Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 9 september 2016

850 miljoner extra till bredband

Regeringen föreslår att ytterligare 850 miljoner satsas på bredbandsutbyggnad. Satsningarna ska göras i områden där förutsättningarna för kommersiell utbyggnad saknas.

I förmiddags var regeringens Sven-Erik Bucht (S) och  Peter Eriksson (MP) i Övermorjärv i Kalix för att presentera en utökade satsningen på bredband.

– Snabbt bredband är en vital del av det moderna samhället och en förutsättning för att människor ska kunna flytta till och bo kvar på landsbygden, säger Sven-Erik Bucht, i ett pressmeddelande.

Det handlar om en förstärkning av regeringens satsning på 3,25 miljarder kronor inom ramen för landsbygdsprogrammet – med ytterligare 850 miljoner kronor.

Förslag om ökning

Förslaget ingår i budgetpropositionen för 2017. Blir det förslaget av så ökas stödet för perioden 2017-2020 och kommer att uppgå till 4,1 miljarder kronor.

– Efterfrågan på stöd till bredbandsutbyggnad i landet är stort, särskilt i bygder som inte kan nås av en kommersiell utbyggnad av bredband. Denna satsning ger, tillsammans med det redan befintliga bredbandsstödet ökade förutsättningar att bo och verka på landsbygden, säger bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson.

Regeringen har tidigare möjliggjort bredbandssatsningar på 1,2 miljarder kronor inom ramen för de tre nordliga regionalfondsprogrammen.

Två olika program

Tanken är att satsningarna inom landsbygdsprogrammet och regionalfondsprogrammen ska komplettera varandra framöver.

Inom regionalfonden ges stöd till utbyggnad av mer övergripande nät som binder samman flera orter.

Stöden inom landsbygdsprogrammet är inriktade på utbyggnad av bredbandsnät fram till den enskilda användaren ute i landet.

Budgetpropositionen bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Vänsterpartiet.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen