3 skolor som vet hur man gör bra mat – smarta idéer!
Visst går det att minska svinnet, öka kvaliteten och få nöjda elever! Här är 3 smarta idéer från skolkök runt om i Sverige!
1. 100 procent ekologiskt
Byskolan i Södra Sandby, i Lunds kommun, blev först i Skåne med att enbart använda ekologiska – och helst även närproducerade råvaror. Det pressar budgeten, men skolkocken Håkan Olsson finner på råd:
– Vi har lika mycket pengar som alla andra i kommunen. För att till exempel kunna köpa bra kött har vi en eller två dagar i veckan som är helvegetariska för alla. Så sparar vi pengar och det förstår också barnen, säger han till Sydsvenskan.
2. Kött och potatis från egen gård
Naturbrukseleverna på Stiernhööksgymnasiet fixar kött, potatis och en del av grönsakerna till skolor och äldreboenden i Rättviks kommun. Tanken är att öka kvaliteten på maten, minska transporterna och få en långsiktigt hållbar och KRAV-märkt produktion. Djuren slaktas vid slakteriet i Ickholmen och förädlas vid Siljans Chark i Mora. Dessutom har kommunen skaffat egen köttbullemaskin.
3. Barnens rester säljs som matlådor
Vilken snilleblixt
– Det är så genialt, pengarna går tillbaka till förskolan. I går köpte jag en gulaschsoppa med skinkmuffins, säger föräldern Erika Stenberg till SVT Nyheter Uppsala.