6 hinder som bromsar tågboomen
Allt fler vill resa med tåg, såväl inrikes som utrikes. Men hur mycket kapacitet har egentligen den svenska tågtrafiken?
Vi tar hjälp av SJ:s expert för att reda ut vilka utmaningar tågbranschen står inför.
Intresset för klimatsmart resande märks redan av i statistiken – för SJ innebar det under fjärde kvartalet 2018 en ökning med åtta procent. Regeringen annonserade i början av april att man avsätter 50 miljoner kronor i vårbudgeten för att upphandla nattågsförbindelser till Europa. Målet, meddelade infrastrukturminister Tomas Eneroth, är nattåg till fler europeiska städer.
Den 7 april skrev DN:s chefredaktör en ledare, under rubriken ”Regeringens nattåg fastnar på Öresundsbron”, om utmaningarna med tågsatsningarna.
”Vill riksdagen få fart på tågresandet måste man först förstå att dagens tågmarknad inte fungerar som en normal marknad. Svenska tåg kör i konstant uppförsbacke, och särskilt gäller detta tåg som försöker överskrida internationella gränser”, skriver Peter Wolodarski.
Regelverket är inte anpassat
I dagsläget finns en rad nationella regler, samt EU-regler som försvårar utrikestrafiken. Regelverket är helt enkelt inte anpassat för internationell tågtrafik. Det handlar om tillstånd, skatteregler, arbetstidsregler och språkregler. Gällande språk måste lokföraren kunna prata med trafikledningen på det inhemska språket.
– Järnvägen är inte så internationell, det är danska i Danmark och tyska i Tyskland. Att hitta lokförare som klarar det är inte lätt, då får man byta längs vägen och det är en stor kostnad, säger Pär Helgesson, expert på SJ och ansvarig för höghastighetståg.
Lokförare får dessutom inte vara borta mer än en natt i sträck, vilket är betydligt begränsande för att kunna genomföra de längre tågsträckorna.
Läs också: LISTA: Här kan du boka tåg i Europa
Tågvagnar för breda
Regeringens lovord om nattåg till Europa stöter också på en del praktiska hinder. SJ:s befintliga nattågsvagnar är för breda för att köra i vissa delar av Europa, bland annat Tyskland.
– Regeringens satsning förutsätter att man köper lämpliga vagnar. Och det är ingen stor marknad. Jag vet inte ens om de har undersökt de möjligheterna, säger Pär Helgesson.
Sovvagnar saknas
Ett annat huvudproblem är att det saknas ligg- och sovvagnar för att genomföra dagliga resor mellan till exempel Stockholm och Hamburg. Det finns inte så många nattågsvagnar kvar i Sverige, och de som finns används redan för inrikessträckor. Som det ser ut nu får man vara beredd att färdas nattetid i en gammal sittvagn.
Svårt att få tillstånd från Trafikverket
Privata aktörer har svårt att få tillstånd för tidtabellsansökan från Trafikverket, oftast med hänvisning till ”kapacitetsbrist”. Aktörerna måste vara ute ett år i förväg för att få utnyttja järnvägen mot betalning och att charta ett tåg kan i dag verka mer eller mindre omöjligt. Tillstånd för utrikestrafik är även det en avancerad och byråkratisk process.
Järnvägarnas har begränsat kapacitet
Kapaciteten på järnvägar måste stärkas i takt med efterfrågan och befolkningsökning, menar SJ:s expert. När fler tåg pressas in på spåren måste de snabbaste tågen anpassa sin hastighet – därför går nu snabbtågen mellan storstäderna upp till 20 minuter långsammare än för 15 år sedan, som Aftonbladet tidigare rapporterat om.
– Det är fullt på spåret, det finns inte plats att växa. Vi brukar säga att kostymen är både trådsliten och urvuxen. Järnvägsspåren är överbelastade och dimensionerat för mindre befolkning och mindre belastning, säger Pär Helgesson.
Därför skulle höghastighetståg, som separerar de långsamma och snabba tågen, vara en lösning, menar Helgesson.
– Nuvarande nivå räcker inte för att kunna utveckla järnvägsnätet när vi står inför klimatomställning och rekordstor befolkningstillväxt.
Svårt att boka tågresor i Europa
Det som ofta kommer upp i diskussioner om tågsemester i Europa är svårigheten för privatpersoner att boka biljetter. Det krävs stor kunskap i hur och var du kan boka, kanske till och med viss språkkunskap eftersom vissa nationella sajter bara finns på det egna språket. SJ tog för några år sedan bort tjänsten som gjorde det möjligt att boka tåg från Sverige och ut i Europa, men har nu meddelat att man ska återinföra den möjligheten. Endast några få resebyråer i Sverige erbjuder service för den som vill tågsemestra.
Varför satsa på tågtrafiken?
• Huvudargumentet handlar förstås om klimatet, då tåget är ett av de mest miljövänliga sätten att resa med mycket liten klimatpåverkan. Tåget svarar för mindre än en procent av hela transportsektorns utsläpp av koldioxid.
• Du behöver resa hela 40 000 gånger mellan Stockholm och Göteborg med tåg för att orsaka samma koldioxidutsläpp som från en flygresa däremellan.
• Tågresenären kommer 30 mil på bara ett grams utsläpp av koldioxid. Tar du bilen kommer du bara 16 meter på samma mängd utsläpp.
• Utökad tågtrafik skulle också lätta upp biltrafiken. Ett tåg kan rymma lika många människor som cirka 140 bilar. Ett dubbeltågspår har lika mycket trafikkapacitet som 15 bilfiler.
Läs också: Ivars resebyrå växer i rekordfart – allt fler vill tågsemestra
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.