Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 22 november 2017

Bra tips! 3 sätt som finansierar byprojektet

Drömmer du om något som ger mer liv och energi till byn? Här är tre exempel på lokala projekt och hur du kan gå tillväga för att ro dem i land.

 Behöver det lokala företaget utvecklas? Här får du vägledning.
Behöver det lokala företaget utvecklas? Här får du vägledning. FOTO: Mostphotos

1. Bystugan ska bli en bättre mötesplats

Scenario: Byföreningen vill göra bystugan till en mer attraktiv och välbesökt mötes- och evenemangsplats.

Mål: Att renovera och fräscha upp bystugan, köpa nya möbler, filmprojektor, musikanläggning och diverse kursmaterial.

Beräknat behov av finansiering: 400 000 kronor.

Så ska lånet betalas av: Eventuellt genom höjd medlemsavgift i byföreningen och avgifter för kurser och film- och danskvällar.

Så här fixar du finansieringen:

• Tänk smart först – sök på Blocket och sänk kostnaderna. Behöver allt verkligen köpas nytt? Det finns exempel på bygder som fått ihop kompletta gym bara av saker som skänkts.

• I Landsbygdsprogrammet finns ett stöd för ”Investeringar i fritids- och idrottsanläggningar”. Det söks från länsstyrelsen och kan gå till såväl ombyggnad som inredning.

• Om man inte vill söka från länsstyrelsen finns Leader i nästan hela Sverige. Ditt lokala LLU-kontor (Lokalt ledd utveckling) kan berätta om de stöttar den här typen av projekt, och hur du ansöker om stöd.

• Ofta behövs även en slant ”offentlig medfinansiering”. Det är pengar från exempelvis kommunen, men kan även vara en stiftelse.

Lån till eventuellt återstående investeringsbelopp:

– Om en summa behöver lånas gör vi naturligtvis en kreditbedömning. För ett lån som i det här fallet är på kanske några hundra tusen kronor krävs en säkerhet – fastigheten eller något annat. Vi samarbetar med Mikrofonden, som i vissa fall kan hjälpa till med säkerhet, säger Ann-Marie Franklin, medlemschef på JAK-banken.

Kostnaden för företags- och föreningslånen varierar beroende på säkerhet och möjlighet att spara. Ju mer man sparar, desto lägre kostnad för lånen. JAK-banken har också en princip som innebär att det är samma villkor för alla, så det går inte att förhandla sig till bättre villkor.

Läs också: Här kan du få lån, råd och stöd till ditt byprojekt

2. Orten vill ha lokal lanthandel/servicepunkt

Scenario: Dagligservicen på orten måste bli bättre.

Mål: Etablering av en lanthandel/servicepunkt med livsmedelsförsäljning och möjlighet till apoteksärenden.

Beräknat behov av finansiering: 5 miljoner kronor.

Så ska lånet betalas av: Med överskottet från den nya affärsrörelsen.

Så här fixar du finansieringen:

• Tänk smart här också – vad kan göras för egen hand? Kanske kan några pensionerade hantverkare bygga inredningen till butiken för en låg kostnad. Finns det andra ideella krafter som kan inreda, packa upp varor och bistå med annat som behövs göras?

• Sälj andelar. Lanthandeln kan drivas som ett kooperativ/ekonomisk förening. Då kan en del av startkapitalet komma från medlemmar som köper andelar i föreningen.

• Är det mer än 15 kilometer till nästa butik kan man vara berättigad till ”Särskilt driftstöd till dagligvarubutiker i sårbara och utsatta lägen”. Detta söks hos Tillväxtverket.

• Även här kan landsbygdsprogrammet hjälpa till. Det finns stöd för ”investeringar i kommersiell service” som går till att behålla eller utveckla den lokala servicen. Prata med din länsstyrelse.

Lån till eventuellt återstående investeringsbelopp:

– Vi försöker gärna finansiera hållbar utveckling i bland annat glesbygd. Men det kan vara svårt att få fram säkerheten vid en utlåning. Ofta handlar det om att sprida riskerna, säger Kristoffer Lüthi, vice VD på Ekobanken.

I det här fallet skulle man kunna belåna fastigheten till maximalt 75 procent och ha en ekonomisk förening med medlemsinsatser som skapar det egna kapitalet. Utöver detta kan medlemmarna eller människor i bygden gå i borgen för ett lån för den del som saknar säkerhet från fastigheten.

– Mikrofonden ställer upp med säkerhet, det är deras uppgift. Om inte inteckningar i fastigheter eller borgensåtaganden räcker, kan Mikrofonden vara lösningen så att finansieringen blir av. Det är också alltid bra om ytterligare en part tittar på om idén bakom låneansökan är tillräckligt hållbar, säger Kristoffer Lüthi.

Läs också: Fixa fiber till byn – 5 goda råd på vägen

3. Det lokala företaget behöver utvecklas

Scenario: Ett av bygdens företag kan utvecklas och bidra till fler lokala arbetstillfällen och inkomster. 

Mål: Det berörda företaget vill etablera sig på ytterligare en marknad. För detta behövs främst maskinvesteringar.

Beräknat behov av finansiering: 2–3 miljoner kronor.

Så ska lånet betalas av: Med hjälp av företagets ökade försäljningsomsättning.

Så fixar du finansieringen:

• Landsbygdsprogrammet har investeringsstöd för nya jobb. Detta kan företag söka för verksamheter som inte berör jordbruk.

• Stödet kan gå till att bygga nya anläggningar eller skaffa ny utrustning.

Lån till eventuellt återstående investeringsbelopp:

– Vid en maskininvestering finns olika vägar att gå. Själva maskinen kan i vissa fall utgöra säkerhet för lånet vilket ger företaget bättre lånevillkor. Att kunna finansiera en viss del av maskinen med egna medel är så klart en styrka, och leder till lägre månadsbetalningar under återbetalningstiden. Det är också bra att vara väl förberedd med siffror och annat inför mötet med banken, säger Johan Forneheim, företagsmarknadschef på Häradssparbanken Mönsterås.

Om det helt saknas möjlighet till egen insats eller andra stöd vid investeringar brukar Häradssparbanken arbeta för att hitta lösningar tillsammans med statliga Almi, som har till uppgift att skapa tillväxt.

Läs också: Byprojektet: ”Bra att visa att många stöttar idén”

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen