Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 29 juni 2017

4,6 miljoner från Kamprad – för att hitta nycklarna till en levande landsbygd

Att hitta framgångsnycklar till en levande landsbygd och få fler att räknas som entreprenörer än bara de som startar företag. Det vill ett forskningsprojekt som nu får stöd av familjen Kamprad.

Just nu och fram till 2019 pågår forskningsprojektet Nycklar för en levande landsbygd som har fått 4,6 miljoner kronor från Familjen Kamprads Stiftelse.

– Det känns som ett erkännande. Vi ser entreprenörskap i olika former som en av pusselbitarna för en levande landsbygd. Att människor ska kunna verka och leva på landsbygden tycker vi är en viktig utmaning, säger Annie Roos, kommunikatör och projektledare för forskningsprojektet.

Mer än en ensam hjälte

Syftet med projektet är att lyfta olika former av entreprenörskap och hur de leder till en levande landsbygd. Forskarna hoppas även hitta vinnande metoder och sprida lärdomarna.

En förhoppning är också att nyansera bilden av vad entreprenörskap är. Att flytta fokus från den ensamme hjälten, entreprenören, som startar ett företag till att även involvera till exempel föreningen som varje år ordnar bouleturnering på det lokala ålderdomshemmet, säger Annie Roos.

– En mer nyanserad bild skulle kunna leda till att politiker inte bara utvärderar en plats utifrån antalet startade företag utan istället ser mer till helheten på en plats.

Helheten behöver fungera

För, frågan om landsbygdens överlevnad är större och komplexare än att enbart röra lantbrukens ekonomiska situation, även om det är så det oftast framställs i media och bland politiker, säger Annie Roos.

– För att få bäring i ett lantbruk behövs till exempel en skola där barnen kan gå, det behövs fritidsaktiviteter, det behövs en sjö som inte är förorenad av miljögifter, och det behövs en matbutik där de boende kan mötas och tillsammans utveckla platsen de bor på.

30 utvecklingsprojekt

Projektet utförs av Sveriges Lantbruksuniversitet i samarbete med Robert Gordon University i Aberdeen. De kommer bland annat att driva 30 utvecklingsprojekt på Gotland, i Östhammars kommun och i Heby kommun, tillsammans med lokalbefolkning, rådgivare och myndigheter.

Exakt vilka projekt bestäms på plats, men det kan till exempel vara att starta ett företagarnätverk, etablera en mötesplats för människor i centralorten eller att inleda ett projekt för att engagera äldre människor i bygdens utveckling.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen