Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 18 mars 2016

6 anledningar till att vi älskar Ingemar Stenmark

Sverige slutar inte att imponeras av en av våra största skidåkare genom tiderna. Här är 6 anledningar till att vi älskar Ingemar Stenmark.

1. När landet stod still

Få personer har fått ett helt land att stanna som Ingemar Stenmark. När det var dags för stora tävlingar rullades tv-apparaterna in i klassrummen och arbetsplatser stannade upp – allt för att se den svenska världsstjärnan.

2. Meriterna med eget språk

Med två OS-guld, fem VM-guld och 86 världscupsegrar i slalom och storslalom är det inte många som klår skidåkaren från Tärnaby. Eller som alpina skidlandslaget förklarade framgången i låten ”De ä bar å åk”:

Dä ä bar å åk å inget annat
Ingen mening me å prat
Ingemar ä tyst å skön å det ger resultat

3. Odödliga citat

”Hä löns int´ förklar´ för den som int´ begrip” och ”Jag vet ingenting om tur, bara att ju mer jag tränar desto mer tur har jag” är några odödliga citat från mannen som sällan uppfattas som en pratkvarn. När han däremot har öppnat munnen har citaten ofta blivit klassiska.

4. Omedveten trendsättare

Ingemar Stenmark i den klassiska mössan. Foto: IBL Bildbyrå.
Ingemar Stenmark i den klassiska mössan. Foto: IBL Bildbyrå.

Stenmarkmössan blev ett mode som spred sig när Sverige drabbades av Ingemarfebern. Och när konkurrenterna fick reda på att Ingemar använde enhjuling för att träna balansen började de också med den speciella cykeln. Ingemar ska däremot bara ha använt cykeln för nöjes skull och omväxling.

5. Skrotar hellre än skryter

Så vad gör man när skidkarriären ligger på hyllan och barnen är små? Ingemar Stenmark skryter sällan om privatlivet. För Expressen beskrev han sina vardagar så här för några år sedan:

– Jag gör väl inte så jättemycket, utan är mest hemmapappa. Men jag jobbar ju en del med skidfabrikanten Elan. Ja, med lite PR-jobb och produktutveckling.

6. Gammal är äldst

60 år är ingen ålder – om man är Ingemar Stenmark. De senaste åren har han visat att spänsten sitter, träningsdiciplinen är kvar och att styrkan i kroppen finns där. Segrarna i Mästarnas Mästare (2011) och Let’s Dance (2015) talar, precis som hans övriga segrar, för sig själv.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen