3 myter om landsbygden
Det sägs att ”alla” flyttar till storstäderna och att landsbygden håller på att dö. Men sanningen är att 2,2 miljoner svenskar - eller mer än var femte invånare – bor här. Dessutom växer flera små kommuner.
Precis som i många andra länder fortsätter storstäderna att växa i Sverige. Mellan åren 1990 och 2015 har befolkningen i Stockholm, Göteborg och Malmö ökat med 38 procent.
Samtidigt bor många människor också i landets glest befolkade delar. Det visar en genomgång som Dagens Nyheter gjort.
Läs också: S-förslag – Nya miljarder till landets små kommuner
Tidningen har konstruerat en egen indelning av Sverige för att ”försöka ge en så rättvisande bild som möjligt” av utvecklingen på landsbygden.
Landet utanför storstäderna delar de in i fem grupper: ”övriga städer”, ”landsbygdsorter”, ”mindre tätorter i utkanten av städer”, ”storstadsnära landsbygd” och ”ren landsbygd”.
Med hjälp av data från SCB tar DN:s kartläggning död på tre vanliga myter om landsbygden.
1. Landsbygden håller på att dö
Det visar sig att 1,1 miljoner människor bor i små orter i glest befolkade områden eller ”landsbygdsorter”, som DN kallar dem.
Det är ”tätorter med färre än 10 000 invånare som ligger minst 30 minuters bilväg från en tätort med minst 25 000 invånare och dessutom minst 45 minuters bilväg från Stockholm, Göteborg och Malmö.”
Exempel är Hällefors och Ånge. Det sammanlagda antalet invånare motsvarar 11 procent av landets befolkning.
Läs också: Undersökning: Allt större klyfta mellan stad och land
På den rena landsbygden, alltså utanför tätorterna, bodde 2015 1,1 miljoner människor. Sammanlagt bor alltså 2,2 miljoner människor på landsbygden.
Samma år bodde också 170 000 invånare, cirka två procent av befolkningen, i storstadsnära landsbygd som Vaxholm och Ekerö.
2. Landsbygdsorterna avfolkas
Dessutom kommer det fram att i de fem största landsbygdsorterna har befolkningen sedan år 2000 varit antingen stabil eller ökande. Det handlar om: Lindesberg, Älmhult, Åmål, Säffle och Lycksele.
År 2015 fanns det 935 landsbygdsorter med färre än 10 000 invånare och minst 45 minuters bilväg från någon av storstäderna i Sverige.
3. Storstäderna växer på landsbygdens bekostnad
Att storstäderna växer beror framför allt på högre födelsetal och invandring, inte på inflyttning från landsbygden.
Unga flyttar inte främst till storstäderna utan till mellanstora städer. De flesta landsbygdsbor som flyttar söker sig till tätorter med mindre än 100 000 invånare.
Källa:DN:s kartläggning, som bygger på data från SCB. Läs också: Debatt: ”Sveket mot landsbygdens kommuner”