Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 12 december 2018

82-åriga Lajla får ingen snöröjning i vinter

Storgranberg

82-åriga Lajla Ihrström riskerar att bli isolerad i vinter. Trafikverkets entreprenör har slutat att ploga fram till hennes by.

 – Det drabbar oss som bor en bit in i skogen, ofta äldre personer, säger 82-åriga Lajla Ihrström.
– Det drabbar oss som bor en bit in i skogen, ofta äldre personer, säger 82-åriga Lajla Ihrström. FOTO: Jan Johansson/VK

I mer än 40 år har snöplogen gjort en avstickare från stora vägen och snöröjt den lilla enskilda vägen på cirka 1,5 kilometer till byn Storgranberg i Wilhelmina.

Men i år är det stopp. Orsaken är att Trafikverket stramat åt uppföljningen av reglerna för entreprenörerna som utför snöröjning.

Striktare krav på tidshållning

Kraven på tidshållning är striktare och förseningar kan leda till utdömande av viten, vilket avskräcker snöplogsförarna.

Från och med i år gör de inga avstickare till enskilda vägar längre. Dessa ingår egentligen inte i Trafikverkets uppdrag, som omfattar riksvägar.

Men skärpningen innebär att många glesbygdsbor hamnar i kläm.

– Det drabbar oss som bor en bit in i skogen, ofta äldre personer. Jag kan inte fatta detta, det handlar ju om så korta sträckor. Det tar bara tio minuter att snöröja vår väg, säger 82-åriga Lajla Ihrström.

Läs också: Tusental i protest mot försämrad snöröjning

Otäck känsla

Hon tror inte att beslutsfattarna riktigt förstår hur utsatta människor i glesbygden känner sig.

– Det är en otäck känsla, att vi inte är viktiga och att småbyarna här lika gärna kan få dö ut. Det går ju emot tanken på att hela landet ska leva, säger hon.

Oroar sig för snörik vinter

Nu hoppas hon att denna vinter inte blir så snörik som förra årets. För den enda hjälp hon har i dag är att hennes son snöröjer med hjälp av en snöslunga.

– Men han jobbar borta i veckorna så faller det mycket snö då blir det svårt. Min granne har erbjudit sig att hjälpa till med sin snöslunga, men han är äldre och har han många att hjälpa, säger Lajla med viss oro i rösten.

Läs också: Trafikverket svarar på kritiken kring snöröjningen

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen