Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 21 december 2015

7 idéer som kan vara lösningen för landsbygden

Landsbygden har stor nytta av nya innovationer. För med tallkåda och trådlöst fiber kan landsbygden fortsätta att frodas. Här är 7 idéer som kan vara en del av lösningen.

1. AirFiber


mobilmast
Foto: Mostphoto.

Det finns få frågor som är så ödesmättade för landsbygden som utbyggnaden av den digitala infrastrukturen. Mobilnät i all ära men det fungerar bevisligen inte överallt och allt fler menar att AirFiber, trådlöst nät via master, är lösningen när det blir för dyrt att gräva ned kabeln. Klart är att något måste göras, utan fungerande uppkoppling blir det svårt att få landsbygden att leva.

2. Tallkåda i batterier


 

Foto: Ann Lindén.
Foto: Ann Lindén.

Svenska forskare i Uppsala har upptäckt att man kan använda tallkåda i litiumbatterier och därmed göra dem återvinningsbara. En viktig upptäckt i ett samhälle som går mot en allt högre elförbrukning men som samtidigt ska vara bra för miljön. Kan finnas i produktionen inom ett par år.

3. Larver äter – och blir ätna


 

I framtiden kan lantbrukare komma att använda larver och insekter som protein i foder till djur. Foto: Ann Lindén.
I framtiden kan lantbrukare komma att använda larver som protein i foder till djur. Foto: Ann Lindén.

Forskare i såväl Sverige som Europa arbetar för att använda larver för att bryta ned avfall. Processen påskyndas, är miljövänlig och producerar mängder av larver som sen kan användas som proteinkälla i djurfoder. Ett naturligt kretslopp som utvecklar landsbygden och i framtiden kan göra svenska bönder delvis självförsörjande på djurfoder.

4. Tala med maskinerna


 

skogsmaskin
Foto: David Larsson.

Vi kan redan tala med våra iPhones genom Siri och få den att boka möten och fråga om vädret nästa vecka. Men när kommer första mjölkroboten som reagerar på kornas råmande? Eller skogsmaskinen som styrs enbart genom rösten? Att vårt tal kommer att styra allt fler maskiner i framtiden är endast en fråga om tid.

5. Nya grödor i varmare klimat


 

Foto: Ann Lindén.
Foto: Ann Lindén.

Att världen blir varmare är kanske inget man ska glädjas över. Men faktum är att Sverige på kort sikt kommer att få flera fördelar kopplat till jord- och skogsbruk när temperaturen stiger. Grödor som solrosor och sojabönor kommer att kunna odlas, samtidigt som skogen växer snabbare och åkrarna kommer att kunna skördas oftare.

6. Jätteräkor i nedlagda industrier


 

jatteraka
Foto: Mostphoto.

Kvar i avfolkningsbygder står inte sällan gigantiska och öde industrilokaler. Företaget Vegafish utnyttjar dessa tomma lokaler och bygger bassänger där de sen odlar jätteräkor. De goda skaldjuren har länge dragits med ett smutsigt och miljöförstörande rykte eftersom skogar skövlas och kemikalier rinner ut i havet från odlingarna.
Vegafishs anläggningar är dock slutna och bygger på eget kretslopp och dessutom matas räkorna med av restgrödor från jordbruket.

7. Pålitliga GPS-val


 

GPS
Foto: Mostphoto.

Den svenska landsbygden har miljarder att tjäna på turism i framtiden. Men för att locka utländska turister och för den delen även svenska stadsbor behövs tillförlitliga GPS-funktioner och appar. Ingen vill gå vilse på väg ut till fisketuren och den som lyckas skapa ett trovärdigt alternativ här kommer att bli stor. Stadsmänniskan vill ha vildmark – med måtta.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen