Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 22 juli 2016

6 svenska platser som hyllar regnbågsfärgerna

I år arrangeras rekordmånga pridefestivaler i Sverige och många städer kommer att bada i regnbågsfärger. Här är 6 platser som gjort färgerna till en del av vardagen.

Bild 1/3
Bild 2/3
Bild 3/3

1. Kiruna

Land.se listar 6 svenska platser som hyllar regnbågsfärgerna.
Matchtröjan för säsongen 2014/2015. Foto: Kiruna IF

Under säsongen 2014/2015 spelade hockeylaget Kiruna IF med regnbågsfärgade matchtröjor. Tanken var att påverka Kirunabornas värdegrunder och attityder. Dispensen för det nya matchstället gällde bara under ett år och nu har laget tryckt nya tröjor, där regnbågsfärgerna fortfarande finns med till en mindre del.

Sedan dess har flera idrottsklubbar, som Sundsvall Dragons och Örebro Hockey, spelat i specialtryckta regnbågströjor.

2. Härnösand

Land.se listar 6 platser som anammat regnbågsfärgerna.
Foto: Alltid Marknadsbyrå

I september 2014 invigde Härnösands domkyrka en 17 meter lång regnbågsmatta. Initiativet startade med att någon målade trappstegen upp till kyrkan i regnbågsfärger. Då kom domprosten Tor Frylmark på idén att införskaffa en riktig regnbågsmatta som ett permanent inslag i kyrkan.

3. Östra Göinge

Land.se listar 6 svenska platser som hyllar regnbågsfärgerna.
Foto: Östra Göinge kommun

Vid kommunhuset i Broby och på torget i Sibbhult finns två regnbågsfärgade bänkar utplacerade. De färgglada betongbänkarna ska förhoppningsvis bjuda in till en stunds vila.

4. Uppsala

Land.se listar 6 svenska platser som hyllar regnbågsfärgerna.
Foto: uppsalaslekparker.se

I stadsdelen Gränby i Uppsala finns sedan 2013 en lekplats som kallas ”Väderleken”. Hela lekplatsen är färgglad och barnen kan bland annat springa genom regnbågen och regnbågsfärgade bågar.

5. Helsingborg

Land.se listar 6 svenska platser som hyllar regnbågsfärgerna.
Foto: lillastrandgatan.se

2014 invigdes Helsingborgs nya strandpromenad. Enfärgade kuddar och vimplar ersattes av regnbågsfärgade och i samma veva bytte strandpromenaden namn till Regnbågspromenaden. De färgglada inslagen är resultatet av ett samarbete mellan Helsingborgs stad och RFSL Helsingborg.

6. Surahammar

Land.se listar 6 svenska platser som hyllar regnbågsfärgerna.
Foto: Migrationsverket

Allt fler verksamheter i Sverige hbtq-certifieras. I Surahammar utanför Västerås finns ett av landets fyra certifierade asylboenden. På gårdsplanen vajar en regnbågsflagga och målet är att skapa en miljö där alla kan känna sig inkluderade och välkomna.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen