Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 5 augusti 2016

7 landsbygdssporter vi vill se i nästa sommar-OS

Varför så klena sporter i sommar-OS? Här är sju tuffa landsbygdsgrenar som borde bli nya kandidater!

Bild 1/3
Bild 2/3
Bild 3/3

Nyligen godkände den internationella olympiska kommittén fem nya sporter inför OS i Tokyo 2020: baseball/softball, skateboarding, karate, surfing och sportklättring.

Men vad är de för en utmaning för en senig och stark bonde eller hästtjej? Nej, här är sju grenar för landsbygdens eget sommar-OS!

Halmrullning

Udda-sporter,halmbal
Tävlande i halmrullning i Skåne. Halmbalar på flera hundra kilo ska puttas fram snabbast möjligt. Foto: Destination Halm

Att med armkraft putta fram en flera hundra kilo tung hambal snabbast möjligt! En udda sport som introducerades i Skåne för några år sedan för att förlänga turistsäsongen och slå mynt av att det finns väldigt mycket halm i regionen.

– Det skulle vara något spektakulärt och unikt för bygden, något i stil med Jukkasjärvi och deras ishotell, sade projektledaren Lars- Åke Kristensson, på föreningen Destination Halm.

Kärnspottning

Precisionsspottning - se hur körsbärskärnan flyger ut som en projektil!
Precisionsspottning – se hur körsbärskärnan flyger ut som en projektil!

Visst kan det låta lite fjuttigt att tävla i att spotta körsbärskärnor så långt som möjligt. Men det kräver sin munvighet och sina kindmuskler. Världsrekordet har amerikanen Brian Krause, som spottade iväg en kärna 28.51 meter bort!

Kohoppning

Den tyska flickan Regina Myer har lyckats träna sin ko till att hoppa över hinder.
Den tyska flickan Regina Myer har lyckats träna sin ko till att hoppa över hinder.

Här kan man snacka skickliga ryttare! Att få en sävlig ko till att vilja skutta runt i hagen och ta sats över hopphinder. Men det går. Kolla in Regina Myers från Tyskland på bilden, som när hon inte fick en häst istället tränade dressyr med en ko.

Träskfotboll

Swampsoccer - Inget för de petiga eller finkänsliga.
Swampsoccer – Inget för de petiga eller finkänsliga. Foto: Per Lingesten.

För de tuffaste av tuffa fotbollspelarna i Storuman i juli varje år – SM i swampsoccer. Träskfotboll, som spelas på blötmyrar med gyttja upp till knäna, är oerhört tungt – och skitigt! – att spela.

Spelare trampar runt i den tunga lervällingen, och måste ha täta byten för att laget ska klara den tjugo minuter långa matchen.

Ostrusning

Engelsk inspiration - Cheeserolling!
Osten har just släppts ned för backen! Den engelska by Brockworths årliga tävling i Cheeserolling! Foto: Dave Farrance

En stor, rund ost släpps ned på högkant nedför en extremt brant backe. Det är startskottet för Coppers Hill Cheese Rolling i byn Brockworth i engelska Gloucester.

Sedan springer och kastar sig de tävlande dödsföraktande för att få tag på osten.  Många har brutit ben och fötter i denna riskfyllda tävling.

Kapplöpning mot hästar

Två ben mot fyra! Svårare konkurrens än en häst går nog inte att hitta i ett maraton!
Två ben mot fyra! Svårare konkurrens än en häst går nog inte att hitta i ett maraton! Foto: IBL

Man versus Horse Marathon, människa-mot-häst-maraton, i walesiska Llanwrtyd Wells är nog världens svåraste lopp. Vinner hästen så går priset på 500 pund tillbaka till potten, som med tiden därmed kan bli riktigt stor.

Vattenkross med snöskoter

Snöskoterrace på sommaren - på vattnet. Förra årets tävling i Långnäsparken i Bollnäs.
Snöskoter på sommaren – på vattnet!  Förra årets tävling i Långnäsparken i Bollnäs. Foto: Callmyr

Stora snöskotrar kastar sig ut på öppet vatten och åker en bana i rasande fart. Det kallas skotercross och drar storpublik i Skoter- Sverige.

– Det är en hisnande känsla när skotern är på väg att sjunka under en, säger en crossåkare Johan Öhman till Land.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen