Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 1 februari

23-årige Viktor gör succé med norrbottnisk vodka

Brändön

Viktor Björklund, 23 år, driver ett eget destilleri på släktgården utanför Luleå. Här gör han norrbottnisk vodka på ekologiskt korn från trakten.

– För mig är det viktigt att göra allt från grunden och använda lokala råvaror, säger han.

 23-årige Viktor Björklund har startat egen vodkatillverkning i familjens garage på norrbottniska Brändön
23-årige Viktor Björklund har startat egen vodkatillverkning i familjens garage på norrbottniska Brändön FOTO: Susanne Lindholm

Det är en isande kall vinterdag när vi besöker Brändö Destilleri, två mil norr om Luleå i Norrbotten.

Bottenviken har sedan länge frusit till is och på Viktor Björklunds släktgård är snödrivorna höga.

Här i byn Brändön är han uppvuxen och när han bestämde sig för att starta ett destilleri var det självklart att det skulle ligga här ute på landet.

 På Brändön finns en gammal fiskehamn och numera även en fritidsbåtshamn, med 62 båtplatser samt sjöbodar. Härifrån når man öarna i Råneås yttre skärgård.
På Brändön finns en gammal fiskehamn och numera även en fritidsbåtshamn, med 62 båtplatser samt sjöbodar. Härifrån når man öarna i Råneås yttre skärgård. FOTO: Susanne Lindholm

– Det hade förmodligen varit lättare att hitta en industrilokal mer centralt, men jag ville ha verksamheten i byn och använda ekologiskt korn som är producerat i Norrbotten. Det representerar allt som jag står för, berättar Viktor när han tar emot oss ute på gården.

Inne i destilleriet står hans pappa, Ulric Björklund och fäster etiketter för hand på flaskorna.

Läs också: Mor och dotter driver framgångsrikt musteri

Formen av Norrbotten

 Pappa Ulric Björklund klistrar på etiketterna på flaskorna för hand.
Pappa Ulric Björklund klistrar på etiketterna på flaskorna för hand. FOTO: Susanne Lindholm

De har formen av en karta av Norrbotten. Det passar bra eftersom den heter ”Norrbottens Vodka Brändö Destilleri”.

Glaset är frostat så att det ser ut som om att flaskorna är gjorda av is.

– Det är jag som har designat flaskorna och min sambo Elin har kommit med många idéer längs vägen. Över huvud taget hade ingenting av det här varit möjligt utan min familj som alla har stöttat mig på olika sätt, säger Viktor.

 Viktor har designat flaskan som har form av Norrbottens kartbild och gjord av frostat glas.
Viktor har designat flaskan som har form av Norrbottens kartbild och gjord av frostat glas. FOTO:

Allt började på en kemilektion på Luleå gymnasieskola när Viktor gick i ettan på tekniska programmet.

– Vi fick lära oss hur det går till att destillera och jag blev genast intresserad av att tillverka alkohol. Det har ingenting att göra med att jag tycker om att dricka, tvärtom dricker jag ytterst litet, säger han.

– Det var den kemiska processen som jag var intresserad av i kombination med mitt teknikintresse som gjorde att jag själv ville bygga de apparater som krävdes för tillverkningen, fortsätter han.

Mycket byråkrati

 Viktors intresse för destillering föddes under en kemilektion på Luleå gymnasieskola.
Viktors intresse för destillering föddes under en kemilektion på Luleå gymnasieskola. FOTO: Susanne Lindholm

Men resan från idé till att faktiskt kunna starta alkoholtillverkningen blev lång. Under flera år sparade Viktor alla pengar från sommar- och extrajobb för att så småningom kunna starta ett aktiebolag.

När han var redo att dra i gång krävdes många tillstånd.

– Det blev litet av ett moment 22, jag var tvungen att ha en affärsplan, men samtidigt kunde jag inte få något löfte av Systembolaget att de faktiskt skulle köpa min vodka innan jag hade kommit i gång med produktionen, berättar han.

 Släktgården på Brändön blev basen för Viktors destilleri.
Släktgården på Brändön blev basen för Viktors destilleri. FOTO: Susanne Lindholm

Han fick inte heller något lån på banken utan var tvungen att satsa hundratusentals kronor från egen ficka.

– Förutom mina sparade pengar blev muckbidraget, som jag fick efter avslutad militärtjänstgöring på K4 i Arvidsjaur, en grundplåt. Där har jag också fortsatt att jobba extra som skyddssoldat, tillägger han.

Broderns garage

 Viktor har byggt om garaget till ett fullt utrustat vodkadestilleri.
Viktor har byggt om garaget till ett fullt utrustat vodkadestilleri. FOTO: Susanne Lindholm

Storebror Adam, som har tagit över släktgården efter farföräldrarna, var först tveksam att hyra ut garaget på gården till Viktor.

– Adam älskar att meka och var rädd att han skulle gå miste om en massa utrymme, men till sist sa han ja. Det var ju förutsättningen för att jag skulle kunna komma i gång, så det är jag väldigt glad över, säger Viktor.

 Viktor har själv byggt ihop mäskapparaten där 400 liter vatten och 100 liter korn hettas upp till 87 grader för att sedan tas ner till 30 grader innan jäsningen börjar i jästankar.
Viktor har själv byggt ihop mäskapparaten där 400 liter vatten och 100 liter korn hettas upp till 87 grader för att sedan tas ner till 30 grader innan jäsningen börjar i jästankar. FOTO: Susanne Lindholm

Inne i garaget är nu allt vitt, rent och rostfritt. Viktor har själv byggt ihop mäskapparaten där 400 liter vatten och 100 liter korn hettas upp till 87 grader för att sedan tas ner till 30 grader innan jäsningen börjar i jästankar.

Då är alkoholhalten bara på åtta procent. Efter fem dagars jäsning förs vätskan vidare till en destilleringsapparat som är så hög att Viktor var tvungen att göra ett hål i taket för att den skulle få plats.

Mjukt vatten

 Efter mäskapparaten väntar jästanken, som Viktor också byggt.
Efter mäskapparaten väntar jästanken, som Viktor också byggt. FOTO: Susanne Lindholm

Han förklarar att för varje steg i den blir alkoholhalten högre, tills den kommer upp i 96 procent.

– Alkoholen blandas sedan med vatten i olika kokkärl och filtreras flera gånger tills vi når en alkoholhalt på 37,5 procent. Vattnet här i Brändön är väldigt mjukt och det passar utmärkt för vodka, berättar han.

Den 22 oktober 2022 var det världspremiär för vodkan, den skedde på restaurangen och konferensanläggningen som Viktors farbror driver i byn.

 Pappa Ulric hjälper ofta Viktor med att förpacka och etikettera flaskorna.
Pappa Ulric hjälper ofta Viktor med att förpacka och etikettera flaskorna. FOTO:

– Jag kommer från en riktig företagarfamilj vilket har hjälpt mig mycket. Min farmors far började driva byns bussbolag redan på 1950-talet, det fortsatte mina farföräldrar med. Min farbror utökade verksamheten med båtturer i Luleå skärgård och flera restauranger och konferensanläggningar. Även mina föräldrar har drivit egna företag, säger han.

Läs också: Plastfärger är bannlysta på Norrbottensgården

Pappa hjälper till

 Ekologiskt korn från lantbrukaren Per Pesula i Övre Kukkola i Tornedalen
Ekologiskt korn från lantbrukaren Per Pesula i Övre Kukkola i Tornedalen FOTO: Susanne Lindholm

Pappa Ulric, som numera hjälper Viktor i destilleriet, är i grund och botten operasångare och har dessutom under många år haft en hälsokostbutik i Stockholm.

– Det händer att jag sjunger någon aria här i destilleriet medan jag jobbar. Jag är otroligt imponerad av Viktor av att han har gått i land med det här projektet och att han gör vodka från grunden med korn från Norrbotten, säger han.

 Viktor häller upp den färdiga vodkan på flaska. Han producerar 4000 flaskor á en halv liter och totalt 2000 liter vodka per år.
Viktor häller upp den färdiga vodkan på flaska. Han producerar 4000 flaskor á en halv liter och totalt 2000 liter vodka per år. FOTO: Susanne Lindholm

Men det var inte helt enkelt att hitta en lantbrukare som kunde tillhandahålla ekologiskt korn. Till sist fick Viktor napp hos Per Pesula i Övre Kukkola i Tornedalen.

– Han är själv en duktig förädlare som gör både rybsolja och senap ute på gården. Han sa att han brukar säga nej när människor undrar om han har korn att sälja, men han tyckte det var roligt att jag skulle göra vodka så här långt norrut och gick med på att sälja korn till mig, berättar han.

 Prisvinnande och populära vodka tillverkade av råvaror från Norrbotten.
Prisvinnande och populära vodka tillverkade av råvaror från Norrbotten. FOTO: Susanne Lindholm

Viktor lämnar restprodukterna av kornet till en bonde i Brändön som använder det till djurfoder.

– Det känns bra ur miljösynpunkt att allt går runt i ett kretslopp.

Hur gick det med Systembolaget då? Vid Lands besök förbeder pappa Ulric morgondagens levererans till Haparanda och Kalix.

Viktors vodka gjorde succé redan första gången den togs in av Systembolaget i Norrbotten i slutet av 2022. Det brukar bara dröja någon dag innan den har sålts slut.

Svårt att hinna med

Dessutom vann Viktor silver med vodkan vid International Wines and Spirit Competition i London i våras.

– Problemet är att vi har svårt att möta den stora efterfrågan, förutom att jag håller på med det här studerar jag vid Luleå tekniska universitet för att bli civilingenjör.

Men i framtiden skulle Viktor gärna vilja bredda sortimentet och göra likör på de norrbottniska bären hjortron och åkerbär som man gör i finska Lappland.

– Det gäller bara att få tiden att räcka till, säger han.

Vill tillverka fler sorters alkohol

Namn: Viktor Björklund

Ålder: 23 år

Bor: I Luleå.

Familj: Sambo med Elin Johansson som kommer från Sorsele i Västerbotten.

Gör: Tillverkar vodka i eget destilleri på släktgården i Brändön två mil utanför Luleå. Studerar till civilingenjör vid Luleå tekniska universitet.

Drömmer om: ”Att tillverka fler sorters alkohol.”

Brändön är en by i Luleå kommun. som ligger nära 2,5 mil norr om Luleå stad. Byn ligger på ön med samma namn, som nästan är sammanvuxen med fastlandet och har en vägbro som förbindelse. 2020 fanns här 338 invånare enligt Wikipedia.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen