Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 21 december 2017

3 skäl att välja svensk ost i stället för parmesan

Larmet om djurplågeriet bakom produktionen av parmesanost har upprört många. Här är tre skäl till att välja svenska ostar istället.

 Svensk ost gjord på svensk mjölk är ett både djur- och miljövänligt alternativ till parmesan och grana padano.
Svensk ost gjord på svensk mjölk är ett både djur- och miljövänligt alternativ till parmesan och grana padano. FOTO: Istock

Många har reagerat starkt på bilderna från nio stora gårdar i italienska Po-dalen, på magra utmattade kor som ligger i sin egen avföring och urin.

De producerar mjölk till ostindustrin i Italien som tillverkar de stora exportvarorna parmesan och grana padano.

Läs också: Nytt avslöjande: Grym djurhållning bakom parmesanosten på våra tallrikar

Får aldrig gå på bete

Dessutom får en stor del av de italienska mjölkkorna aldrig komma ut på bete, det gäller oftast också ekogårdarna.

Avslöjandet har gjorts av den stora organisationen för djurvälfärd i lantbruket, CWIF, Compassion in world farming, som nu startat kampanjen #notonmypasta.

För dig som vill ha ett mer djuvänligt alternativ till parmesanost och grana padano, finns svensktillverkade liknande ostar – kolla tipsen nedan!

Läs också: 3 svenska ostar som är lika goda som parmesan

3 skäl att välja svenska alternativ

1. Välmående kor

 Svenska mjölkkor får vara ute på somrarna och beta saftigt gräs.
Svenska mjölkkor får vara ute på somrarna och beta saftigt gräs. FOTO: Ann Lindén

I Sverige får alla mjölkkor komma ut på bete under sommaren. I vår djurskyddslag står tydligt att ”en stor del av djurens välfärd är beroende av möjligheten till ett naturligt betesbeteende och att kunna motionera fritt”.

Även vintertid får merparten av svenska mjölkkor röra sig fritt i stora lösdriftshallar med gott om mjukt strö på golvet,

2. Skickliga, svenska osthantverkare

 Svedjans gårdsost är en prisvinnande ost från det lilla mejeriet, av liknande typ som parmesan, långlagrad och grynpipig.
Svedjans gårdsost är en prisvinnande ost från det lilla mejeriet, av liknande typ som parmesan, långlagrad och grynpipig.

Svenskt osthantverk är i dag i världsklass med en mängd små och större mejerier som tillverkar all slags gourmetostar. Bland annat de långlagrade och grynpipiga hårdostar som kan användas som alternativ till parmesan och grana padano. Västerbottenost till exempel eller Svedjans prisvinnande ost.

 Betande kor är bra för en rik flora och gynnsamt för insekter och fåglar. Dessutom håller de kulturlandskapen öppna.
Betande kor är bra för en rik flora och gynnsamt för insekter och fåglar. Dessutom håller de kulturlandskapen öppna. FOTO: Arla

3. De öppna landskapen och rika floran

Så här skriver Naturskyddsföreningen på sin hemsida:

Betande djur i hagmarker gör landskapet rikt på värdefulla växter, insekter och fåglar. Det är värdefullt i sig, men bidrar även till viktiga funktioner som gör naturen mer robust. Det är en viktig faktor för att vi i framtiden ska klara av klimatförändringar som extremare väder. En betad hage kan innehålla så mycket som 40 olika arter per kvadratmeter.Läs mer: Sveriges stora ostguide – här görs din lokala ost

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen