Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 24 april 2017

5 bevis på att kungen älskar Sveriges bönder

Vilket yrke skulle du ha om du inte hade det du sysslade med? För Sveriges kung är svaret enkelt. Här är 5 bevis på att han älskar lantbrukare och allt som hör till.

FOTO: Trons

1. Han drömmer om bondeliv

Kungen har själv sagt att om han inte hade varit kung hade han antagligen jobbat inom jordbruket eller miljösektorn. I en intervju med Svenska Dagbladet har han också hyllat yrkeskåren:

– Jag vill tala gott om våra svenska jordbrukare, för de gör otrolig nytta, sa han till tidningen.

2. Han gör verklighet av drömmen

Han är inte bonde på heltid men är varmt engagerad i Stenhammar slotts verksamhet. Sedan mitten av 1960-talet arrenderar kungen gården av Statens fastighetsverk och sedan 2005 finns där en besättning med 300 ekologiska dikor och avelstjurar. På gården finns också cirka 257 000 kubikmeter skog och ekologiskt växtodling.

3. Han exprimenterar med avel

På Stenhammar arbetar kungen, hans anställda och SLU med att ta fram en ny köttras. Nya rasen kallas Simgus och är en korsning mellan Simmental och Aberdeen Angus.

4. Har brinner för miljön

Liksom andra lantbrukare har kungen ett stort miljöintresse. Han kör hybridbil, har solpaneler på slottet och undviker att bada badkar. På Stenhammar, som är en ekologisk produktion, jobbar han också med att hålla markerna öppna.

– Vi ska hålla markerna öppna i Sörmland. Bästa sättet att göra det på är med mulen, som det heter, har han sagt i en intervju med Svenska Dagbladet.

5. Han träffar branschfolk

 

Sedan 12 år tillbaka arrangerar kungen Stenhammardagen tillsammans med SLU. Då träffas delar av branschen under en heldag på Stenhammar slott och tar del av aktuella lantbruksfrågor. Förra året handlade det bland annat om livsmedelsstrategin, konkurrenskraftsutredningen och den biologiska mångfalden.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen