27-årige Jonas driver släktgården – på sin fritid!
Jonas Fredriksson för arvet vidare. Driver gården där mamma Kerstin växte upp och som släkten brukat i generationer.Men den är inte Jonas levebröd, utan hans största fritidsintresse.
Olof Persgården i Gökhem ligger ett stenkast från platåberget Mössebergs fot. Gården är byggd i en sänka och från ladugårdsplanen kan berget inte ens anas. Här bor 27-årige Jonas Fredriksson tillsammans med sin sambo, Linda Bergqvist. Ett ungt par som lever nära djur och natur. Den ekologiska inriktningen är en självklarhet.
Jonas var bara 22 år när han tog över den 60 hektar stora gården där han håller dikor, odlar vall och spannmål. Och det gör han på sin fritid! Han har ett ordinarie arbete som lantarbetare på mjölkgården Gärdet i Grolanda ett par mil bort.Där jobbar han heltid med skötseln av de 200 korna och tortrivs med att vara anställd och ha arbetskamrater. Han har jobbat där i snart åtta år, började efter att ha tagit studenten på naturbruksgymnasiet Uddetorp i Skara.
Inget slappande i TV-soffan
– Det är roligt att jobba någon annanstans än hemma, säger han.
När han kommer hem från jobbet blir det inget slappande i tv-soffan. För då väntar nästa jobb, att driva familjegården! Men det är precis så som Jonas vill ha det.
– Jag trivs med att ha det så här, säger han och tycker ändå att han känner sig ledig när han är hemma, trots att de timmarna fylls med arbete, året runt.
Och träningen får han på köpet och är glad över att slippa gå på gym:
– Det måste vara lite onödigt slit, säger han och ler.
Läs också: 6 bevis på att kungen älskar Sveriges bönder
Sambon Linda sköter om gårdens fjäderfän, hon har 14 hönor, en tupp och en samling ankor.
– Jag vill att de ska få vara så frigående som möjligt, säger hon och konstaterar samtidigt att det har sina sidor. Det kan vara svårt att hitta äggömmorna. Också Linda ägnar sig åt djuren och gården på fritiden, dagtid läser hon till undersköterska.
Familjegården, Olof Persgården, ligger i Falköping, i hjärtat av Skaraborg. För att få tillräckligt med betesmark för sina 20 dikor och deras kalvar arrenderar Jonas extra betesmark av sin bror Erik i grannsocknen Götene. Det är också där som Jonas växte upp och där föräldrarna bor.
När kalvarna är omkring 22 månader gamla går de till slakt. Slakten sker på Skövde slakteri, drygt fyra mil från Gökhem.
Skogen är hans stora intresse
För Jonas är den 27 hektar stora skogen på gården en av dess stora fördelar. Där tillbringar han gärna och ofta mycket tid, främst under vintermånaderna. Men jagar gör han inte, jakten arrenderas ut.
Istället är det skötseln av skogen som intresserar honom. Med stora kliv där stövlarna sjunker ner i den mjuka mossan visar han runt, bland nyplantering och gammelskog, löv- och barrträd och visar var han dikat ut, något som resulterat i en torrare mark.
– En del av skogen är drygt 80 år och den som står i tur att tas ner, förklarar Jonas.
Strax efter studenten köpte Jonas sin första skogsmaskin. Då röjde han andras skogar på ledig tid. Det arbetet försöker han dra ner på nu, till förmån för det egna skogs- och jordbruket. Hans skog gränsar till Ullene socken och hittills har skogsägarna där klarat sig undan vildsvinen. Men Jonas befarar att det är en tidsfråga innan de hittar också dit.
Jonas fortsätter den miljövänliga inriktningen
Jonas morfar, Sven Lindberg, hade mjölkkor och grisar när han drev gården. Han gläds över att barnbarnet tagit över och tycker att den mer miljövänliga inriktningen är rätt väg att gå. Sven är övertygad om att den svåra cancer han drabbades av i början av 1990-talet har ett samband med de starka bekämpningsmedel som förr användes i jordbruket.
Åren med cancer var tuffa, Sven hade inte krafter nog för att orka med arbetet på gården. Hustrun Birgit och dottern Annika tog då över driften tillsammans. Annika och hennes make, Ulf Karlsson, arrenderade gården fram till 2001 då de köpte den.
De bytte inriktning när de tog över, de satsade på ekologisk köttproduktion. Jonas har följt i deras fotspår och fortsatt med herefordkor och två limousinetjurar. Men han såg till att sätta lite av sin egen prägel på gården när han tog över.
– Det första jag gjorde var att riva ut båsen i fähuset, jag ersatte det uppbundna systemet med lösdrift, förklarar han.
Jonas har också arbetat på bostadshuset, från 1908. Han har byggt ett pannrum och installerat vattenburen värme. Fiber kom på plats för några år sedan.
Planerna och idéerna inför framtiden är många. Närmast står ett bygge av en verkstad och installation av solfångare. Dessutom ska bostadshuset målas. Arbetena sker på ledig tid och Jonas gör det mesta av arbetet själv.
De första släktingarna flyttade till gården 1887
Han blir den sjätte generationen på gården. Morfar Sven som är bygdeforskare kan gårdens historia utan och innan. Han påpekar att den i dag består av två granngårdar som slagits samman till en.
Först ut på gården var anfadern Lars Andersson och Maja Johansdotter 1887. Sedan drevs gården Lars och Majas son, Karl Larsson och hans hustru Sofia. Karls och Sofias dotter Elin gifter sig med Sanfrid Johansson och driver gården. Deras dotter Elina gifte sig med Erik Lindberg och de driver gården och får sex barn, ett av dem är morfar Sven Lindberg.
Sven och Birgit Lindberg tar sedan över driver gården, tills dottern Annika, Jonas moster tar över tillsammans med maken Ulf Karlsson. Störst förändringar skedde kanske under morfar Svens tid:
– Jag tog över Olof Persgården 1958 och arrenderade granngården Ledsgården. 1975 köpte jag den och slog ihop gårdarna, berättar han.
Släktforskning visar att Jonas även på sin fars sida har anknytning till Olof Persgården. Jonas fars farföräldrar, Anna och Alfred Fredriksson, bodde som nygifta på gården under 1800-talets sista år och 1900-talets första.
Den kalkrika jorden i Gökhem har bevarat spår från dem som i årtusenden brukat marken, något som 20 gånggrifter och några hällkistor berättar om.
De arkeologiska fynden på Olof Persgården är många. Sven berättar om när hans morfar Sanfred Johansson plöjde en av Ledsgårdens åkrar en oktoberdag 1930 . På ett högt beläget gärde stötte han på ett människoskelett, som var flera tusen år gammalt enligt en arkeologisk undersökning.
Nu är det Jonas som brukar gården och kan lägga grunden för nästa generation här.
– Förhoppningsvis finns det någon annan som vill ta över när jag går i pension, säger han.
Driver ekojordbruk
Namn: Jonas Fredriksson.
Aktuell: Lantbrukare som driver köttproduktion, jord- och skogsbruk på fritiden.
Ålder: 27 år.
Familj: Sambon Linda, mamma Kerstin och pappa Jerry, syskonen Erik och Linda.
Yrke: Lantarbetare i Groanda och lantbrukare, driver gården Olof Persgården i Gökhem.
Intresse: Att driva ekologiskt jord- och skogsbruk.