Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 15 september

28-åriga Kajsa driver getgård och mejeri: "Getterna charmade mig direkt"

I mars 2020 slutade Kajsa kontorsjobbet i Stockholm. I juni samma år sålde hon sina egna getostar. En bedrift som beror på drösvis med driv, smart utbildning och en makalös tur.

 Charmigare djur finns inte, tycker Kajsa Söderbäck som på bara några år byggt och startat ett getgårdsmejeri.
Charmigare djur finns inte, tycker Kajsa Söderbäck som på bara några år byggt och startat ett getgårdsmejeri. FOTO: Stephane Lombard

Hon är uppvuxen med hästar, men det är ett helt annat djur som får hennes hjärta att klappa lite extra. Så har det alltid varit. För varje gång Kajsa Söderbeck har stött på en get har hon känt att i framtiden skulle hon skaffa egna.

– De här karismatiska individerna, de charmade mig direkt, säger hon.

Så till den milda grad, visade det sig, att den där framtiden inte alls låg så värst långt borta.

Men det var inget hon hade räknat med. För att starta getgård, det kunde väl vänta tills hon blev 40, 50 år, trodde hon.

Köpte granngården

 På getgården finns boningshus och ladugård och den hektar mark som används som bete.
På getgården finns boningshus och ladugård och den hektar mark som används som bete. FOTO: Stephane Lombard

Men så blev föräldrarnas granngård till salu och – varför inte? – tänkte Kajsa, och slog till. Då var hon 25 år.

– Varför vänta, det är ju nu jag har ork och möjligheter, säger hon.

Rö getgård ligger i Uppland ett par mil söder om Norrtälje. Kajsas areal på en hektar är egentligen för litet för en getbonde.

Men eftersom det är hennes föräldrar som driver stuteriet, Väsby stuteri, på grannfastigheten så kan hon använda lite av deras mark. De kan även samnyttja traktor och andra resurser.

 Kajsa köpte dräneringsbord begagnat. Ursprunget är en diskbänk från en restaurangdiskmaskin. Hon skruvade av rullarna som man kör diskbackar på.
Kajsa köpte dräneringsbord begagnat. Ursprunget är en diskbänk från en restaurangdiskmaskin. Hon skruvade av rullarna som man kör diskbackar på. FOTO: Stephane Lombard

Läs också: Knut och Jaana gör succé med getter och ost i Kalix

Så sedan 2017 bor Kajsa och hennes sambo på getgården.

– Dessa egensinniga och nyfikna djur ger mig sådan arbetsglädje, säger Kajsa.

Men de är inte bara charmiga, getterna.

– De är behändiga också. Enklare än kor. Getter kan man mjölka en gång per dag och under sin perioden kan man vara mer ledig, förklarar Kajsa.

Men hade föräldrarnas granngård inte varit till salu så hade Kajsas getplaner troligtvis fått vänta.

För egentligen var det ett hotell hon hade tänkt starta. Hon gick nämligen hotell- och restaurangprogrammet på gymnasiet, en utbildning i Hotel management i Umeå och har jobbat på kaféer, restauranger och hotell.

Grund i besöksnäringen

 Kajsa säljer sin ost till lokala butiker och restauranger.
Kajsa säljer sin ost till lokala butiker och restauranger. FOTO: Stephane Lombard

Men att ha en grund inom hotell- och restaurangnäringen har visat sig vara en fördel.

– Bara det att man vet hur man städar en livsmedelslokal är bra att ha i ryggen när man planerar sina lokaler, säger hon.

Det var under en resa i Europa där hon jobbade som volontär på ekologiska gårdar som hon fick smak för bondelivet.

– Jag visste tidigt att jag ville driva något eget. Jag gillar att tänka ut lösningar och planera för och ansvara för helheten.

Så när pusselbitarna med en egen gård otippat föll på plats fick hotellplanen ge vika. Sen gick det undan.

 Kajsa skaffade getter tidigare än hon egentligen hade tänkt sig. Nu älskar hon sitt jobb i mejeriet.
Kajsa skaffade getter tidigare än hon egentligen hade tänkt sig. Nu älskar hon sitt jobb i mejeriet. FOTO: Stephane Lombard

I början av 2019 sökte hon bygglov, i augusti fick hon okey och efter tre månader stod bygget klart. I mars 2020 slutade hon jobbet på kundtjänst i Stockholm. I juni 2020 sålde hon sina egna ostar.

Det blev visserligen lite mindre försäljning till restaurangerna i corona-tider men intresset för ostarnas växte ändå.

– Jag har inte satsat något alls på marknadsföring och är till och med lite försiktig med sociala medier. Jag blir nerringd direkt när jag skriver om ostarna.

Nu planerar hon för gårdsbutik eller kanske en självbetjäningsbod.

Går fritt

 Det är smart att starta en verksamhet med getter. De är lätta att handskas med och det behövs inga jätteinvesteringar.
Det är smart att starta en verksamhet med getter. De är lätta att handskas med och det behövs inga jätteinvesteringar. FOTO: Stephane Lombard

I getstallet är det lugnt och stilla. Getterna går fritt och kan välja att gå utomhus. Dagens 23 getter kommer att bli några fler de kommande åren.

– Men inte fler än 35. Att växa är ingen strävan för mig. Jag vill bli bra på det här i den här omfattningen och eventuellt sälja tjänster som studiebesök och kurser i framtiden.

Så vid 28 års ålder har hon uppfyllt två av sina drömma: att ha getter och att driva eget.

Självständiga, nyfikna, lyhörda, så beskriver Kajsa sina getter. Drag som påminner en hel del om henne själv.

Gick skräddarsydd utbildning

Kajsa började resan till att bli gårdsmejerist med en fem veckor lång utbildning på Eldrimner, ”Starta eget mathantverksföretag”, 2018.

Under utbildningen fick hon lära sig hur man gör säkra mathantverksprodukter, planerar lokaler, ekonomi och marknads- föring. Och inte minst – grunderna för att göra ost. På slutet redovisar deltagarna sin egen affärsplan.

– Affärsplanen har jag haft nytta av när jag sökte lån, stöd och med kontakter med Skatteverket, berättar Kajsa.

Kajsa har även haft stor nytta av föreningen Sveriges Gårdsmejerister där hon tidigt gick med som medlem.

– Jag la ut min ritning på mejeriet i deras slutna Facebookgrupp och fick bra råd och tips som jag anpassade ritningen efter.

Det som däremot har varit svårt är att hitta information om djurhälsa för getter, tycker Kajsa. Om kor och hästar finns det åtskillig litteratur att söka i men om getter finns det mycket färre källor.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen