Vi på ATL ser gärna att du uppdaterar din webbläsare till en nyare version för att ATL.nu ska fungera på bästa sätt. Klickar du här kommer du till en hemsida som listar nyare webbläsare.
Gärna nytt, men inte på julen. Så resonerar nog många av oss. Här är traditionerna som gärna får hänga med länge än.
1. Klapparna
Julkort av Jenny Nyström. FOTO: Sjöberg bildbyrå
Ordet julklapp kommer från en sed där man skrev ett litet elakt rim på ett vedträ och sedan klappade (knackade) på dörren, slängde in vedträet och sprang sin väg. En fegsed är känd sedan 1600-talet.
1. Julgranen
Farbror Blå drar hem granen tillsammans med Petter och Lotta. Från Elsa Beskows Petter och Lottas jul. FOTO: Arkiv
Elsa Beskow, som skrev Petter och Lottas jul, visste hur en gran skulle kläs. En julsed som började i Tyskland på 1600-talet. I Sverige blev först den populär i adelskretsar. Familjen Wrede-Sparre på Stora Sundby i Södermanland sägs ha haft en julgran redan 1741. Först under 1800-talet spreds traditionen till resten av befolkningen.
3. Julkalendern
Teskedsgumman från 1967.
Den populära julkalendern i TV 1967 hette Teskedsgumman. Birgitta Andersson som spelade gumman fick hela svenska folket att säga Göta Petter – på västgötska. Traditionen med TV-kalender startade 1960.
4. Julgröten
Julkort förr. FOTO: Sjöberg bildbyrå
Tomtens belöning för tjänster under det gångna året var en skål med gröt. Höll man sig väl men honom stod han troligtvis till tjänst även kommande år.
5. Juleljusen
Änglaspelet har sålts i miljontals exemplar över hela världen. FOTO: Produktbild
Änglaspelet ska ha uppfunnits i början av 1900-talet i Tyskland och kom till Sverige på 40-talet. Den runda ljusstaken i mässing med fyra små ljus vars värme gör att änglar snurrar och plingar gjorde omedelbar succé.
6. Juläpplena
God jul-kort från förra sekelskiftet. FOTO: Sjöberg bildbyrå
Hälsokost från förr. Vinteräpplet ansågs nämligen tidigt vara hälsans frukt. De borde därför ätas under julaftonen för att bringa hälsa under kommande år.
7. Julkorten
Frimärket uppfanns i England 1840 och redan tre år senare sändes världens första julkort. I Sverige blev det poppis att sända julkort 1877 då Posten införde halverat porto för privata brevkort. Här ett julfrimärke signerat Carl Larsson, Aftonvarden.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.