig till bagare. Han fick börja sin karriär med att inreda ett eget bageri i den nya byggnaden. Och turligt nog skulle skolans ugn bytas ut när han slutade. Han fick den gratis mot att han plockade ner den.

Mellanväder lockar flest

Kaféet är öppet från onsdag till söndag hela sommaren. Det kan komma allt från noll till tvåhundra gäster på en dag. Är det riktigt soligt eller väldigt regnigt åker folk inte så gärna på kafé. Nej, mellanväder funkar bäst.

Hembakade godbitar på gårdens café.
Hembakade godbitar på gårdens café.

Caféet är öppet från onsdag till söndag hela sommaren. Det kan komma allt från noll till tvåhundra gäster på en dag. Är det riktigt soligt eller väldigt regnigt åker folk inte så gärna på kafé. Nej, mellanväder funkar bäst.

Allt bakas med smör

– Vi har väl inte världens största sortiment, men allt bakas på smör, säger Ingeli varpå hon börjar räkna upp vad som brukar finnas i disken. Klart det finns bärkaka, morotskaka, silviakaka, brysselkex och så småländsk ostkaka förstås.

En container blev mejeri

Nästa utmaning blev att förädla mjölken. Naturligtvis skulle de göra glass av gårdens mjölk och grädde i bageriet så skaffade de en container som fick bli mejeri.

Osttillverkning är Örjans vinternöje, På sommaren säljs osten i gårdsbutiken.
Osttillverkning är Örjans vinternöje, På sommaren säljs osten i gårdsbutiken.

Kunderna köper mjölk på flaska

På helgerna säljer de också pastöriserad gårdsmjölk. Många uppskattar den härliga gräddiga mjölken. De kommer med egen flaska och får ge en tia för en liter. En riktig win-wingrej. Bonden får mer betalt och kunden betalar mindre än i butik.

Ostar är Örjans vinternöje

När Örjan hinner gör han gärna lite ostar, oftast blir det ett vinternöje. I en gammal jordkällare har han inrett ett ostlager med perfekt temperatur, där ostarna utvecklas och mognar.

Fårens ull är ljuvligt mjuk

Ingeli med med sina fina får av raserna är finull och texel.
Ingeli med med sina fina får av raserna är finull och texel.

Fåren på gården står Ingeli nära och särskilt förtjust är hon i sina tio renrasiga finullsfår. De ger en ljuvligt mjuk ull som passar till tovning och annat.
– Ibland efter en hektisk dag går jag ut till fåren och sätter händerna i den mjuka pälsen, säger Ingeli. Det ger lugnet tillbaka.

Köttet säljs som lammlådor

Dottern Emma, 25 år, har just kommit hem från en textilutbildning på Gotland med massor av idéer till ulliga skapelserEmma är också den som marknadsför Rugstorp och lägger ut allt nytt och spännande på nätet.
På gården finns även andra fårraser, som håller landskapet vackert och öppet och vars kött säljs i lammlådor.

Fyra tätorter en halvtimme bort

Det kan tyckas djärvt att starta en verksamhet som bygger på besökare i Rugstorp, by med knappt sjuttio bofasta. Men Ingeli och Örjan är optimister och säger i stället: Vi har hela fyra tätorter, Kalmar, Nybro, Mönsterås och Högsby inom en halvtimmes räckhåll med bil.

Kul när skolbarnen kommer

– Allra roligast är när en busslast med skolbarn släpps av på gårdsplanen, vi har ett samarbete med Arlas Miniorverksamhet. De brukar snart vara igång med att klappa kalvar, hoppa i hö eller kanske upptäcka grodyngel nere i våtmarken, säger Ingeli.

Vill visa var maten kommer ifrån

Som stolta bönder ville de bidra till att minska avståndet mellan producenter och konsumenter. I dag har besöksantalet stigit till 5000 per säsong.
– Vi ser chansen att skicka med lite kunskap om var maten kommer ifrån, säger Ingeli.

Två av barnen jobbar på gården

Namn: Ingeli och Örjan Ivansson.
Gör: Lantbrukare som driver gård med många upplevelser, café och mathantverk.
Bor: På Rugstorps lantgård i Nybro kommun.
Ålder: 49 år och 51 år.
Familj: Barnen Emma 25 år textilutbildad och marknadsansvarig, Oscar 23 år arbetar nu på lantgård i Kanada ,Victor 22 år bagare och bonde, Emil 17 år går på lantbruksskola, Jonna 17 år går vård- och omsorgsutbildning.

Rugstorp är en by i Nybro kommun, med nära 70 invånare, som fram till 2010 klassades som småort. Orten var tidigare en station längs Mönsterås-Åseda Järnväg. I dag är den mest känd för Rugstorps lantgård.

 

Rugstorps snabba bärkaka

GÅRDENS BÄRKAKA Denna gång med nyplockade blåbär.
Gårdens egen bärkaka – denna gång med nyplockade blåbär.

(10 – 12 bitar)
100 g smör
2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
2 ägg
2  3 dl färska eller frysta bär

Gör så här:
1. Smält smöret i en rymlig kastrull. Låt svalna något. Rör hastigt i socker, vetemjöl, vaniljsocker och ägg.
2. Smörj och bröa en form med löstagbar botten. Häll i smeten. Strö över bären.
3. Grädda kakan i 175 graders ugnsvärme , 30  35 minuter eller tills den känns torr med en provsticka. Låt den kallna i formen.

 

Rugstorps lantgårds 12 ”ben” att stå på

1. Mjölkproduktion – de 70 mjölkorna är fortfarande gårdens stomme
2. Bageri – sonen Victor, som är utbildad bagare, bakar till caféet.
3. Glasstillverkning – gårdens egen mjölk blir till läcker glass.
4. Café – här fikar gästerna hembakta kakor och bullar.
5. Gårdsbutik – med egen glass, yoghurt, finullsgarn och lammkorven Rugstorparen.
6. Ostkaka – bakad efter Ingelis mammas recept från Lönneberga .
7. Lammköttslådor – från finullsfåren, säljs på gården.
8. Osttillverkning – pappa Örjans vinternöje, som med ostlager i en gammal jordkällare.
9 . Mjölkautomat – här köper kunder pastöriserad mjölk och fyller i egna flaskor.
10. Bonnasafari -rundtur på ägorna med balvagn sommartid. Ko- och lammsläpp under vår och försommar.
11. Bo på Lantgård – uthyrning av semesterbostad till familjer
12. Minigolf – hembyggd bana gjorde av gamla jordbruksredskap.

Relaterade artiklar

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen