Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 17 juni 2016

9 svenska fraser som man bara hör på sommaren

Vissa fraser på sommaren hör man bara i Sverige, enligt sajten the Local. Vilken är din favorit?

1. ”Vi kan väl ses efter jobbet, typ vid 15.00?”

Ja, det är faktiskt så att många företag i Sverige, till exempel jättar som H&M och Electrolux, inför särskild sommartid under sommarmånaderna. Då slutar många anställda redan klockan 15 eller 16. Företagen har insett att personalen mår bra av lite extra solljus och ger dem kortare arbetsdagar som kompensation för den långa och mörka vintern.

2. ”Det är för ljust, jag kan inte sova”

Under den här delen av året är Sverige ett av de länder i världen som upplever längst dagsljus. I södra delen av landet går solen ofta inte ner förrän klockan 22, i norra delen av landet går den under en period inte ner alls. Då kan man uppleva så kallad midnattssol. Härligt, förstås, men periodvis ganska störande om man inte har mörkläggningsgardiner i sovrummet.

3. ”Var kommer alla människor ifrån?”

Land.se listar 9 svenska fraser som man bara hör under sommaren.
Så fort solen kommer fram gör också människorna det. Parker, stränder och andra rekreationsområden som du annars kan njuta av i stillhet fylls plötsligt med människor.

4. ”Jag drar på semester nu, vi ses om en månad”

Vad kan du om semester? Testa dina kunskaper i land.se:s semesterquiz.
Svenska företag är väldigt generösa med semester, sett till resten av världen. Här är det standard att vara ledig en eller till och med två månader.

5. ”Var ligger din sommarstuga?”

Land.se listar 9 svenska fraser som man bara hör under sommaren.
I många länder är sommarstugor och sommarhus en lyx för de rika, men i Sverige är sommarstugor ovanligt billiga. Närmare 700 000 stycken finns i Sverige. Husen är betydligt mer prisvärda än boenden i storstäderna, något som många danskar, tyskar och norrmän har tagit till vara på.

6. ”Det är jordgubbsbrist”

Land.se listar 9 svenska fraser som man bara hör under sommaren.
Jordgubbar är starkt förknippat med sommaren och spelar en viktig roll i många desserter. Efter en kall vår och försommar kan det däremot bli jordgubbsbrist, vilket skapar smärre panik.

7. ”Ska vi ta en öl på måndag?”

Land.se listar 9 svenska fraser som man bara hör under sommaren.
Under vinterhalvåret har många svenskar svårt att lämna hemmet. Halka, kyla och snöstorm lockar helt enkelt inte särskilt mycket. Det tar vi däremot igen under sommaren – då sprätter vi gärna en öl oavsett veckodag.

8. ”Ska vi ta ett dopp på lunchen?”

Land.se listar 9 svenska fraser som man bara hör under sommaren.
I stället för att samlas kring lunchbordet tar många med sig lunchen ut i naturen. Och finns det vatten i närheten är sannolikheten stor att några av kollegorna hoppar i.

9. ”Jag saknar att tända ljus”

Land.se listar 9 svenska fraser som man bara hör under sommaren.
Vi svenskar överlever den långa, mörka vintern genom att tända ljus. På sommarhalvåret, när ljusen inte uppfyller någon funktion längre, känns våra lägenheter och hus helt plötsligt opersonliga och trista.

Läs den ursprungliga texten här.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen