Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 13 juni 2017

8 exempel på att landsbygden är hetare än någonsin

Stadsbornas längtan till landet har nog aldrig varit så stor som nu. Vi listar åtta exempel på trenden att landsbygden tar över!

FOTO: Pressbild

Jakten på äkthet och ursprung är en stark trend just nu – och allt fler längtar till landet.

– När omvärlden kommer allt närmare och all information finns bara ett knapptryck bort blir vårt ursprung, vår identitet och vår egen kultur allt viktigare. Det som särskiljer och som skapar en identitet får ett ökat värde för individen. Det finns en längtan tillbaka till en tid då världen upplevdes som mindre. Vi söker det äkta och vill bort från det påklistrade, skriver Landshypotek i sin trendrapport för 2016.

Här är 8 exempel på trenden:

1. Vi litar mer på landsbygdsbor

 Ny teknik och en längtan till det autentiska gör landsbygden stekhet.
Ny teknik och en längtan till det autentiska gör landsbygden stekhet. FOTO: Motsphotos

Vi har större förtroende för människor på landsbygden än för de som bor i storstaden enligt Medieakademins Förtroendebarometer.

Läs mer: Kolla här! Så här mycket litar vi på folk på landsbygden

2. Vi vill handla direkt på gården

FOTO: Istock

Att handla närproducerat och direkt från gårdsbutiker ökar visar en ny undersökning. Enligt LRF har i dag mer än vart tredje aktivt jordbruk försäljning via gårdsbutik och hela 41 procent av svenskarna handlar i gårdsbutik minst en gång per år, visar en ny undersökning från Landshypotek Bank.

Läs mer: Ny trend: Allt fler handlar direkt av bonden

3. … eller av bonden

Närproducerade initiativ som Bondens marknad växer sig allt starkare. Med ursprung i Farmers market i Los Angeles har konceptet blivit en succé i Sverige. Maten ska komma från områden som sträcker sig inom en radie på 25 mil och bönderna ska själva står för produktionen av varorna. Nu har hela 23 lokala marknader dykt upp i Sverige.

4. … och även på Facebook

FOTO: Ann Lindén

Sedan en tid tillbaka sprids konceptet Reko-ring blixtsnabbt över Sverige. Det innebär att lantbrukare säljer sina produkter direkt till konsumenterna via Facebook. En av Sveriges största Reko-ringar finns i Skövde där man har hela 5300 medlemmar efter att ha funnits i bara fyra månader.

Läs mer: Handla direkt av bonden – finska trenden tar Sverige med storm

5. Flera företag hakar på trenden att ta landsbygden till staden

FOTO: Pia Gyllin

Flera företag har hakat på affärsidén att ta produkter från gårdarna till konsumenter i staden. Ett exempel är Gårdsbudet som drivs i Stockholm av tre Jönköpingskillar. Här handlar du närproducerad mat direkt från lokala gårdar och producenter. Varorna levereras direkt till din dörr. Det går bra.

– När vi började sa vi att vi trodde att folk var benägna att betala för bra saker. Nu vet vi att det är så, säger grundaren Niklas Grennard till Breakit.

Läs också: Stor guide! Så lätt köper du närproducerad mat på nätet

6. Het appmarknad

Det finns en mängd olika appar för att guida hugade stadsbor till landsbygdens gårdsbutiker. Bland annat Gårdsnära, Gårdbutikstoppen och LRFs app Gårdsbutiker som samlar närmare 2000 gårdsbutiker i Sverige.

7. Även matkassen ska vara närodlad

Det finns till och med en matkasse, från företaget Minfarm, som det går att prenumerera på i Stockholm där innehållet består av närodlade produkter från utvalda gårdar.

8. … och elen!

FOTO: Pressbild

Nu finns det intresse även för närproducerad el. Elbolaget Bixia slår mynt av detta.

– Vårt mål har varit att våra kunder ska känna att de handlar sin el i Bixias egna gårdsbutiker. Vi har en nära relation med många av våra lokala producenter av sol- vind- och vattenkraft, som kunderna kan möta på vår hemsida och i våra sociala kanaler. Nu jobbar vi aktivt för att ännu fler ska välja närproducerad el från sol, vind och vatten, säger produktansvarige Jesper Pendel.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen