Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 13 februari

70 miljoner ska lyfta företag på landsbygden

Regeringen vill ge näringslivet en knuff framåt i utvalda regioner. Nu sjösätts en miljonsatsning som öronmärks för de kommuner som anses behöva det mest.

 ”Pengarna ska vara en injektion”, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S). Lycksele är en av de kommuner som får ta del av stödet.
”Pengarna ska vara en injektion”, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S). Lycksele är en av de kommuner som får ta del av stödet. FOTO: IBL, Mostphotos

Nu ska kommuner som har det extra tufft få en chans att stärka företagandet. Regeringen har gett Tillväxtverket i uppdrag att betala ut totalt nära 70 miljoner kronor i stöd till dessa kommuner.

Stödområde A kallas den grupp av landets kommuner som anses ha särskilt stora utmaningar. Framför allt har de begränsade möjligheter att bedriva eget strategiskt utvecklingsarbete. Det kan handla om långa avstånd till kunder och leverantörer, eller att tillgången på arbetskraft är för dålig.

Fritt för kommunerna

Varje kommun som ingår i satsningen får nu möjlighet att söka 1,76 miljoner kronor per år under tre år. Det är upp till varje kommun vad pengarna ska användas till, men ett krav är att de går till näringslivsutveckling och satsningar på ett bättre företagsklimat.

Läs också: 1,2 miljarder till landsbygden – ”Inte bidragspolitik”

– Den här satsningen är ett välkommet stöd till kommunerna men det kommer givetvis inte att lösa alla de utmaningar som många kommuner på gles- och landsbygd tampas med, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht i ett pressmeddelande.

Del av Hela Sverige-satsning

Han vill att satsningen ska ses som en del av en helhet, där regeringens övriga landsbygdssatsningar ingår, bland annat pengar till lokala servicekontor, lanthandlar, utbildning och infrastruktur.

Företagssatsningen är en del av regeringens Hela Sverige-satsning som aviserades i budgetpropositionen för 2018.

Läs också: Här är kommunerna i stödområde A och B

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen