Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 22 augusti 2016

3 skolor som vet hur man gör bra mat – smarta idéer!

Visst går det att minska svinnet, öka kvaliteten och få nöjda elever! Här är 3 smarta idéer från skolkök runt om i Sverige!

1. 100 procent ekologiskt

Byskolan i Södra Sandby, i Lunds kommun, blev först i Skåne med att enbart använda ekologiska – och helst även närproducerade råvaror. Det pressar budgeten, men skolkocken Håkan Olsson finner på råd:
– Vi har lika mycket pengar som alla andra i kommunen. För att till exempel kunna köpa bra kött har vi en eller två dagar i veckan som är helvegetariska för alla. Så sparar vi pengar och det förstår också barnen, säger han till Sydsvenskan.

Grönare, mer lokal och hållbar mat i allt fler skolor.
Grönare, mer lokal och hållbar mat i allt fler skolor.

2. Kött och potatis från egen gård

Naturbrukseleverna på Stiernhööksgymnasiet fixar kött, potatis och en del av grönsakerna till skolor och äldreboenden i Rättviks kommun. Tanken är att öka kvaliteten på maten, minska transporterna och få en långsiktigt hållbar och KRAV-märkt produktion. Djuren slaktas vid slakteriet i Ickholmen och förädlas vid Siljans Chark i Mora. Dessutom har kommunen skaffat egen köttbullemaskin.

3. Barnens rester säljs som matlådor

Vilken snilleblixt kokerskan Britt-Marie Nilsson på Dalby Hage förskola utanför Uppsala fick! I stället för att slänga maten som inte gick åt säljer föräldrakooperativet resterna som nedfrysta matlådor till föräldrarna, för 25 kronor styck.
– Det är så genialt, pengarna går tillbaka till förskolan. I går köpte jag en gulaschsoppa med skinkmuffins, säger föräldern Erika Stenberg till SVT Nyheter Uppsala.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen