Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 4 oktober

84-årige Lars miljondonation ska rädda fjällkon

Trollsåsen

Han har levt nära fjällkor i hela sitt liv och nu donerar 84-årige Lars Trollsås två miljoner kronor för att bevara lantrasen.

 Foto: Ann Lindén.
Foto: Ann Lindén.

Häromveckan blev det klart med en ny stiftelse för att bevara fjällkon. Det är lantbrukaren Lars Trollsås som gör det möjligt genom en donation på två miljoner kronor

Han har haft fjällkor hela sitt liv på gården Trollsåsen i Krokoms kommun i Jämtland.

1906 startade hans farfar Per Olof Olsson, Trollsåsens avelscentrum för fjällkor på gården, en anläggning som drevs i 50 år.

Främja fjällkons framtid

När Lars blev tvungen att sälja gården för två år sedan beslöt han sig för att använda två miljoner kronor till att främja fjällkorasens framtid.

Den nya stiftelsen ska varje år dela ut 50 000 kronor till svenska företagare som verkar för hållbar avel av fjällkor. Jämtländska företagare ska särskilt beaktas.

– Det är en lättsammen ko, som är skapad för klimatet här i fjälltrakterna, säger han till P4 Jämtland och hoppas på en nytändning för småbruk där fjällkor passar särskilt bra.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen