Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 25 juni 2018

25 boktips som räcker hela sommaren

Dags att ladda upp med semesterböcker. Vi plockar 25 godingar från det senaste året med Månadens Landbok. Nu är dina regniga dagar räddade!

 LÅT TIDEN GÅ! Lägg undan telefonen och surfplattan och unna dig ett gammaldags sätt att njuta av läsning. En god bok får ner dig i varv, och öppnar kanske en värld du inte kände till.
LÅT TIDEN GÅ! Lägg undan telefonen och surfplattan och unna dig ett gammaldags sätt att njuta av läsning. En god bok får ner dig i varv, och öppnar kanske en värld du inte kände till. FOTO: IBL

Kära Barbro (Natur & Kultur 2017) av Lena Ackebo.

I del två om systrarna Barbro och Mona har Barbro åkt hem till man och barn på Österlen efter systrarnas Mallorcaresa, fortfarande chockad över systerns dramatiska beslut att stanna hos restaurangägaren hon förälskat sig i. Vad ska Barbro göra med sitt eget tråkiga liv? I juni kom också tredje delen, Darling Mona.

Läs också: Därför är det nödvändigt att lata sig på semestern

Den svavelgula himlen (Albert Bonniers 2017) av Kjell Westö.

Läsaren möter en pojke i 1960-talets Helsingfors och följer hans liv fram till idag. Som barn träffar han de förmögna syskonen Alex och Stella. Han blir vän med Alex och blir senare ihop Stella. Men går det att komma nära varandra, på riktigt, om man tillhör olika samhällsklasser?

Tivoli (Albert Bonniers 2017) av P C Jersild.

I denna framtidsskildring har kinesiska investerare tagit över Gröna Lund i Stockholm och satsat på ett exklusivt äldreboende för välbeställda. Men går det att hitta glädje och mening under tangokvällar, IKEA-resor, fiske efter konstgjorda fiskar, bingo och allt vad som erbjuds?

Läs också: Semestra i naturen – 20 svenska platser att besöka

Moll (Albert Bonnier 2017) av Elisabeth Rynell.

Tillsammans med andra boende i ett storstadskvarter bussas en kvinna till Norrlands skogstrakter. De som inte har råd att köpa sina lägenheter ska bort. Staden städas för en elitbefolkning. Huvudpersonen tror inte på löften om likvärdigt boende på ”evakueringsorten”, och rymmer från bussen ut i skogen.

Vera (Albert Bonniers 2017) av Anne Swärd.

Den unga kvinnan Sandrine flyr till Sverige vid andra världskrigets slut. Hon kommer ensam, och till sin förtvivlan gravid. Självmordet är inte långt borta.

Men den svenske läkaren Ivan erbjuder sig att gifta sig med henne. Varför? Sandrine blir fånge i en rik släkt hon inte förstår och dessutom fruktar.

Läs också: Saker som händer varje sommar – känner du igen dig?

Inlandet (Natur & Kultur 2017) av Elin Willows.

En ung kvinna lämnar storstaden för kärleken och hamnar i en liten ort i Lappland. Förhållandet tar dock slut, men hon stannar ändå utan att egentligen förstå varför. Hon bor inneboende hos en tant, jobbar i ortens mataffär och försöker smälta in i glesbygdslivet så gott det går. Det är inte lätt.

Kvinna utan minne (Piratförlaget 2017) av Petter Lidbeck.

En vanlig och välanpassad kvinna äter middag i köket med sin kära familj. Och tappar plötsligt minnet fullständigt! Vilka sitter runt bordet? Hon har ingen aning. Läkarna hittar ingen förklaring och hon mår för övrigt bra. Bit för bit lär hon känna sitt gamla liv och frågar sig om hon verkligen vill tillbaka.

Lätta ditt hjärta (Wahlström & Widstrand 2018) av Karin Wahlberg.

I tredje delen om sjukhuset i Ekstad är unga sjuksköterskan Stina färdig med sin utbildning till barnmorska och får anställning på självaste Allmänna BB i Stockholm. Författaren kallar sina böcker för kollektivromaner och klasskildringar, där läsaren får följa olika människor och deras liv och vardag.

Läs också: 19 hetaste retrokaféerna från norr till söder

Förlåten (Norstedts 2018) av Agnes Lidbeck

Två systrar ärver ett skärgårdshus efter sin far. Det ligger ute på en ö, är stort och fint med egen brygga och allt. Ett drömställe för många. Men bara ena systern vill behålla huset, medan den andra vill sälja. En sommarvecka åker de ut tillsammans för att slutgiltigt avgöra saken.

Himlen måste sakna en ängel (Norstedts 2018) av Linn Maria Wågberg.

Den sanna historien om 15-årige Leo som under ett konfirmationsläger i Jämtland ramlar ur en kanot och i princip dör av nedkylning. Mirakulöst nog lyckas fjällräddare och läkare rädda honom och här berättar hans mamma om den ofattbart mödosamma vägen tillbaka mot ett fungerande liv.

Koka björn av Mikael Niemi (Piratförlaget 2017)

1852 försvinner en vallpiga i Tornedalens skogar och folk drar ut i jakt på den slagbjörn som man tror härjar. Men prosten fruktar en långt värre dråpare. Mikael Niemi skildrar hur stora händelser drabbar en liten värld och hur Laestadius vinner allmogens stöd trots överhetens motstånd.

Historien om Charles A Lindbergh av Lennart Pehrson (Albert Bonniers 2017)

När Charles Lindbergh landade i Paris 1927 efter flygningen över Atlanten hyllades han, men hans liv förändrades för alltid. Triumfen övergick i tragedi när hans son kidnappades och hittades död. Under andra världskriget beskylldes Lindbergh för att gå nazisternas ärenden.

Läs också: 8 hälsoeffekter av att läsa böcker

Arthur och hans vänner av Mikael Lindnord (Forum 2017)

Fortsättningen om Arthur, gatuhunden från Ecuador som följde sin blivande husse genom djungeln och till slut fick ett hem i Sverige. Första julen, campingsemester med mera. Innehåller också rörande historier där andra människor berättar om hur hundar räddat livet på dem.

Hur jag lärde mig förstå världen av Hans Rosling och Fanny Härgestam (Natur och Kultur 2017)

Hans Roslings memoarer skildrar hans dramatiska liv, från personliga utmaningar (första cancerdiagnosen i tjugoårsåldern) och de enorma påfrestningar han ställs inför som ung läkare i ett av världens fattigaste länder till att bli en av världens mest efterfrågade föreläsare.

Nordisk fauna av Andrea Lundgren (Natur & Kultur 2018)

Ett tåg stannar på spåret mitt i natten och en ensam kvinna kliver ut genom de öppna dörrarna, följer ropet ur den djupa skogen. Att läsa Andrea Lundgren är att lockas med av en ton som leder bort. De sex novellerna befolkas av djur och av människor som längtar efter förvandlingen.

Läs också: Sommarens härligaste utflykter – lista med Sveriges gårdsbutiker, län för län

Så som jag minns det av Mikael Persbrandt och Carl-Johan Vallgren (Albert Bonniers 2017)

En av Sveriges mest omtalade skådespelare berättar om sitt liv, med Carl-Johan Vallgren som spökskrivare. Om barndom, hårt arbete, röjande på krogen, kokainmissbruk, kvinnor och om hans diagnos. ”En av de mest intensiva memoarer jag någonsin läst”, skriver Aftonbladets recensent.

Dippen och jag av Charlotta von Zweigbergk (Ordfront 2017)

Ömsint berättelse om en komplicerad far-och-dotter-relation, men också om att ta hand om en åldrande förälder. Pappan, som till slut fick alzheimer, var en gång världens roligaste men också elak och avståndstagande. Innan han dog försökte far och dotter nå en efterlängtad försoning.

Ragga som du shoppar av Lin Jansson (Forum 2018)

Lovisa får vännernas råd: Byt raggningsmetod! Börja ragga som du shoppar! Du går fram till de sexigaste, snyggaste skorna i butiken och säger: ”Er vill jag ha! Precis så ska du göra med killar”. ”Intressant på riktigt, utan att någonsin förlora det hektiska tempot”, skriver Borås Tidning.

Hjärtat är bara en muskel av Kristofer Ahlström (Forum 2017)

Elisabeth förlorar sin älskade partner Isak i en bilolycka. Han blev hennes passion när hon lämnade Gotland för storstaden. Själv skadad på sjukhuset försöker hon få ihop minnena av honom och av vad som faktiskt hände. ”Gripande berättelse om ensamheten i kärleken”, skriver SvD.

Tjockdrottningen av Moa Herngren (Norstedts 2017)

Annie Ek väger över 200 kilo och tillbringar sina dagar med att äta och drömma sig bort i andras liv på Facebook och Instagram. Så blir hon övertalad att medverka i en bantningsserie i TV, blir ”Tjockdrottningen” med hela svenska folket och plötsligt vill alla vara hennes vänner.

Läs också: Koppla av i naturen – 5 fantastiska hälsoeffekter av friluftsliv

1968 av Jan Guillou (Piratförlaget 2017)

Sjunde delen i Guillous romanserie Det stora århundradet skildrar 1968, som är ett av 1900-talets mest mytomspunna årtal. Unge juristen Eric tvingas ta ställning till hur juridiken kan används både till gott och ont. ”Ett proffs på gott   humör”, skriver Aftonbladet om författaren.

Land Shopping: Gården där tiden stått stilla! Älskar du Mandelmann är det här boken för dig

Sommaren, syster av Jerker Virdborg (Albert Bonnier 2017)

Underskön svensk sommar, men något är fel. Vägarna är avspärrade och beväpnade miliser kontrollerar landet. Anna tvingas fly till fots med sin lillebror Erik. En roman om syskonkärlek i en utsatt tid. ”Så skickligt komponerad att den inte går att lägga ifrån sig”, skriver Expressen.

Tornet och fåglarna av Ellen Mattson (Albert Bonniers 2017)

Historisk roman om en av den svenska krigsmaktens gåtor. Varför kapitulerade kommendanten Danckwardt till danskarna i Marstrand år 1719? Han hade lång militär erfarenhet och det fanns gott om förråd på fästningen. Var han som påståtts feg eller fanns andra skäl? ”Hög litterär nivå”, skriver SvD.

Läs också: När bokbussen kommer till byn får renarna vänta

Öster om sol, väster om måne av Jakob Ringbom (Sjösala förlag 2017)

Hösten 1918 slits den framgångsrike konstnären John Bauer nästan itu. Flyttlasset ska gå från Småland till Stockholm. Äktenskapet är i kris och hans konstnärskap är förvirrat och utan riktning. Romanen berättar om Bauers liv, men också om Esther Ellquists. Och om en ödesdiger båtfärd.

Livet går så fort – och så långsamt av Martina Haag (Piratförlaget 2017)

”Mer än trettio år har gått, men jag kan än idag ta ett klassfoto från högstadiet och på mindre än en minut gradera alla klasskompisarna, i coolhetsordning.” Så beskriver författaren själv sin bok, om hur man formas som person. ”En vemodig roman”, skriver Aftonbladet.

Läs också: Så forskar du i ditt hus historia – enkelt och lätt

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen