Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 24 augusti

21-åriga Celina: "Det bästa med fäboden är att det så lugnt och stilla"

Stöllet

Antalet aktiva fäbodar minskar i Sverige, delvis för att det är svårt att hitta unga som vill ta över. Men det finns undantag – som vid Kårebolssätern i norra Värmland. Här har 21-åriga Celina Barhammar hållit kulturarvet vid liv i flera år.

 Att få sköta fäbodens djur är det bästa med livet på Kårebolssätern för Celina Barhammar. Här gosar hon med kossan Hedwig.
Att få sköta fäbodens djur är det bästa med livet på Kårebolssätern för Celina Barhammar. Här gosar hon med kossan Hedwig. FOTO: Privat

Först hörs kobjällran bara vagt, sedan kommer ljudet långsamt allt närmare. Så småningom kommer Hedvig, Juni och Sonja gående i sakta mak längs skogskanten.

Den fogliga trion, som är av rasen fjällnära, har blivit så hemmastadda på Kårebolssätern att säterkullan Celina Barhammar aldrig behöver kalla på dem.

– Även hästarna får gå som de vill. De trivs här och det är inte så konstigt, för det finns ju inget att klaga på här, säger Celina Barhammar och häller upp kokkaffe ur en stor, sotsvart panna.

Utan rinnande vatten

 Vattnet till frukostteet kommer från en brunn, och Celina kokar det över öppen eld, precis som tidigare säterkullorna har gjort i generationer.
Vattnet till frukostteet kommer från en brunn, och Celina kokar det över öppen eld, precis som tidigare säterkullorna har gjort i generationer. FOTO: Annika Goldhammer

Vi sitter på uteplatsen intill ”Per Larsabua”, säterstugan som är Celinas hem under två sommarmånader. Hon har varken tillgång till el, mobiltäckning eller rinnande vatten, men tycker ändå att hon har hittat sitt paradis på jorden.

– Det bästa här är att det är så lugnt och stilla, säger Celina. Det är inte så många måsten och jag behöver aldrig kolla på klockan. Det kan vara en prövning att bo utan rinnande vatten i åtta veckor, men man vänjer sig. Och varje gång jag kommer tillbaka hit inser jag hur gött det är att vara här.

Läs också: Yvonne och Owe lever fäbodliv året om

 Celina går över den öppna sätern i sällskap med sin 15-åriga syster Nellie, som också har varit med och hjälpt till sedan barnsben.
Celina går över den öppna sätern i sällskap med sin 15-åriga syster Nellie, som också har varit med och hjälpt till sedan barnsben. FOTO: Annika Goldhammer

Trots att Celina Barhammar bara är 21 år är hon redan en rutinerad säterkulla. Första året hon sommarjobbade på Kårebolssätern var hon bara 17 år och hade gått första året på naturbruksgymnasiet i Karlstad.

Samtidigt var hon väl insatt i säterbruket eftersom hon hade gått i fotspåren av den tidigare säterkullan Solveig, som var här i 27 år, sedan barnsben.

– Mina föräldrar har sommarstuga hundra meter härifrån, så jag var här varenda sommar och såg upp till Solveig. Det har alltid varit en dröm att få vara här på sätern.

Bevarat kulturarv

 Kårebolssätern består av ett 30-tal fähus och säterstugor, eller buor som de kallas här i Värmland, kring en öppen sätervall. Den är en av de mest välbevarade sätrarna i Värmland och klassas som ett riksintresse av Riksantikvarieämbetet.
Kårebolssätern består av ett 30-tal fähus och säterstugor, eller buor som de kallas här i Värmland, kring en öppen sätervall. Den är en av de mest välbevarade sätrarna i Värmland och klassas som ett riksintresse av Riksantikvarieämbetet. FOTO: Annika Goldhammer

Kårebolssätern är en av Värmlands mest tidstrogna och välbevarade sätrar. Den ligger idylliskt vid Kårebolssjön, drygt 20 minuters bilresa genom skogen norr om Stöllet i Torsby kommun i norra Värmland.

Här har det bedrivits fäbodbruk – eller säterbruk som det kallas i Värmland – åtminstone sedan 1658.

– Det här är en del av vårt kulturarv, därför är vi väldigt glada över att ha Celina här och att hon kan föra vidare de här traditionella kunskaperna, säger Ingela Kåreskog, vice ordförande i Föreningen för Kårebolssäterns bevarande, som driver sätern.

 Ingela Kåreskog, vice ordförande i Föreningen för Kårebolssäterns bevarande, som driver sätern, är glad över att Celina är intresserad av att föra fäbodtraditionen vidare.
Ingela Kåreskog, vice ordförande i Föreningen för Kårebolssäterns bevarande, som driver sätern, är glad över att Celina är intresserad av att föra fäbodtraditionen vidare. FOTO: Annika Goldhammer

Kårebolssätern består av ett 30-tal fähus och säterstugor, eller buor som de kallas här i Värmland, kring en öppen sätervall.

Den slås under den årliga slåtterveckan varje år och efter att allt hö har tagits tillvara firas slåttern med ett stort knytkalas.

En av stugorna ägs av föreningen och håller på att göras om till övernattningsstuga för turister.

Systrarna hjälps åt

 Celina och lillasyster Nellie tar en paus och gosar med sin hund Asta.
Celina och lillasyster Nellie tar en paus och gosar med sin hund Asta. FOTO: Annika Goldhammer

Övriga ägs av olika föreningsmedlemmar och flera används som sommarstugor.

– Det som är kul med den här sätern är att det är fler som bor här, säger Celina. Vi dricker kaffe hos varandra och ibland lagar vi kolbullar tillsammans, vi är som en familj.

Celina har även sällskap av sin 15-åriga syster Nellie, som också har varit med och hjälpt till sedan barnsben.

– Det är lugnt och skönt här, man får koppla av utan mobiltelefon, säger Nellie. Men det bästa är att jag får vara med Celina och alla djur.

 Celina och Nellie gillar det lugna fäbodlivet. "Här kan man koppla av utan mobiltelefon. Och det bästa är att jag får vara med Celina och alla djur, säger Nellie.
Celina och Nellie gillar det lugna fäbodlivet. "Här kan man koppla av utan mobiltelefon. Och det bästa är att jag får vara med Celina och alla djur, säger Nellie. FOTO: Annika Goldhammer

En vanlig dag på sätern börjar systrarna med att utfodra och mjölka korna. Därefter lagar de gröt över öppen eld och äter ägg från säterns frigående hönor.

Sedan ska även hästarna och fåren tas omhand och vatten hämtas från källan i skogen.

– När vi får tid över brukar vi springa i skogen, bada eller laga mat. Vi lagar nästan all mat över elden, så det blir mycket soppa, korv och kollbullar.

Fäbod med djur

 Flocken med fjällnära kor strövar fritt men kommer alltid hem till fäboden lagom till kvällsmjölkningen.
Flocken med fjällnära kor strövar fritt men kommer alltid hem till fäboden lagom till kvällsmjölkningen. FOTO: Annika Goldhammer

En gång i tiden fanns över tusen sätrar i Värmland och många av dem var i bruk långt in på 1900-talet.

Men det som en gång i tiden var vardag har blivit utrotningshotat: i dag är det bara tre av sätrarna i norra Klarälvdalen som fortfarande har djur.

En del av säterbruket handlar om att göra traditionella fäbodprodukter som ost, smör och messmör. Det är något som Celina har fått lära sig av tidigare säterkullor, men också genom en ystningskurs i Schweiz.

 YSTNING. På sätern finns flera traditionella ystningsredskap. Osten tillverkas utan rinnande vatten eller el.
YSTNING. På sätern finns flera traditionella ystningsredskap. Osten tillverkas utan rinnande vatten eller el. FOTO: Annika Goldhammer
 Gräskrona. En vacker prydnad som Ingela Kåreskog har gjort på sätern av gräsen kruståtel och ängsfryle.
Gräskrona. En vacker prydnad som Ingela Kåreskog har gjort på sätern av gräsen kruståtel och ängsfryle. FOTO: Annika Goldhammer

Dessutom kurser som Förbundet Svensk fäbodkultur och utmarksbruk anordnade tillsammans med Eldrimner, Sveriges mathantverkscentrum.

– Nutidsmänniskan håller på att glömma bort de här traditionella kunskaperna, säger Ingela Kåreskog. Självförsörjning skapar trygghet i ett samhälle, det handlar om kunskaper som gör att man överlever och det är ännu viktigare i dag, när vi har klimathot och krig i världen.

Läs också: Klart för ny sommar på Karl-Tövåsens fäbod

Vill öka intresset

 På insidan av dörren till ett av köksskåpen har tidigare generationer på sätern skrivit hälsningar och små verser.
På insidan av dörren till ett av köksskåpen har tidigare generationer på sätern skrivit hälsningar och små verser. FOTO: Annika Goldhammer
 På kvällen går korna in fäbodens lilla timrade lagård för att mjölkas.
På kvällen går korna in fäbodens lilla timrade lagård för att mjölkas. FOTO: Annika Goldhammer

För att öka antalet besökare och intresset för fäbodkulturen arrangerar den regionala föreningen Värmlands Säterkultur även en årlig säterrunda i Klarälvdalen.

Till nästa sommar planerar Celina och Föreningen för Kårebolssäterns bevarande även att utöka verksamheten med ett kafé i en av säterstugorna.

– Det blir ett sätt att få upp fler besökare hit, säger Celina. De som kommer hit frågar alltid om vi har något kafé och det brukar sluta med att jag får bjuda på kaffe.

Drömmer om egna fjällkor

Namn: Celina Barhammar

Aktuell: Säterkulla på Kårebolssätern, värmländskt (och norskt) ord för fäbod.

Bor: På Kårebolssätern, resten av året i Osebol.

Ålder: 21 år.

Familj: Mamma, pappa, syster och bror.

Gör: Studerar till socionom.

Drömmer om: Att ha en egen besättning fjällkor.

Fäbodar då och nu

Historiskt har det funnits tiotusentals fäbodar runtom i Sverige, i dag finns bara mellan 200 och 250 kvar i drift. De flesta ligger i södra Norrland, Dalarna och norra Värmland.

På Svensk Fäbodkulturs hemsida finns bland annat en lista över besöksvänliga fäbodar, www.fabod.nu

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen