Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 21 september 2017

6 matvaror med oväntat innehåll

Organisationen Sveriges konsumenter har listat matvaror som innehåller ämnen du inte trodde och ämnen du kanske önskade inte fanns i vår mat. Här är sex exempel och tips på hur du undviker dem!

FOTO: Mostphoto/Istock

Att veta vad maten innehåller blir viktigare för många av oss. Det är allt fler som köper ekologisk mat och som väljer svenskt framför importerade matvaror.

Men det finns fortfarande många produkter i handeln som innehåller väldigt oväntade saker. Bland annat kemikalier och ämnen som kan vara giftiga.

Här är ett par av dem och tips på hur du gör för att undvika dem!

1. Festis med färg som kan ge allergi

I Sverige och i många andra länder har färgämnet E133 tidigare varit förbjudet eftersom det kan framkalla allergiska reaktioner. Men när Sverige gick med i EU blev det åter tillåtet.

Färgämnet ger en blå färg och Festis är en av de som använder ämnet till vissa av sina drycker.

Så undviker du det: Ett tips är att köpa saft i stället för det som kallas för dryck. Saft får nämligen inte färgsättas med varken E133 eller något annat färgämne. Läs också: Plastbanta: 5 förbrukningsvaror du lätt byter ut

2. Pizzakartonger med brandskummedel

Högfluorerade ämnen, eller PFAS som de också kallas, är ett ämne som har förmåga att göra ytor vattentäta och avvisande mot fett och smuts.

Ämnet används i brandskum och i vissa industrier, men det används också i pizzakartonger, snabbmatsförpackningar och micropopcornpåsar.

Hos djur har ämnet visat sig kunna ge leverskador, försämra immunförsvaret och påverka möjligheten att fortplanta sig. Enligt kemikalieinspektionen finns det också studier som tyder på att människor kan påverkas på samma sätt.

Så undviker du ämnet: Ett sätt är så klart att undvika att äta snabbmat. När du väl äter det kan du tänka på att inte äta ur kartongen utan att lägga över maten på en tallrik. Köp kastrullpopkorn i stället för mikropopcorn.

3. Smördeg med palmolja – men utan smör!

Palmolja kritiseras hårt både av Världsnaturfonden och Naturskyddsföreningen för dess påverkan på regnskogen och för att framställningen i flera fall sker på ett sätt som bryter mot mänskliga rättigheter. Ämnet misstänks även vara cancerframkallande.

Smördeg är bara en av de produkter som innehåller palmolja (annan mat, tvål och smink gör det också). Men det som kan ses som uppseendeväckande är att smördegen i många fall innehåller palmolja men inget smör alls!

Det finns i dag inga regler som säger att smördeg måste innehålla smör.

Så undviker du ämnet: Kolla efter palmolja i innehållsförteckningen. När det gäller smördeg – varför inte svänga ihop en egen med äkta svenskt smör? Läs också: 5 av de värsta plastprylarna i ditt hem

4. Riven palmolja till pizzan

En annan produkt med samma problematik som smördegen är viss typ av den färdigriven ost. I affären heter den till exempel ”Pizzamix med gouda” eller ”Pizzatopping”.

Visst innehåller påsen ost, men bara 29 procent. Resten är bland annat palmolja och vatten och i många fall andra E-ämnen.

Så undviker du ämnet: Här gäller också att hålla koll på innehållsförteckningen så att de inte finns palmolja eller andra tillsatser i osten. Så klart kan man också välja att köpa vanlig ost och riva den själv.

5. Vaniljglass med smaklösa korn

Vi har lärt oss att koppla samman de små svarta kornen i vaniljglassen med vanilj. Men i många fall är det faktiskt helt smaklösa små korn som tillsatts mest för syns skull.

Smaken kommer i stället från aromämnen och inte alls från äkta vaniljstång.

Ibland är de svarta kornen gjorda av vanilj, fast av vaniljstång där aromen redan utvunnits.

Så gör du för att inte luras på vaniljen: Välj glass som är smaksatt med riktig vanilj och som innehåller riktig grädde.

6. Grönt te med bekämpningsmedel

Många väljer grönt te för att det har bra hälsosamma effekter. Men enligt en granskning från tidningen Råd & Rön visar det sig att flera av de gröna teer som finn i handeln kan innehålla rester från bekämpningsmedel.

I Råd & Röns test var det te från Lipton och Garant som innehöll allra mest bekämpningsmedel – upp emot 15 stycken!

Så undviker du ämnet: För att undvika bekämpningsmedel i grönt te är det allra bästa att välja ekologiskt.

Källa:Sveriges konsumenter och Kemikalieinspektionen. Läs också: Faktakoll: Så farliga är kemikalier i hudvårdsprodukter

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen