30 bra frågor du ska ställa till din mormor
Äldre familjemedlemmar bär ofta på skattkistor fyllda med livsöden och berättelser. Passa på att intervjua dem under helgens släktträff och ta vara på information som är ovärderlig för eftervärlden.
I dag är det enklare än någonsin att släktforska. Med hjälp av digitala kyrkböcker finns möjligheten att spåra sina förfäder flera hundra år tillbaka i tiden.
Men den mest värdefulla informationen är oftast den som äldre generationer sitter inne på. Därför är sommarens familjesammankomster ett utmärkt tillfälle att fråga ut släktingar om deras liv och minnen, eller dela med sig av egna berättelser.
Så här går du tillväga:
Intervjuplats
Om det finns ont om tid under släktträffen kan du förbereda din släkting och förklara vad du vill göra. Boka in en tid för ett mer organiserat samtal, som sker i lugn och ro.
Beroende på vad du vill veta kan det vara klokt att träffas hemma hos släktingen du ska intervjua. Personen i fråga känner sig ofta tryggare då, samtidigt som du kan få reda på intressanta saker om personliga föremål.
En rolig idé kan också vara att ta med personen på en rundtur och besöka platser som spelat en betydande roll under uppväxten eller senare i livet.
Förberedelser
Ju äldre dina släktingar är desto snarare bör du passa på. Ett gammalt ordspråk lyder: ”Varje gång en gammal människa dör är det som om ett helt bibliotek brinner ner”. Många sitter inne på ovärderlig information om din släkt som enbart de kan besvara.
Se till att dokumentera intervjun ordentligt. Be intervjupersonen ta med fotografier och andra viktiga dokument som du antingen kan scanna eller fotografera av. Originalkällor lånas ogärna ut.
Du som intervjuar kan dessutom spela in intervjun, antingen med en smartphone eller med en bandspelare. Då får du mer tid över till att lyssna och ställa följdfrågor, utan att behöva skriva ner allt som sägs. Ta dessutom med anteckningsblock så att du kan göra stödanteckningar om viktiga datum, årtal, händelser och platser.
Läs också: Lär dig tyda dina gamla fotografier
Intervjufrågor
Tänk ut i förväg vad du vill få ut av intervjun. Är du intresserad av intervjupersonen och dess släktingar bakåt i tiden? Hur de levde? Vad de jobbade med? Eller söker du information om en speciell plats eller gård? Det ena utesluter såklart inte det andra, men det är ändå bra att ha några primära frågor som ska besvaras. Det skapar en riktning i samtalet.
Börja gärna fråga om intervjupersonen och den närmaste familjen, sedan kan ni komma in på mer avlägsna släktingar. Ställ helst öppna frågor som kräver detaljerade svar, snarare än frågor som enbart kan besvara med ett ja eller ett nej.
Intervjutillfället
Var medveten om din släktings ålder och anpassa intervjun efter detta. Om personen inte orkar med en lång intervju kan ni boka in flera korta intervjutillfällen. Även om du inte får svar på dina frågor direkt är det inte helt ovanligt att personen öppnar upp sig allt eftersom. Under samtalets gång kan personen också komma ihåg saker som du frågade om i början.
Var även öppen för att din släkting börjar sväva ut och berätta saker som du inte frågat om – det kan leda in på oanade spår.
Ett bra sätt att påbörja intervjun är att samtala kring ett fotografi som personen tagit med sig. Om du ska fota av eller scanna av fotografier bör du också leta efter eventuella anteckningar som kan ge mer information om bilden.
Resultatet
Informationen du fått fram kan utgöra en bra grund för framtida släktforskning. Berättelserna är också riktiga dyrgripar som du ska vara rädd om, och så småningom dela med dig av till yngre generationer. Förutom att de ger mer information om en person eller plats kan de säga mycket om tiden de levde i.
Som en fin gest kan du sammanställa allt du har fått fram på ett snyggt och överskådligt sätt. Dela sedan med dig av sammanställningen till personen du intervjuat, men också till andra nära släktingar.
Läs också: Stor guide: Så forskar du i husets historia
30 bra frågor att ställa till en äldre släkting:
1. Var och när föddes du?
2. Vilket är ditt fulla namn och varför valde dina föräldrar det? Har du haft något smeknamn?
3. Var växte du upp och hur kommer det sig att din familj levde där?
4. Fanns det några andra släktingar i närheten? Vilka?
5. Vad var ditt första barndomsminne?
6. Berätta om huset du växte upp i!
7. Beskriv dina familjemedlemmar och deras personlighetsdrag. Vilken relation hade du till dem?
8. Hur träffades dina föräldrar?
9. Finns det några karaktäristiska utseenden inom familjen?
10. Hur firade din familj högtider när du var liten?
11. Vilka lekar lekte du som barn?
12. Vad gillade du att göra på fritiden?
13. Hade du några husdjur?
14. Tillhörde din familj någon religion? Vilken?
15. Var gick du i skolan och när?
16. Hur var skolan när du växte upp?
17. Hur träffade du din respektive?
18. Berätta om din bröllopsdag!
19. Berätta om dina barn!
20. Vilka var dina närmaste vänner när du växte upp?
21. Vilka var dina favoritfilmer, böcker och sånger?
22. Vilka världshändelser gjorde avtryck på dig när du växte upp?
23. Vad var ditt yrke och varför valde du det?
24. Om du hade fått välja ett annat jobb, vilket hade det varit och varför?
25. Vilka historier har du fått berättade för dig om dina äldre släktingar?
26. Finns det några familjerecept?
27. Berätta om de platser där du varit som lyckligast!
28. Vad är du mest nöjd med att ha åstadkommit i ditt liv?
29. Vilken är den bästa lärdom du fick med dig från dina föräldrar?
30. Vad har vi inte pratat om som du skulle vilja ta upp?
Läs också: Därför är du troligen inte vallon